Blue zones blog bianca

Wat kan jij leren van de Blue Zones?

Gezond Leven Tip van Bianca

Als voorbereiding op mijn opleiding tot leefstijlcoach las ik het boek De Levenscode van Albert Sonnevelt. De schrijver probeert hier het geheim van vitaal ouder worden te ontrafelen. Hij interviewt een aantal fitte 85 plussers en verbazingwekkend genoeg blijkt uit die gesprekken dat ze niet de hele dag calorieën tellen of een bepaald beweegdoel proberen te halen. (Je kent ze wel: mensen die de hele dag op hun smartwatch kijken of ze alle doelen hebben behaald die dag 😉)

De geïnterviewde personen zijn van allerlei pluimage, maar hebben één ding gemeen: ze hebben een zinvol leven. Ook op hoge leeftijd zijn ze elke dag nog bezig met taken, vinden ze het leuk nieuwe dingen te leren, zitten ze zeker niet de hele dag stil en hebben ze vaak een groot sociaal netwerk of sterke familiebanden.

Er is een voorbeeld van een vrachtwagenchauffeur die op hoge leeftijd nog steeds een vrachtwagen bestuurt. Hij heeft ontzettend veel plezier in wat hij doet en is in principe topfit. Klein detail: hij rookt een pakje sigaretten per dag. Zijn arts constateert dat zijn longen nog helemaal schoon zijn. Misschien blijft hij zo fit omdat hij elke dag een duik in koud rivierwater neemt? Uit een interview met Karel, een fitte negentiger, blijkt dat hij al veertig jaar als lunch twee plakken witbrood met aardbeienjam eet. Karel ziet er gezond en fit uit; met gemak staat hij drie minuten lang in de hoofdstand.

Misschien ken jij ook wel mensen in je omgeving die nog superfit én al op hoge leeftijd zijn. Ik trof eens tijdens een weekendje Rome een oudere man bij het ontbijt in ons hotel. Hij was alleen op reis en ik merkte dat hij het gezellig vond een praatje te maken. Hij vertelde dat hij al jaren in de Verenigde Staten woonde en in Italië op familiebezoek was. Ik dacht dat hij zo tussen de 65 en 75 was, maar hij bleek al 92 te zijn. Zijn fitheid was mede te danken aan zijn trainingen in the gym; twee keer per week was hij daar te vinden. Toen hij hoorde dat ik zelf ook een sportschool had, vond hij dat helemaal fantastisch. Het enthousiasme straalde van hem af. Ondeugend gaf hij toe dat hij ook elke dag lunchte met een good glass of wine. Iemand die op die leeftijd nog zo’n lange reis maakt, contacten legt, lekker beweegt en van het leven geniet is voor mij een grote inspiratiebron. Zo wil ik ook oud worden! Ik noemde het woord al eerder: verbazingwekkend! 

Uiteraard weet iedereen dat het goed is om gezond te eten (volkorenbrood in plaats van wit) en dat roken ongezond is, maar wat in het boek De Levenscode duidelijk wordt is dat gezond en vitaal oud worden blijkbaar van meerdere factoren afhangt.

De Blue Zones

De Blue Zones, gebieden op aarde waar relatief veel inwoners in goede gezondheid 100 jaar worden, zijn voorbeelden van hoe de juiste combinatie van leefstijlgerelateerde factoren zorgen voor een lang en gezond leven. Een paar voorbeelden van Blue Zones zijn Okinawa (Japan), Sardinië (Italië) en Ikaria (Griekenland). Dit zijn allemaal -niet toevallig- eilanden; over het algemeen leven mensen meer geïsoleerd op een eiland. Eilandbewoners leven vaker wat traditioneler, waardoor allerlei moderne gebruiken later of minder vaak ingeburgerd raken. 

Nieuwsgierig naar de kenmerken van de Blue Zones? De mensen in de Blue Zones:

  • Bewegen veel en de hele dag door
  • Hebben zingeving in hun bestaan, mede door sterke familiebanden en een actieve rol in de samenleving
  • Kennen relatief minder langdurige stress
  • Matigen hun voedselinname: zo eten de Japanners op Okinawa tot ze voor 80% vol zitten
  • Eten veel plantaardig voedsel, dat ze zelf verbouwen
  • Drinken elke dag 1 à 2 glazen wijn, gezellig met vrienden
  • Behoren over het algemeen tot een groep met gelijkgestemden

Misschien borrelt bij jou het gevoel op: dat wil ik ook! Gelukkig en gezond oud worden. Je kunt je natuurlijk opgeven voor het programma Ik Vertrek en je leven drastisch omgooien. Maar de voorbeelden uit het boek De Levenscode geven aan dat je niet per se daarvoor op een eiland in Griekenland of Italië hoeft te wonen. Creëer je eigen blue zone door bovenstaande punten toe te passen in je leven. De hele dag door bewegen bijvoorbeeld. Dus niet één wandeling per dag, maar de hele dag door ‘scharrelen’. Minder stress is misschien wat vaker je mobiele telefoon aan de kant leggen. Door al een paar punten uit bovenstaand rijtje in je leven te integreren maak jij al een start in je eigen blue zone. Succes!

Bianca Russcher
Bianca Russcher
Bianca Russcher is mede-eigenaar van Fitnesscentrum Corpus in Dieverbrug. Als fitnesstrainer, groepslesinstructeur en personal trainer begeleidt ze mensen naar een fit lijf en een gezonde levensstijl, zowel met training als met voeding. Sinds begin 2022 is ze een gediplomeerd leefstijlcoach. Voor InWesterveld Magazine online geeft ze iedere maand tips voor een gezond leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd