Clean machine Blog karen

Clean Machine – Blog Karen

Ons lichaam is een bijzonder ingewikkelde machine, super complex en heel ingenieus gebouwd. Om dit technische hoogstandje optimaal pakweg 80 jaar te laten functioneren is ook bijzonder goed en tijdig onderhoud vereist. Brandstof van goede kwaliteit (voeding), regelmatig doorsmeren van de tandwielen, herstel van kleine mankementen (gedurende kwalitatief goede slaap), het reinigen van de slangen en rust, tja, dat leidt tot roest. Dus de motor moet ook regelmatig op toeren draaien (beweging). Nu ben ik geen monteur, maar ik denk dat de meeste monteurs de vergelijking met een clean machine wel kunnen plaatsen als we zo naar onszelf zouden kijken. 

Als je het mij vraagt is optimale en positieve gezondheid het meest waardevolle om te mogen ervaren. Het is niet iets wat je kunt bezitten, zoals een artikel dat je kunt kopen en waar je weer afstand van kunt doen. Ook als je klachten ervaart of misschien zelfs een chronische ziekte onder de leden hebt, kun je nog altijd je optimale gezondheid koesteren (het haalbare niveau gegeven de omstandigheden). Je kunt dankbaar zijn voor de functies die nog zonder verstoringen of pijnklachten functioneren en kijken naar mogelijkheden om beperkingen te verminderen. 

En wat betreft behoud van gezondheid ligt er een continue taak voor ons allen. We zijn nou eenmaal kwetsbaar, hebben geen van allen het eeuwige leven. Maar het is wel het mooiste als we zo lang mogelijk in goede gezondheid van ons leven kunnen genieten. Ja, we worden steeds ouder, maar we ontwikkelen daarentegen helaas steeds jonger chronische ziekten.

Hoe we onze gezondheid onderhouden, dat doen we allemaal op onze eigen manier. Hoe je ouder wordt kun je nú beïnvloeden door gezond(er) te gaan leven. Als je je indenkt dat je in de toekomst geconfronteerd wordt met ziekte of pijn, dan kun je op dat moment bedenken wat je anders had kunnen en willen doen. Maar hoe fijn zou het zijn als je dan tegen jezelf kan zeggen dat je wel alles hebt gedaan wat je wilde en kon doen om je optimale gezondheid te behouden? Ook dan is het jammer om te worden geconfronteerd met je klacht, maar dan kun je ook accepteren dat het leven niet helemaal maakbaar is.

Ik denk dat iedereen mogelijkheden heeft om aandacht te schenken aan behoud van optimale gezondheid. Dat kan namelijk heel breed zijn, met kleine stappen en zonder financiële middelen of materieel. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig bewegen door te wandelen of krachtoefeningen te doen met lichaamsgewicht. Dat kan op elk niveau, elke inzet telt. Denk alsjeblieft niet dat 10 minuten per dag extra inspanning geen zoden aan de dijk zet. Elke stap telt. 

Ook dagelijks een gezonde eetkeuze maken telt. Het hoeft echt niet van de een op de andere dag 100% goed, elke dag 1% vooruit heeft op de lange termijn echt een superresultaat. Drink een glaasje alcohol minder, een glaasje water meer. Vervang de suiker in je dessert voor een paar rozijnen of een stuk fruit. 

Nog mooier is het natuurlijk als elk stapje vooruit onderdeel wordt van een nieuwe gewoonte. Zo zal elke dag met aandacht een gezonde keuze maken optellen tot grote resultaten.

Hoe goed zorg jij voor je machine en voer je het onderhoud wel tijdig uit? Een continue aandacht voor onderhoud zal bijdragen aan een langere levensduur van de machine. Simpel toch? En weet je zelf niet precies hoe het onderhoud voor een clean machine het beste uitgevoerd kan worden? Vraag dan advies aan een professionele monteur die de verzameling van subtiele signalen kan koppelen aan een oorzaak van het probleem. 

Karen Alferdink
Karen Alferink
Karen Alferink voert als orthomoleculair voedingscoach praktijk in Vledder. Een holistische kijk gepaard met een praktische vertaling naar het alledaagse leven gericht op duurzame verandering in de leefstijl typeert haar stijl. Als sportieve moeder van twee jonge kinderen en liefhebber van koken geeft het haar enorm veel voldoening om anderen te helpen hun klachten te verminderen en het lichaam weer te herstellen, verbeteren of het behoud van gezondheid te ondersteunen. Wil je graag meer weten over Karen, kijk dan eens op de website www.voedingscoachvledder.nl of volg haar op facebook @voedingscoachvledder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd