eeuwig moes

Vergeten Groenten: eeuwig moes – Blog Marjolein

Dit keer ga ik het hebben over een échte vergeten groente, namelijk eeuwig moes. Er zijn nog maar heel weinig mensen die deze groente kennen en er zijn ook maar weinig plekken waar je de groenteplantjes kunt kopen. En dat is eigenlijk zo jammer, want eeuwig moes is een waardevolle aanvulling voor iedere moestuin.

Je kunt eeuwig moes tegenkomen onder de namen splijtkool, oude wijvenkool, duizendkoppige kool, armeluisgroente en stekkool. Nou, daar worden we eerlijk gezegd niet heel warm van. Maar die laatste benaming geeft wel aan op welke wijze de plant vermeerderd wordt. Door stekken van de plant te nemen en deze in de aarde te steken groeit de kool heel gemakkelijk – eeuwig – door. De plant is erg gul met potentiële stekken. In iedere bladoksel groeien namelijk scheuten die je daarvoor kunt gebruiken. Door de moederplant regelmatig terug te snoeien blijft ze jarenlang bladkool geven.

Van eeuwig moes kun je het hele jaar oogsten. Ze vormt geen krop, zoals bij de meeste kolen, maar maakt erg veel smakelijk heldergroen blad aan. Je plukt het blad dat je nodig hebt en vervolgens groeit ze rustig verder. In de wintermaanden kun je er ook wel wat van plukken omdat de plant niet vorstgevoelig is. Zodoende kan je plant heel wat jaren in de moestuin blijven staan. Zelf pot ik ieder jaar een paar scheuten op om er zeker van te zijn dat ik altijd wat eeuwig moes heb staan, voor het geval een van mijn planten de winter niet goed door komt. Zoals ik zei kun je eeuwig moes niet bij ieder tuincentrum kopen dus als je eenmaal een plant hebt bemachtigd dan kun je er maar beter zuinig op zijn!

eeuwig moes
eeuwig moes

Eeuwig moes is een erg oude groente. Het werd al gegeten in de tijd van de Romeinen en werd door hen naar ons land gebracht. Een leuk verhaal dat op internet circuleert is dat Karel de Grote gek was op stamppot eeuwig moes. Als Karel ergens een slag moest leveren, stuurde hij mannen vooruit die ter plekke stekken eeuwig moes in de grond staken. In die tijd kon een beleg van een stad of gebied heel lang duren. Bij het transport bewaarden de mannen de stekken op hun bezwete blote bast, onder hun kleding. Het vocht van het zweet hield de stekken goed. Eeuwig moes kan dus wel wat zout verdragen. (bron: Mergen Metz)

Traditionele Hollandse stamppot met eeuwig moes

In de keuken kun je met eeuwig moes alle kanten op. Maak er een traditionele Hollandse stamppot van met aardappels en/of met peen of pastinaak. Gebruik eens uitgebakken chorizo, uitjes en paprika om een smakelijke Spaanse twist aan je stamppot te geven.

Of maak er een Aziatisch gerecht mee door fijngesneden eeuwig moes te roerbakken met noedels, sojasaus en een variatie extra groenten naar keus. Ook in Italiaanse gerechten doet eeuwig moes het goed. Bijvoorbeeld in minestronesoep.

Kortom, de wereld rond met eeuwig moes! Hoe je het ook gebruikt, snij bij groter blad de nerf er eerst even uit. Deze is wat taai. Bij klein, jong blad kun je de nerf wel goed eten. Bon appétit!

Liefs, Marjolein

Marjolein Bakker
Marjolein Bakker runt sinds maart 2021 de sociale voedseltuin De Pluimerije in Darp. De Pluimerije is een ecologische tuinderij waar ze met veel respect voor de bodem een grote diversiteit aan groenten, kruiden, bloemen en fruit telen. Moestuinieren is namelijk Marjoleins grote passie, ze verliest zichzelf er iedere dag weer in. Marjolein deelt graag haar moestuin en kweekkennis met onze lezers en zet iedere maand een vergeten groente in het zonnetje.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd