morgen start vandaag! gezondleven tip bianca

Morgen start vandaag!

Gezond Leven Tip van Bianca

Nu het einde van de zomer nadert, beginnen de meeste mensen weer het gevoel te krijgen dat het leven weer een beetje normaal wordt. Kinderen naar school, vakantie voorbij, het werk wordt weer hervat. Vaak gaat dat samen met het voornemen ook weer wat gezonder te gaan leven. Minder alcohol (en de hapjes die daar bij horen), meer bewegen en gezondere keuzes wat eten betreft. September is voor ons in de sportschool -net als januari- een maand waarin veel bestaande en potentiële klanten hun gezonde leefstijl weer (proberen) op te pakken. En misschien herken je jezelf daar ook wel in. “Ik start na de vakantie weer met sporten” of “eerst alle verjaardagen in de familie afwachten en dan ga ik de dagmenu’s weer volgen”. Waarom starten we niet vandaag met onze nieuwe leefstijl in plaats van morgen?

Worstel je zelf ook met dat uitstelgedrag dan is het interessant om te onderzoeken waarom dat zo is. Elk gedrag heeft een reden, we doen niet zomaar iets. Het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen en dranken doen we vanuit een bepaalde verwachting. Alcohol wordt vaak geassocieerd met “gezellig” net als gebak en de hapjes bij de borrel. Doe je niet mee, dan kan dat als ongezellig worden beschouwd door je omgeving. Misschien vind je zelf ook wel dat je ongezellig bent als je niet meedoet. Of koppel je ontspanning aan alcohol of vind je dat je het verdiend hebt.

De verwachting van jezelf en anderen om je heen zijn dus bepalend voor je gedrag. Je kunt jezelf afvragen of bijvoorbeeld alcohol aan je verwachting heeft voldaan. Was het minder gezellig geweest als je niet had gedronken of bracht het daadwerkelijk het ontspannen gevoel waar je op hoopte?  Andersom kan het ook zo zijn dat je huidige leefpatroon valt binnen je comfortzone en je eigenlijk helemaal niet gemotiveerd bent om uit je comfortzone te stappen. Als dat zo is, heb je geen intrinsieke motivatie om te starten met bijvoorbeeld minder alcohol en zul je dus het uitstelgedrag blijven vertonen.

Helaas is er geen motivatieknop die je aan kunt zetten maar kun je wellicht eerst gemotiveerd raken door anderen om je heen. Dit noemen we extrinsieke motivatie. Een post op social media waardoor je geprikkeld raakt of een verhaal van iemand uit je omgeving die zijn of haar leefstijl heeft verbeterd en zich daardoor gezonder en fitter voelt. Of je huisarts die aangeeft dat een gezondere leefstijl voor minder klachten kan zorgen. 

Extrinsieke motivatie kan leiden naar intrinsieke motivatie. Stel je start een beweeg- en voedingsprogramma in de plaatselijke sportschool omdat je vriendin of buurvrouw je vraagt mee te doen. Je bent niet super gemotiveerd maar het lijkt je wel gezellig om samen het traject aan te gaan. Bovendien zie je in de spiegel ook wel dat er wat kilo’s af mogen. Je doet de eerste weken goed je best, want je wil natuurlijk niet voor je buurvrouw onder doen.

Na een paar weken merk je dat je broeken wat losser gaan zitten en dat je meer energie krijgt. Ook merk je op dat je beter slaapt en je rugklachten minder zijn geworden. De gevolgen van de stappen die je hebt gezet gaan gezondheidsvoordelen opleveren. Was je in het begin extrinsiek gemotiveerd door de buurvrouw merk je dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Je gaat ook sporten wanneer de buurvrouw niet kan en je merkt dat het gezonde eten steeds meer vanzelf gaat. De motivatie komt van binnen uit! 

Wanneer de motivatie van binnen uit komt worden gezonde keuzes steeds makkelijker voor je. Betekent dat dat je nooit meer gezellig kan eten en drinken met familie en vrienden? Of nooit een Lazy Sunday mag inlassen? Daag jezelf uit om daar de balans in te zoeken waar jij je prettig bij voelt en waarbij de keuzes geheel vanuit jezelf worden gemaakt. Gezond eten kan ook gezellig en lekker zijn en drank kun je in hoeveelheden en frequentie aanpassen en afwisselen met water. Bovendien kun je extra eten altijd compenseren door extra te bewegen. Wanneer je je gedrag structureel verandert hoef je niet elke keer voor je gevoel weer opnieuw te beginnen, maar gaat je gezonde leefstijl steeds meer aanvoelen als normaal. Wees je ervan bewust dat het aanpassen van je leefstijl niet zomaar in een weekje gefixt is. Hoe eerder je start hoe beter …

Dus zeg je vandaag nog tegen jezelf: morgen start vandaag!

Bianca Russcher
Bianca Russcher
Bianca Russcher is mede-eigenaar van Fitnesscentrum Corpus in Dieverbrug. Als fitnesstrainer, groepslesinstructeur en personal trainer begeleidt ze mensen naar een fit lijf en een gezonde levensstijl, zowel met training als met voeding. Sinds begin 2022 is ze een gediplomeerd leefstijlcoach. Voor InWesterveld Magazine online geeft ze iedere maand tips voor een gezond leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd