Blog Hanna Bremer

In sync met je vrouwelijke cyclus

Over de innerlijke seizoenen

Alle vrouwen kennen of hebben haar, ervaren haar. Het is een altijd aanwezige onderstroom in ons leven: de vrouwelijke cyclus. Toch praten we er weinig over en is het soms zelfs een bron van schaamte. Om nog maar te zwijgen over de grote ongemakken die het overgrote deel van de vrouwen ondervindt door de hormoonschommelingen die haar cyclus met zich meebrengt.

Vaak (her)kennen we vooral onze menstruatie of de dagen voorafgaand daaraan; hoofdpijn, chagrijnig, een kort lontje, opgeblazen gevoel, weinig energie en dan beginnen we te bloeden en snappen we opeens waar het gevoel van de afgelopen dagen vandaan kwam. En toch schuilt er een grote kracht in het leven met onze cyclus, het bijhouden van waar we zitten in onze cyclus en het afstemmen van onze dagelijkse bezigheden hierop. Om dit te kunnen doen is het nodig dat we onze vrouwelijke cyclus gaan zien als, inderdaad, een cyclus, zonder begin of eind en haar fases beter leren kennen.

De vrouwelijke cyclus heeft gemiddeld 28 dagen en vier fases. Deze fases kunnen we relateren aan de vier seizoenen die we kennen uit de natuur; de lente, de zomer, de herfst en de winter. Wanneer je je activiteiten (zoveel als mogelijk) plant in afstemming met je cyclus zul je gaan merken dat er minder interne spanningen optreden omdat je niet meer ‘tegen je stroom in zwemt’. En dit kan een positief effect hebben op alle fysieke en mentale ongemakken die jij gedurende jouw cyclus ervaart.

Wil je meer leven in afstemming met je vrouwelijke cyclus dan begin je met het bijhouden van waar je zit in je cyclus. De eerste dag van je menstruatie is dag 1 en door te weten op welke cyclusdag je zit en bewust te zijn van hoe je je voelt en wat je ervaart deze dag raak je steeds beter bekend met jouw innerlijke seizoenen. Je kunt rekening gaan houden met wat je wanneer plant gedurende je cyclus. Nieuwe mensen ontmoeten of in grote groepen verblijven in je herfst of winter is bijvoorbeeld niet echt in afstemming met dat waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Terwijl het opruimen van je huis juist echt iets is voor je innerlijke herfst. Zo heeft elk innerlijk seizoen een eigen karakter.

Winter

Laten we beginnen met de meest herkenbare fase van onze vrouwelijke cyclus, de dagen dat we menstrueren, oftewel onze innerlijke winter. De dag dat je menstruatie begint wordt gezien als dag 1 van je cyclus, maar het ervaren van de innerlijke winter kan al een of twee dagen voor je menstruatie beginnen. Wanneer we kijken naar de natuur is de winter een tijd van rust en stilte, het afsterven en loslaten van dat wat in de voorgaande seizoenen gegroeid en gebloeid heeft, het leven gaat uiteraard door maar ondergronds, geborgen en beschermd door de aarde.

Onze innerlijke winter ervaren we dan ook als een periode waarin we meer rust, ruimte en tijd voor onszelf nodig hebben. Onze aandacht en energie is meer naar binnen gericht en we zijn gevoeliger voor prikkels buiten af. Dit is een periode waarin we (letterlijk) mogen loslaten wat ons niet meer dient en mogen rusten zodat er ruimte ontstaat voor het creëren van nieuwe, beter passende dingen in ons leven.

Lente

Na de menstruatie komen we in de pre-ovulatie fase, oftewel onze innerlijke lente. In de natuur zien we in de vroege lente langzaam weer leven bovengronds verschijnen, de eerste bolletjes komen op en steeds meer bomen en planten beginnen uit te lopen. De levensenergie is voelbaar, de natuur heeft er weer zin in! En ook wij krijgen een lading nieuwe energie in onze innerlijke lente. We voelen ons herboren, hebben weer ruimte voor nieuwe dingen in ons leven en zitten vol nieuwe ideeën. Contact maken met anderen verloopt makkelijker en we hebben weer meer zin om zichtbaar te zijn in de wereld.

Zomer

In de zomer is de natuur overvloedig in het geven van voedsel zoals groenten en fruit en bloemen bloeien uitbundig. Schijnbaar moeiteloos zorgt de aarde voor ons in de zomer. Wanneer wij in onze ovulatiefase terecht komen, onze innerlijke zomer, voelen we ons sterk en zelfverzekerd. De nieuwe ideeën uit onze innerlijke lente beginnen vorm aan te nemen en vruchten af te werpen. We hebben veel te geven en kunnen dat ook onbaatzuchtig vanuit zorgzaamheid doen. Er is ruimte voor verbinding met anderen, voor empathie en voor plezier.

Herfst

Wanneer de herfst aanbreekt wordt de natuur onstuimiger. Zij bereidt zich voor op een periode van rust door het loslaten van ‘oude’ bladeren, een winderige herfststorm helpt mee om schoon schip te maken. Alles wat haar niet meer dient laat ze gemakkelijk vallen, ze weet dat sterven een deel van het leven is.

Onze innerlijke herfst is de welbekende premenstruele fase, de fase die we vaak ervaren als ongemakkelijk, zowel lichamelijk als emotioneel. We merken dat onze energie en aandacht zich al wat meer naar binnen richt. Alles wat we in onze innerlijke lente en zomer makkelijk konden verdragen, ook al klopte het niet helemaal voor ons, komt nu boven drijven als een bron van irritatie en frustratie. Dit is een vurige tijd waarin we beginnen met het identificeren en loslaten van dat wat ons niet meer dient, zodat over blijft wat werkelijk past bij ons.

Verdiep je verder in de vrouwelijke cyclus

Dit is slechts een klein deel van de karakters van de verschillende innerlijke seizoenen van de vrouwelijke cyclus. Elk seizoen heeft oneindig veel lagen en je kunt je hier eindeloos in verdiepen, de ervaring per seizoen zal ook voor elke vrouw weer anders zijn. In mijn praktijk begeleid ik vrouwen die meer in afstemming willen leven met hun cyclus door het onderzoeken van hun innerlijke seizoenen. Ook ondersteun ik met vruchtbaarheidsmassage het lichaam bij het vinden van een nieuwe balans die cyclusgerelateerde fysieke klachten kan verminderen.

Hanna Bremer
Hanna Bremer
Hanna Bremer is eigenaresse van Anna Sophia – Praktijk voor massagetherapie. In haar praktijkruimte in Frederiksoord behandelt ze vrouwen met uiteenlopende klachten op gebied van vruchtbaarheid en de vrouwelijke cyclus. Ook wanneer er behoefte is aan meer verbinding met vrouwelijke kwaliteiten zoals verzachten, voelen in je lichaam, creativiteit en intuïtie kun je bij Hanna terecht. Op haar website www.annasophia.care vind je alle informatie over wat Praktijk Anna Sophia te bieden heeft. Ze is ook te vinden op instagram: @praktijkannasophia.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd