Kampvuur

Het kampvuur

Gezond Leven Tip van Bianca

De eerste prachtige lentedagen hebben we alweer achter de rug. De eerste keer dit jaar een korte broek of rokje aangetrokken, misschien al even wat zwemkleding….

Herken je het gevoel dat je, kijkend naar jezelf in de spiegel, besluit dat er toch iets aan de laatste kilo’s gedaan moet worden? Je zal de eerste niet zijn die dan op zoek gaat naar een “quick win” afvalprogramma. Met maaltijdvervangers aan de slag of een crash dieet volgen: binnen no-time ben je tien kilo kwijt en schiet je weer moeiteloos in je favoriete zomerjurkje.

Je weet diep in je hart dat tegen het einde van de zomer het jurkje weer strak gaat zitten en langzamerhand de kilo’s er weer bijkomen. In de winter maar de dikke trui aan en dan volgend voorjaar weer aan de lijn. En dan weer van voren af aan beginnen.

Heel snel afvallen met een crashdieet geeft resultaat, maar na de periode van diëten is er sprake van een “zwart gat”.  Je hebt tijdens het crashdieet niet geleerd een gezond eetpatroon te volgen en dus val je snel weer in je oude gewoontes. Tot je er weer klaar mee bent en opnieuw begint met lijnen: het zogenaamde jojo-effect.

Het jojo-effect is al langer bekend; maar hoe ontstaat dit effect? Het is makkelijk uit te leggen aan de hand van de volgende metafoor.

Vergelijk je verbranding met een kampvuur: elke keer als je goed hout (droog en van de juiste houtsoort) op het vuur gooit blijft het vuur branden en worden, als het vuur goed brandt, de stukken hout volledig opgebrand. Ook wanneer er eens een stuk nat hout op het vuur wordt gegooid, zal het volledig verbranden. 

Blog kampvuur

Stel je gaat een crashdieet volgen en er komt ineens veel minder hout op het vuur. Je kampvuur krijgt letterlijk geen brandstof meer en brandt minder fel. Wordt er te weinig hout op het vuurtje gegooid, dreigt het vuurtje zelfs uit te doven… Wanneer je op dit vuur een nat stuk hout gooit, zal deze niet goed verbranden en blijven er resten in het vuur liggen. 

Als je het droge hout van de juiste houtsoort vergelijkt met voedzaam, onbewerkt eten (zoals volkoren producten, groente, fruit vis, et cetera en je het natte hout vergelijkt met een patatje of een pizza, dan begrijp je de metafoor. Bij een trage verbranding (crashdieet!) zal het natte hout niet volledig verbranden en gedeeltelijk achterblijven. Met andere woorden: je verbranding staat na een crashdieet op een laag pitje en ga je weer ‘gewoon’ eten, kan je kleine kampvuur het niet aan. Gevolg is dat je snel weer aankomt, omdat je lichaam gaat opslaan.

Met bovenstaande kennis wil jij natuurlijk ook een groot kampvuur als verbranding. Laat dát nu veel tijd kosten… meer spiermassa (en dus een hogere verbranding) opbouwen is een langdurig proces. Het gaat om structurele keuzes die je moet maken, qua voeding en beweegpatroon.

Goed nieuws: je kunt er vandaag al mee beginnen. Trek de stoute (sport) schoenen aan en ga lopen of joggen. Of naar de sportschool in plaats van lui op de bank. Zo verbrand je calorieën! En had je zin om vanavond lekker makkelijk te eten en een pizza in de oven te schuiven? Een gezonde maaltijd met wokgroente, rijst en een stukje vis staat ook binnen een half uur op tafel. Niets in huis? Dan stap je op de fiets naar de supermarkt.

Zo kun je met kleine aanpassingen de eerste stappen zetten naar een groot kampvuur als verbranding; een vuur waar best eens een stukje nat hout op kan 😉.

Bianca Russcher
Bianca Russcher
Bianca Russcher is mede-eigenaar van Fitnesscentrum Corpus in Dieverbrug. Als fitnesstrainer, groepslesinstructeur en personal trainer begeleidt ze mensen naar een fit lijf en een gezonde levensstijl, zowel met training als met voeding. Sinds begin 2022 is ze een gediplomeerd leefstijlcoach. Voor InWesterveld Magazine online geeft ze iedere maand tips voor een gezond leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd