Blog Susanne

Opruimen! – Blog Susanne

De meeste blaadjes zijn van de bomen, de klok is weer verzet, het najaar is in volle gang. Hoewel de temperaturen nog erg hoog zijn voor de tijd van het jaar, te hoog … Voor mij is het najaar tijd om op te ruimen in de tuin.

Met opruimen bedoel ik niet het traditionele winterklaar maken van de tuin. De blaadjes zijn een mooie verstopplek voor insecten, amfibieën en kleine zoogdieren, die laat ik, behalve op het gras, overal liggen. Het is wel tijd om de moestuin te ontdoen van de uitgebloeide zonnebloemen, van de slap geworden resten van de pompoenplanten en courgetteplanten.

Hoewel, ik heb één plant veel later pas in de tuin gezet en hieraan groeien nog steeds prachtig groene courgettes! Ik heb ook nog steeds tomaten uit de kas. Ze rijpen minder goed, als ze een blosje hebben mogen ze binnen verder rood worden. Deze week gaan in ieder geval de laatste wortelen en bietjes eruit, ik blancheer ze, voor in de vriezer of ik maak ze in, met heerlijk zoetzuur!

Opruimen dus, ik moet ruimte maken in de moestuin: er komt een kas bij! Ik kijk er nu al naar uit! Eerst het opbouwen, gezellig samen met mijn lief, dan het planten van een druif en het plaatsen comfortabele rieten stoeltjes. Dan kan ik ook in de winter in het zonnetje zitten achter glas, kop thee erbij, kat op schoot, dat wordt genieten!

En ik ga zeker een avond zitten wachten op de reeën en de dassen. De kas komt zo te staan dat ik goed zicht heb op mijn moestuin en het weiland ernaast. Elke dag zie ik sporen in de tuin, dus ik weet zeker dat ze er ’s nachts lopen. En wie weet welke dieren ik nog meer voorbij zie scharrelen.

Maar goed, de kas is natuurlijk geen wildhut, ik ga er planten in kweken. Om van te eten en om mee te verven! Want, na de cursus afgelopen zomer, heb ik al flink wat plukken wol, strengetjes zijde en viscosevezels geverfd met plantaardige materialen in prachtige kleuren! Soms is het voorspelbaar en soms een enorme verrassing. Dan geeft een verfbad van paarse bladeren ineens een lentegroene kleur op de wol tijdens het verwarmen!

In mijn tuin zijn al veel planten te vinden die kleurstof bevatten en nu met een extra kas heb ik alle ruimte om nog meer planten te zaaien en later in de tuin uit te zetten.

Tot die tijd voorzien mijn lieve cursisten van de beeldhouwlessen me van allerlei prachtig gekleurde bladeren, van planten en bomen die ik nog niet in de tuin heb. En er is langs de weg en in het bos ook van alles te vinden om mee te verven! Natuurlijk ga ik niet alleen verven, met deze prachtige tinten en kleuren ga ik ook nieuwe kunstwerken maken de komende tijd.

Wat een rijkdom, wonen en werken tussen zoveel kleuren! De kunst is om het onzichtbare zichtbaar te maken! Maar nu, naar buiten, verder met opruimen.

Liefs, Susanne

Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp kan haar ei kwijt bij haar bedrijf Kleur je Hart, een heerlijke plek waar kunst, creativiteit, buitenleven en gezelligheid samenkomen! In haar atelier in Geeuwenbrug werkt ze zowel aan eigen werk als aan opdrachten. Susanne laat graag haar innerlijke kind spreken en gebruikt graag sprookjes als inspiratie om te schrijven en theatervoorstellingen te maken. Ook haalt ze haar inspiratie uit de natuur. Voor InWesterveld Magazine online schrijft ze iedere maand over kunst en natuur.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd