Regio
Havelte

Regio
Diever

Regio
Dwingeloo

Regio
Vledder

Caldo Verde

Portugese Caldo Verde met Chorizo – recept

Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Dit keer geen ‘slank’ leefstijlrecept, maar een lekkere verwarmende maaltijdsoep. Als je eerst een fietstocht of lange (strand) wandeling maakt, zal je lichaam je dankbaar zijn!

Caldo Verde: koolsoep

Caldo Verde is een koolsoep die van origine uit de Minho komt, het Portugese noorden. Tegenwoordig is het een nationaal Portugees gerecht en kent inmiddels vele variaties.

Hij hoort van origine te worden gemaakt met een koolsoort genaamd ‘couve galega’ ook wel collard greens genoemd. Deze kool is niet gangbaar verkrijgbaar in Nederland. Je kunt het beste Palmkool gebruiken of Savooie kool, maar ook dat is niet overal verkrijgbaar. Ik ben voor dit recept noodgedwongen uitgeweken naar spitskool.

Er hoort natuurlijk een Portugese chouriço in maar met een Spaanse chorizo is hij net zo lekker!

Portugese Caldo Verde met Chorizo

Verantwoord voor een gezond dieet

Dit recept is voor 4 borden Caldo Verde.

Wat heb je nodig:

  • 50 ml olijfolie
  • 75 gr gerookt spek in blokjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2/3 knoflooktenen gehakt
  • 1/2 rode peper fijngesneden
  • 750 gr iets kruimige aardappelen in dobbelsteentjes gesneden
  • 400 gr savooiekool of 400 gr palmkool in reepjes gesneden
  • 200 gr chorizo in dobbelsteentjes gesneden
  • kruiden naar smaak
  • ca. 1 1/5 liter water
  • 2 lente-uitjes in ringetjes voor de garnering

Wat moet je doen:

  • Verhit de olijfolie in een soeppan met dikke bodem en fruit daarin de spekblokjes, ui, rode peper en de knoflook tot gaar.
  • Doe daarna de aardappelblokjes erbij, bak even mee en voeg dan het water toe. Zorg dat alles helemaal onder water staat. Breng aan de kook en draai het vuur daarna lager en laat zachtjes pruttelen.
  • Voeg na 10 minuten de kool toe. Doe de chorizoblokjes pas in de pan als de aardappelblokjes uit elkaar beginnen te vallen.
  • Draai als de chorizo ook warm is het vuur uit. Breng nog op smaak met zeezout als dat voor jou nodig is.
  • Laat de soep nog 10 minuten rusten voordat je hem opdient.
  • Garneer de borden met de lente-ui ringetjes. Eet lekker!

Lekker met sneetjes geroosterd desembrood o.a. verkrijgbaar bij de Proeverij van Dwingeloo, verkrijgbaar in 3 verschillende soorten: wit, meergranen en donker.

Geniet ervan,

Monique Jongmans
Monique Jongmans
Monique Jongmans is therapeut en Vitaliteits & Leefstijlcoach. In haar praktijk in Dwingeloo behandelt Monique cliënten met stressgerelateerde klachten of klachten aan het bewegingsapparaat. Ze is coach voor vrouwen die voor, middenin of na de menopauze zitten en coacht ze 1-op-1 en in groepen op Leefstijl en Vitaliteit. Voor InWesterveld maakt ze iedere maand een gezond ‘menopower now’ recept.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd