Plantaardig verven Blog susanne jpg

Plantaardig verven – Blog Susanne

Al jaren wist ik al dat er kleurstof uit natuurlijk materiaal gehaald kon worden, verfstof, maar de 3-daagse workshop plantaardig verven afgelopen week overtrof al mijn verwachtingen. Wat een prachtige en krachtige kleuren zijn er te halen uit planten en bomen!

In drie dagen heb ik een stalenboek gemaakt met 28 prachtige kleuren en kleurnuances. In elk verfbad ging een pakketje met wol- en zijdevezels, diverse garens en stofjes. Deze werd later verdeeld onder de cursisten. Er blijken twee cursisten vlakbij te wonen. We spreken af elkaar te bezoeken, de tuinen en de omgeving af te struinen en eens per maand een verfdag te plannen. Wat heerlijk dat ik naast al die kleuren wol en zijde ook zulke lieve kleurrijke mensen heb ontmoet.

Natuurlijk werd er ook uitgebreid over onze tuinen gesproken. Plantaardig verven met gulde roede, ja die hadden we bijna allemaal in de tuin staan. Wede en wouw zijn stuk minder te vinden, maar wat niet is kan nog komen. Er worden plannen gemaakt, tips uitgewisseld en boeken gaan van hand tot hand. 

Ik was al een tijdje van plan om naast de moes- en kruidentuin een verftuin aan te leggen. Het lijkt me fantastisch om voor mijn kunstwerken lokale wol (net weer twee vachten gekregen) te gaan verven met planten uit eigen tuin. Ik had me al ingelezen in plantaardig verven en er blijken ook in mijn tuin al heel wat tinten groen, geel, grijs, bruin en oker te groeien. 

Moe en voldaan keek ik ’s avonds, hangend op de bank met mijn lief een film. Bij elke kledingstuk dat voorbij kwam dacht ik, prachtige kleur, ja, dat lukt ook met een verfbad van verse rietpluimen. Ook mooi, zacht grijsblauw, dat kan met weekwater van zwarte bonen! Waar de film over ging? Geen idee…

Geloof het of niet, zelfs mijn dromen zijn kleurrijker geworden! Er is een nieuwe inspiratiebron aangeboord die naadloos in mijn leven past. Ik ga de tuin in, en als je stekjes hebt van wede of wouw, ik hoor het graag!

Liefs, Susanne

Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp kan haar ei kwijt bij haar bedrijf Kleur je Hart, een heerlijke plek waar kunst, creativiteit, buitenleven en gezelligheid samenkomen! In haar atelier in Geeuwenbrug werkt ze zowel aan eigen werk als aan opdrachten. Susanne laat graag haar innerlijke kind spreken en gebruikt graag sprookjes als inspiratie om te schrijven en theatervoorstellingen te maken. Ook haalt ze haar inspiratie uit de natuur. Voor InWesterveld Magazine online schrijft ze iedere maand over kunst en natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd