Materialen en hun interieureffecten Blog Karin 2

Materialen en hun interieureffecten

In mijn vorige blog heb ik jullie meer verteld over het materiaal van het decor: vloeren en wanden en de effecten ervan. De gehele vormgeving bestaat uit materialen. Dit betreft zowel het decor (vloeren, wanden, ramen en plafond) als voor de stukken (meubelen, armaturen, accessoires enz.). 

In deze blog zal ik jullie iets meer vertellen over het materiaal van het decor en de interieureffecten van de plafond en ramen. Dan ga ik in mijn volgende blog meer uitleg geven over het materiaal van de stukken en de bijpassende woonstijlen. 

Plafond

Meestal wordt het plafond afgewerkt door een stukadoor. En meestal voorzien van een witte afwerking voor optimale lichtreflectie en kleurenwaarneming. 

De hoogte van het plafond is vaak bepalend voor hoe je de ruimte ervaart. Hoge plafonds worden meestal als ongezellig en onpersoonlijk ervaren. Lage plafonds worden meestal als benauwend en drukkend ervaren. 

We kunnen door middel van de volgende hulpmiddelen (soms optisch) corrigeren:

 • Een wit plafond lijkt hoger dan een plafond in een donkere kleur
 • Door de bovenranden van de wanden dezelfde witte kleur te geven als het plafond, lijkt deze optisch hoger
 • Om het plafond lager te laten lijken, geef je deze een donkerder kleur dan de wanden.
 • Voor het werkelijk verlagen van het plafond zijn er verschillende plafondsystemen b.v. spanplafond

Plafonds kunnen met alle mogelijke materialen worden afgewerkt van gipsplaten tot klassiek stucwerk, ornamenten en lijsten. 

Effecten van veelgebruikte materialen op het plafond zijn:

 • Hout: door middel van schroten, panelen of een beplating. Tussen het plafond en het hout kunnen dan eventueel leidingen weggewerkt worden en of inbouwspots worden aangebracht. Hout geeft een huiselijke sfeer.
 • Ornamenten: klassiek stucwerk, ornamenten en borders geven een extra sfeer en allure aan het totale interieur. 
 • Dakconstructie: hierbij laat je het geraamte van het dak zichtbaar, hierdoor wordt het een onderdeel van de (binnenhuis)architectuur.
 • Balken: een al aanwezig balkenplafond van hout is heel sfeervol in een landelijke stijl. Later geplaatste balken kunnen de ruimte zo verlagen dat er een benauwd interieur ontstaat.
 • Vrijhangende plafonds: hierdoor kan men in grote, hoge ruimten plaatselijk een intiemere sfeer creëren. Ook kun je hierdoor een aparte functie in een ruimte aangeven. Teven zijn er vrij hangende plafondpanelen voor het akoestisch effect.
 • Plafondbeschildering: dat kan zorgen voor een belangrijk decoratief statement in bijvoorbeeld hotels, restaurants, cafés etc. 
 • Systeemplafond: dit wordt veelal toegepast in projectomgevingen
Materialen en hun interieureffecten Plafond
Voorbeeld van zowel ornament als het optisch hoger lijken van het plafond

Ramen

Ramen vormen de connectie tussen buiten en binnen. Ze laten het daglicht en de buitenbeelden door, maar kunnen worden afgesloten door middel van raambekleding. De vormgeving en de plek waar de ramen zitten, spelen een beeldbepalende rol in het interieur en exterieur. Tevens speelt de raambekleding hierbij een grote rol. Deze wordt in eerste instantie gebruikt voor: afsluiting van de buitenwereld, zonwering, geluidsisolatie en tochtisolatie. Het materiaal, de uitvoering en de kleur van raambekleding hebben altijd een belangrijke decoratieve waarde binnen het interieur en ze zouden moeten passen bij de gekozen interieurstijl en de andere interieurelementen.

We hebben over het algemeen twee soorten raambekleding; 

Sluitgordijnen

Hiermee worden banen stof bedoeld, die meestal worden geplooid en opgehangen aan een rail, roede of spandraad. De stof (met specifieke textuur, glans, patronen en kleuren) bepaalt voor een groot deel de sfeer en stijl in het interieur. Sluitgordijnen worden verdeeld in 3 categorieën: overgordijnen, vitrages en inbetweens.

 • Overgordijnen: Deze worden meestal gemaakt van dikkere stoffen, met als doel het zicht van en naar buiten geheel af te sluiten, geluid te absorberen en eventueel tocht tegen te gaan. Meer geschikt voor grotere ruimten, gezien deze gordijnen sterk aanwezig zijn in het interieur.
 • Vitrages: Deze bestaan uit semidoorzichtige stoffen, met als doel het filteren van het daglicht en het verhullen van minder fraaie raampartijen of uitzichten op buiten. 
 • Inbetweens: Deze zitten qua dikte vaak tussen een overgordijn en vitrage in, met als doel het filteren van het daglicht. Doordat deze gordijnen iets dikker zijn dan vitrage is de inkijk van buiten naar binnen nihil. 

Ophangsystemen

Hiermee bedoelen we de raambekleding die in of op het raam wordt gehangen en die horizontaal of verticaal worden geopend. Zoals;

 • Rolgordijnen: Hier heb je keuze uit transparante tot en met verduisterende gordijnen. Afhankelijk van de gekozen textuur en kleur kan dit passen bij vele sferen. 
 • Horizontale jaloezieën en silhouetten: Deze staan bekend als luxaflex, maar dit is een merknaam. Ze zijn er van aluminium, hout, stof en kunststof. Het materiaal en de kleur bepalen de toepassingen binnen diverse stijlen. Het voordeel van jaloezieën is dat je de lichtinval zelf kunt bepalen. Een warme variant van jaloezieën zijn de silhouetten, hierbij wordt er stof over de jaloezieën gelegd. 
 • Verticale jaloezieën: Deze worden ook wel lamellen genoemd. Verkrijgbaar in stof, kunststof, hout of aluminium. Je kunt zelf de lichtinval bepalen. Deze worden meestal toegepast in een zakelijke omgeving.
 • Paneelgordijnen: Deze worden ook wel vlakgordijnen of Japanse panelen genoemd. De stof is aan de boven- en onderkant op een vaste roede bevestigd. Je hebt keuze uit veel verschillende stoffen, die elk hun eigen sfeer creëren. Je hebt ruimte nodig naast het raam, om het paneel weg te schuiven. Tevens worden deze panelen ook wel gebruikt als roomdivider. 
 • Vouwgordijnen: Deze bestaat uit een lap stof, welke door middel van een koordsysteem mooi gevouwen en uitgevouwen wordt.

Je kunt met gordijnen ook zorgen voor optische effecten, zoals:

 • In een kleine ruimte geven lichtgekleurde gordijnen van een gladde stof een rustiger en ruimtelijker beeld dan gekleurde gordijnen met veel structuur.
 • Sluitgordijnen zorgen in een grote ruimte met een glad vloeroppervlak, een wat zachtere uitstraling en tevens dempen de gordijnen het geluid.
 • Een raam of een deel van een wand kan met gordijnen worden gecamoufleerd, optisch worden vergroot, verkleind, verbreed of versmald
 • Een onrustige raampartij kan door middel van half doorzichtige gordijnen worden veranderd in een ruimtelijke wandpartij
 • Hoge ramen kunnen lager lijken door het gebruik van een ophangsysteem, dat een deel van het raam bedekt.
 • Men kan een raam breder laten lijken door het gordijn royaal aan beide kanten te laten doorlopen, breder dan de bestaande opening. Horizontale strepen benadrukken ook nog eens de breedte.
 • De hoogte van een raam kan optisch worden gemanipuleerd door het gordijn hoger dan het raam te hangen. Verticale strepen benadrukken ook nog eens extra de hoogte.

De verschillende gordijnstoffen en ophangsystemen hebben door hun specifieke kenmerken een eigen uitstraling in het interieur. Met de keuze hiervan moet je kijken welke raambekleding past bij je gebruikersdoel en interieurstijl.

Materialen en hun interieureffecten Ramen
Voorbeeld van raamdecoratie voor een grote raampartij

Het is dus belangrijk om alle materiaal- en kleurkeuzes doordacht te maken en goed te beoordelen op de (samenhangende) effecten. Met het herkennen, juiste keuze en goede combinaties kun je zorgen voor  een evenwichtig en stijlvolle interieurvormgeving.  

Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen. 

Karin van Zegeren
Karin van Zegeren
Karin van Zegeren uit Dwingeloo is binnenhuisarchitect, interieurstylist, verkoopstylist, interieurfotografe en 3D-tekenaar. Met haar eigen bedrijf KvZ Interieur Ontwerp & Advies maakt ze interieurontwerpen en geeft ze adviezen voor inrichting en styling van woningen of bedrijfspanden. Haar ontwerpen zijn uniek, origineel en persoonlijk, maar vooral praktisch en functioneel. Voor InWesterveld online geeft ze maandelijks advies voor jouw interieur.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd