Blog( rilana

Van zaadje tot bloem – Blog Rilana

De lente is de tijd dat de bollen en zaadjes zich gaan wortelen en langzaam op hun eigen tempo zich boven de aarde zichtbaar maken. Dat is een proces van aarden en wortels aanmaken. Daar heb je een gezonde voedingsbodem voor nodig, zodat je zorgeloos kunt groeien.

Op de Buitenhoeve school, waar ik ook werk, zingen ze voor het eten: ‘De aarde doet het groeien, het zonlicht doet het bloeien, rijk wordt het van de regen.’ Ingrediënten die nodig zijn voor het groeiproces.

Dat geldt ook voor kinderen. Vaak is nog aan de buitenkant niet zichtbaar wie het kind is, wat zijn kwaliteiten en passies zijn en waar zijn kracht en eigenheid ligt. Van binnen is alles al flink in beweging om een stevige bodem te maken. Voor het kind is het dan nodig dat ouders geduld hebben om dat wat nog niet zichtbaar is in vertrouwen te laten groeien. Dat gaat bij de een sneller dan bij de ander. Trekken heeft geen zin! Stel je voor dat je de aarde weghaalt om de bol van het sneeuwklokje zichtbaar te maken. Omdat je er niet op vertrouwt dat het goedkomt, omdat je geen geduld hebt en je niet langer kunt wachten tot hij zichtbaar is. Wat denk je dat er dan gaat gebeuren?

Kinderen hebben een stabiel gezin nodig, waar ze zich veilig voelen, gezien en gehoord. Waar er begrip voor ze is en veel liefde. Een basis om te groeien en later te stralen en te bloeien. Je kind heeft zijn eigen tijd en ruimte nodig. Die wil niet vergeleken worden met andere kinderen. Een narcis is ook geen sneeuwklokje. Iedereen is anders en dat is wel zo fijn uiteindelijk! Als je kinderen een stevige bodem vol voeding (liefde, veiligheid, vertrouwen etc.) geeft, zullen ze vanzelf zichtbaar maken wat er van binnen allemaal heeft afgespeeld en wie ze zijn. Een kind heeft stevige wortels nodig om zichzelf stevig neer te zetten.

Vertrouw en geniet van dat proces.

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd