Kralen rijgen Blog susanne

Kralen rijgen – Blog Susanne

Al eeuwen vertellen we elkaar verhalen, om kennis door te geven, geschiedenis levend te houden en om de wereld om ons heen te begrijpen. Vaak werden de verhalen gedeeld, bij een vuurtje,  als het werk gedaan was, het donker en kouder werd. 

Sprookjes zijn verhalen met een boodschap, met een diepere laag en soms zelf een  spirituele betekenis. Vaak denken we aan kinderverhalen bij sprookjes, niets is minder waar. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor volwassenen en werden pas later omgebogen tot kinderverhalen. Het was daarom ook fantastisch om onlangs een Sprookjestuin voor grote mensen te organiseren! Allemaal mensen bij elkaar die van oude  en nieuwe verhalen houden, die zich laten meevoeren door een wereld vol fantasie en sprookjes. Mensen die elkaar niet kenden raakten met elkaar in gesprek, deelden de lach en waren op dezelfde momenten stil… Het was magisch!

Er zijn ook vele streekgebonden verhalen, waarin de plaatselijke cultuur, gewoontes en natuur een rol spelen. De oude volksverhalen van Drenthe hebben al vele kunstenaars in de omgeving geïnspireerd. Veel van deze verhalen zijn te horen en te beleven in het Verhalenweekend Drenthe! Je kunt dat weekend van het ene naar het ander verhaal gaan, je warmen aan een gezellig vuurtje en elkaar ontmoeten op diverse locaties.  Ook in de tuin van mijn atelier is op zondag 23 oktober een gedanst verhaal te zien, Winja van de witte wieven. Een sfeervolle voorstelling voor de hele familie. Samen met Hanna van der Gaag, rijg ik muziek, woorden, dans, het decor van de tuin en het uitzicht op het Drents- Friese Wold aan elkaar, als kralen aan een ketting. Aansluitend aan de voorstelling is er een viltworkshop voor alle bezoekers waar we een kleurrijke vilten hanger maken, die we aan een lintje hangen. Zo neemt iedereen een ketting met een herinnering aan deze dag mee naar huis. 

Kralen rijgen

Ik hou van herinneringen bewaren en aan elkaar rijgen, mijn huis staat er vol mee. Soms gebruik ik ze zoals ze altijd zijn geweest, zoals het oude servies van mijn oma. Soms gebruik ik ze in een kunstwerk  om er zo een nieuwe vorm aan te geven. Of het nu een verhaal of voorstelling is waarin geschiedenis verteld wordt, een quilt waarin oude stukken textiel zijn gebruikt of een collage van eerder gevonden afbeeldingen uit magazines, ik vind het heerlijk om deze kralen te rijgen tot een nieuw sieraad dat bewonderd en gekoesterd mag worden!

Hoe jij ook de herinneringen bewaart, wees er zuinig op, ze zijn goud waard!

Liefs, Susanne

Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp kan haar ei kwijt bij haar bedrijf Kleur je Hart, een heerlijke plek waar kunst, creativiteit, buitenleven en gezelligheid samenkomen! In haar atelier in Geeuwenbrug werkt ze zowel aan eigen werk als aan opdrachten. Susanne laat graag haar innerlijke kind spreken en gebruikt graag sprookjes als inspiratie om te schrijven en theatervoorstellingen te maken. Ook haalt ze haar inspiratie uit de natuur. Voor InWesterveld Magazine online schrijft ze iedere maand over kunst en natuur.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd