Ontwerpbouwstenen blog karin

6 bouwstenen voor interieurontwerp

In mijn vorige blog over interieurontwerp heb ik je al kennis laten maken met de eerste drie bouwstenen; ruimte, lijnen en vormen. In deze blog zal ik jullie iets meer vertellen over de andere drie bouwstenen; texturen, patronen en kleuren. Het is de kunst om de ontwerpbouwstenen goed op elkaar af te stemmen om je interieur de juiste vorm te geven. Want daar gaat het om bij het toepassen van de zes belangrijke ontwerpbouwstenen.

Nog even de zes ontwerpbouwstenen op een rijtje:

 1. Ruimte
 2. Lijnen
 3. Vormen
 4. Texturen
 5. Patronen
 6. Kleuren

4. Texturen

Textuur vind je op de oppervlakken van objecten. Het materiaal en de manier waarop dit is bewerkt/verwerkt bepaalt de textuur. De textuur kan zacht, hard, koud, warm, glad, dof, geribbeld, oneffen, ruw, transparant enzovoort zijn. Textuur heeft een belangrijke invloed op de ‘beleving’ van de ruimte. Je krijgt door texturen in interieurs een bepaald gevoel. Dit kan bijvoorbeeld plezierig, comfortabel, onrustig of kil zijn. Dit is natuurlijk persoonsafhankelijk.

Over het algemeen zijn er wel een aantal eigenschappen die hier invloed op hebben, zoals:

 • Grove structuren (vaak warme en zachte) creëren vaak een gezellige, comfortabele en warme sfeer.
 • Gladde structuren weerkaatsen geluid in ruimten waarin weinig textuur is ingebracht. Dit geeft vaak een onpersoonlijke sfeer.
 • Bij teveel aan zachte, dempende texturen kan de ruimte stoffig en benauwend overkomen.

Het streven is om balans hierin te vinden. Dat kun je doen door tegenpolen te combineren, zoals hard met zacht, warm met koud en dof met glans.

Ontwerpbouwstenen interieurontwep 4. Texturen

5. Patronen

Een patroon wil zeggen, dat decoratieve motieven op een bepaalde ondergrond worden herhaald. Texturen worden als geheel gezien, maar patronen zie je als een individueel item. Met een doordacht en subtiele toepassing van patronen kun je jouw interieur een bijzondere finishing touch geven. 

Bij het maken van de keuze voor patronen is het belangrijk om rekening te houden met:

 • De maat van het patroon; een grote print op een klein object, gaat verloren.
 • De kleur van het patroon; afstemmen op de omgevingskleuren, met liefst een of twee tinten lichter of donkerder.
 • De combinatie van patronen; meest eenvoudig om combinaties te maken met gelijksoortige patronen eventueel in bij elkaar passende kleuren.
 • Gebruik een patroon niet te vaak in het geheel, dat kan overheersend werken.
 • De combinatie van een patroon met een wand in dezelfde soort effen kleur of juist contrasterende effen kleur geeft in het algemeen een grote kans van slagen.
 • De samenstelling met patronen; een decor met veel kleine patronen kan als consequentie hebben dat het patroon teveel aandacht trekt, waardoor de objecten in de omgeving lastig zichtbaar worden. Als dergelijke effecten teveel in een ruimte ontstaan, leidt dit tot een onrustig geheel. 

Patronen zijn dus bedoeld ter decoratie.

Ontwerpbouwstenen interieurontwep 5. Patronen

6. Kleuren

Met kleuren kun je accenten aanbrengen. De kleurkeuzes zijn erg belangrijk, want ze beïnvloeden de werking van alle bouwstenen. Neem bijvoorbeeld de bouwsteen ‘lijnen’: een zachte lila verticale lijn zal een zacht effect geven, terwijl eenzelfde zwarte lijn een krachtig effect oplevert. Daarnaast hebben kleuren ook een grote invloed op de sfeer in de ruimte en kunnen je gemoed beïnvloeden. Ik zal in een van mijn volgende blogs meer vertellen over kleuren, nu behandel ik alleen de algemene effecten van deze bouwsteen.

Een algemeen effect van kleuren zijn:

 • Accenten inbrengen; zorgen voor verrassing en originaliteit.
 • Goede afstemming van kleuren; kun je objecten bij elkaar laten horen
 • Losse onderdelen dezelfde kleur geven; kun je ze omvormen tot een samenhangend geheel
 • Kleur gericht toepassen; hiermee kun je optische trucs in een ruimte toepassen, waardoor de ruimte groter, kleiner, hoger of lager lijkt.
 • Camoufleren; door iets te schilderen in dezelfde kleur als de achtergrond, zal het object in die kleur wegvallen
 • Een object opwaarderen; zo kan een object in een sprekende en in het interieur passende kleur ineens een boeiend object worden
 • Sfeer inbrengen; denk hierbij aan de gezelligheid in een bruin café.
 • Keuze van kleuren; door kleuren te kiezen die bij een bepaalde interieurstijl horen, zet je de puntjes op de i bij de uitvoering van die stijl. 
Ontwerpbouwstenen interieurontwep 6. Kleuren

Het is dus belangrijk om alle kleurenkeuzes doordacht te maken en goed te beoordelen op de (samenhangende) effecten.

Interieurontwerp

De manier waarop je de zes ontwerpbouwstenen toepast hebben dus een groot effect op je gehele interieur. Met het herkennen, juiste keuze en goede combinaties kun je zorgen voor  een evenwichtig en stijlvolle interieurvormgeving.  

Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen. 

Karin van Zegeren
Karin van Zegeren
Karin van Zegeren uit Dwingeloo is binnenhuisarchitect, interieurstylist, verkoopstylist, interieurfotografe en 3D-tekenaar. Met haar eigen bedrijf KvZ Interieur Ontwerp & Advies maakt ze interieurontwerpen en geeft ze adviezen voor inrichting en styling van woningen of bedrijfspanden. Haar ontwerpen zijn uniek, origineel en persoonlijk, maar vooral praktisch en functioneel. Voor InWesterveld online geeft ze maandelijks advies voor jouw interieur.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd