Materialen en hun interieureffecten blog karin

Materialen en hun interieureffecten

In mijn vorige blog heb ik jullie kennis laten maken met de zes bouwstenen. Hierdoor is het waarschijnlijk duidelijker geworden hoe belangrijk de keuzes en combinaties van de materialen in het interieur zijn. Het kiezen en combineren van de materialen in het interieur is een zeer belangrijk, interessant en creatief onderdeel van het interieurontwerp. De gehele vormgeving bestaat immers uit materialen. Dit betreft zowel het decor (vloeren, wanden, ramen en plafond) als voor de stukken (meubelen, armaturen, accessoires enz.). Gezien het decor en de stukken een twee-eenheid vormen, is het belangrijk dat deze zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Wanneer je dit niet doet kan dit leiden tot een mismatch.

In deze blog zal ik jullie iets meer vertellen over het materiaal van het decor; vloeren en wanden en de effecten ervan. Dan ga ik in mijn volgende blogs meer uitleg geven over het plafond en de ramen en het materiaal van de stukken en de bijpassende woonstijlen. 

Vloeren

De vloer is de letterlijke drager van het interieur, gezien deze de totale oppervlakte van de woning inneemt en hier immers alle stukken op geplaatst worden. De vloer heeft dan ook een relatief grote impact op het interieur.

Algemene vloereffecten zijn:

  • Een doorlopende vloer(kleur) verbindt alle ruimtes optisch met elkaar, ook al is het interieur verschillend.
  • Met een doorlopende vloer(kleur) maakt overgangen geleidelijk, waardoor ruimtes in elkaar overlopen. Hierdoor lijken de ruimtes iets groter.
  • Met een plint (10 cm) in de kleur van de vloer, lijkt de vloer optisch groter
  • Een bruine plint (zeventiger jaren) kadert de vloeroppervlakte juist af, waardoor het kleiner lijkt
  • Een glanzende vloer in combinatie met veel andere glanzende oppervlakken kan een onpersoonlijke uitstraling geven. In dit geval kun je het compenseren met tegenovergestelde texturen zoals een vloerkleed. 
  • Erg belangrijk is de vorm en de grootte van de ruimte, de ligging t.o.v. de zon en de hoeveelheid licht voor het interieureffect van een vloer 
vloeren Materialen en hun interieureffecten blog karin
Met een plint in de kleur van de vloer lijkt deze groter

Er bestaan harde vloeren (natuursteen, composiet of keramische tegels en gietvloeren), semiharde vloeren (hout, rubber, vinyl, pvc, linoleum/marmoleum, kurk en laminaat en zachte vloeren (tapijt en karpet). De keuze van een vloer is natuurlijk heel persoonlijk, maar het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met de gebruikseigenschappen en de ruimte- en sfeereffecten van de materialen.

Wanden

De kleur en de afwerking van de wanden, bepalen voor een groot deel de ruimte- en sfeerbeleving in een interieur. In mijn vorige blog over de zes interieurbouwstenen, vertelde ik al over de effecten die ontstaan door texturen, kleuren, vormen en lijnen. Deze gelden in het bijzonder voor de wanden, gezien deze de totale ruimte omvatten.

Als je kiest voor een lichte, effen en egale bekleding, creëer je over het algemeen een achtergrond die geschikt kan zijn voor alle interieurstijlen.

Om de volgende redenen zou je kunnen kiezen voor een wat opvallender bekleding:

  • Een veel betere uitvoering geven aan een bepaalde interieurstijl en de hierbij passende vormgeving (bijvoorbeeld behang met opvallende patronen, horende bij een bepaalde stijl)
  • Bekleding die de aandacht trekt of delen van een ruimte beter accentueren of juist de aandacht afleidt van iets wat niet echt mooi is.
  • Als mooie eyecatcher

Materialen die je voor op de wand kunt gebruiken zijn:

  • Glad gepleisterde wanden (ook wel stucwerk genoemd, een gladde afwerking zonder naden, geschikt als ondergrond om te behangen of te sauzen of je kunt het pleisterwerk al op kleur laten brengen)
  • Schuurwerk (een bepaalde structuur op een gepleisterde wand)
  • Leemstuc (een natuurlijke, zacht glanzende uitstraling, in een bepaalde dikte aangebracht werkt het energiebesparend)
  • Schoonmetselwerk (baksteen, betonsteen of steenstrips – absorberen veel licht, vraagt om goede kunstverlichting)
  • Spiegelwanden (illusie van ruimte suggereren, daglicht kan hiermee gereflecteerd worden)
  • Wandtegels (vooral gebruikt in natte ruimtes, maar ook prima voor bv in de hal met decoratieve waarde)
  • Betimmering (wand van platen, panelen of planken-afhankelijk van gebruik en toepassing kan het een ruimte -effect geven of een waar kunstwerk vormen)
  • Trompe-l’oeil (gezichtsbedrog, bv een geschilderd raam)
  • Wandkasten (praktische en origineel bij voorkeur maatwerk, kast in de kleur van de muur geeft een ruimtelijk effect)
  • Behang (verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen; de print, textuur en de kleuren hebben een grote invloed op de sfeer- en ruimte-effecten)
  • Textiel (afhankelijk van het materiaal, dessin en de kleur van de stof, kun je hiermee leuke decoratieve effecten mee creëren, tevens kan het zorgen voor een betere akoestiek)
  • Beton (onbewerkte betonwanden of betonpanelen)
wanden blog Materialen en hun interieureffecten blog karin
Voorbeeld van een decoratieve wand met sfeereffect

Het is dus belangrijk om alle materiaalkeuzes doordacht te maken en goed te beoordelen op de (samenhangende) effecten. Met het herkennen, juiste keuze en goede combinaties kun je zorgen voor een evenwichtig en stijlvolle interieurvormgeving.

Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen. 

Karin van Zegeren
Karin van Zegeren
Karin van Zegeren uit Dwingeloo is binnenhuisarchitect, interieurstylist, verkoopstylist, interieurfotografe en 3D-tekenaar. Met haar eigen bedrijf KvZ Interieur Ontwerp & Advies maakt ze interieurontwerpen en geeft ze adviezen voor inrichting en styling van woningen of bedrijfspanden. Haar ontwerpen zijn uniek, origineel en persoonlijk, maar vooral praktisch en functioneel. Voor InWesterveld online geeft ze maandelijks advies voor jouw interieur.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd