Boekentip van de maand januari

Rime en een hoed vol kletspraat

Boek van de maand januari

Door: Merlijn Enserink en Ria Lem

‘Rime en een hoed vol kletspraat’ is een leerzaam boek dat Merlijn Enserink en Ria Lem uit Wilhelminaoord afgelopen najaar uitgaven. Het boek vraagt aandacht voor het verlegen kind.

Rime en een hoed vol kletspraat van Merlijn Enserink en Ria Lem uit Wilhelminaoord.

Hartkloppingen en blozen als je in het openbaar moet spreken, niet zomaar op een onbekende persoon afstappen, je mening niet durven geven in groepsverband. Iedereen herkent wel een stukje, verlegen mensen hebben hier dagelijks last van. Ze ervaren stress en zijn angstig in onbekende sociale situaties. Thuis of bij bekenden zijn ze vaak juist helemaal niet verlegen.

Verlegen

Verlegenheid is een angst die ontstaat in gezelschap van meerdere mensen. Het kan een angst zijn dat je niet goed genoeg bent. Angst niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van die anderen hebben. Het zijn je eigen gedachten die jou vertellen wat een ander van jou zal denken.  

Kinderen helpen bij verlegenheid

Ria Lem en Merlijn Enserink uit Wilhelminaoord hebben een wens: kinderen helpen bij verlegenheid, onzekerheid en angst met een uniek kinderboek. Bijna de helft van alle kinderen heeft last van verlegenheid. Waarom horen we daar weinig over? Schaamte en het feit dat verlegen kinderen niet op de voorgrond treden, houden het onderwerp onbesproken.

Ervaring

Ria en Merlijn hebben zelf veel last gehad van verlegenheid, dat begon al op de kleuterschool. Alle aandacht en hulp ging naar kinderen die moeilijk gedrag of leerproblemen hadden. Terwijl Ria en Merlijn de hulp misschien wel het meeste nodig hadden. Daar willen ze nu verandering in brengen. Merlijn als grafisch vormgever en Ria met veel ervaring als kindercoach bleken de perfecte combinatie om een leerzaam kinderboek te maken.

Aandacht voor het verlegen kind met het boek Rime en een hoed vol kletspraat.
Ria Lem en Merlijn Enserink, de makers van het boek.

Kletspraat

‘Geloof niet altijd je eigen gedachten. Om kinderen dit te laten ervaren, heeft onze hoofdpersoon Rime een hoed op. Bij alles wat Rime tegenkomt, vertelt de hoed iets onaardigs.’ leggen Ria en Merlijn uit. ‘Rime gelooft dit domme verhaal en trekt de hoed over de ogen, maar verdwaalt hierdoor. Gelukkig is daar de magische boom die Rime laat ervaren dat de kracht van denken omgezet kan worden. Hierdoor leert Rime weer in zichzelf te geloven en vindt de weg terug.’

Aandacht voor het verlegen kind met het boek Rime en een hoed vol kletspraat.

Natuur in de hoofdrol

Naast een verhaal staan er ook oefeningen en tips in het boek om kinderen verder te helpen, zoals mindfulness en meditatie. De natuur speelt een hoofdrol want de verbinding met de natuur zorgt voor een evenwichtige ontwikkeling. Het boek is genderneutraal geschreven zodat elk kind zich kan identificeren met de hoofdpersoon.

Haal het boek in huis

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en verkrijgbaar bij Boekhandel Vledderland in Vledder (ook online daar te bestellen) of bij Bol.com en Levendig Uitgeverij.

Merlijn Enserink is een van de makers van InWesterveld Magazine. Met haar unieke talenten geeft zij het papieren magazine vorm. Ook gaf Merlijn onlangs een ‘Vet kwartet’spel uit waarmee je spelenderwijs leert over gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd