Blog Rilana

Mindfulness – Blog Rilana

Ik zie het vaak om me heen, dat een kind stil staat, observeert, de omgeving scant en zo ook zijn gevoel, alles in zich opneemt en moet ‘landen’ op de plek. En dat dan die ouder, vaak letterlijk, een duwtje in de rug geeft om het kind aan te sporen aan te sluiten bij de rest. Totaal niet afgestemd op het kind, wat hij laat zien (gedrag/houding) en wat hij nodig heeft (observeren, landen, afstemmen). In het ergste geval schaamt de ouder zich ook nog, heeft haast, reageert onhandig, ongemakkelijk en verontschuldigend. Totaal niet zelfbewust en bewust van haar eigen grenzen, waarschijnlijk zelf ook overprikkeld en niet afgestemd op zichzelf. Tja en dan kan het zomaar zijn dat je het gedrag van je kind niet aan kan, omdat je niet ‘echt’ ziet wat zich op dat moment daadwerkelijk afspeelt. En dat… voelt je kind feilloos aan! ????

Het valt ook allemaal niet mee: opvoeden! Dat de stevige basis in jou zit, dat jij eerst aan jezelf mag denken, goed in je lijf aanwezig bent is belangrijk! Met je aandacht daar zijn, waar je bent! Mindfulness noemen ze dat! ‘Mijn vuilnis, dat ik mijn gedachten bij de vuilnis moet zetten?’ vraagt Aap, van het prentenboek Aap en Panda ‘over wilde apengedachten’. Het eerste prentenboek voor kinderen over Mindfulness. Aap die altijd maar druk is en niet met zijn gedachten aanwezig is bij wat hij aan het doen is en Panda die ontspannen aan zijn bamboestengel knabbelt en geniet van de smaaksensatie, helemaal in het moment aanwezig. Aap is nieuwsgierig hoe het kan dat Panda altijd zo relaxt is.

Boekentip! Aap en Panda, het eerste prentenboek voor kinderen over mindfulness.

OEFENING: Aanwezig in je lijf
Ga eens zitten met je voeten op de grond, nu, terwijl je dit leest. Doe maar eens. Je handen losjes op je schoot en adem dan eens heel diep in en uit. Sluit je ogen en adem nog eens diep in en langzaam en diep uit. Dan laat je de adem zijn eigen gang gaan en ga je met je aandacht naar de beweging van de adem in je lijf. Alles is goed, je hoeft de adem niet te veranderen, alleen maar waar te nemen en te volgen. In… en uit… In… en uit… Heel goed. Voel je voeten op de grond, je billen op de stoel en de beweging van je adem. Meer hoef je niet te doen! Zo lang als voor jou fijn voelt.

Boekentip! Stilzitten als een kikker met vele mindfulness oefeningen

En hoe voelt dat? Eerlijk? Je hebt net een mindful ademoefening gedaan. Je aandacht naar binnen gericht in plaats van buiten jezelf, helemaal aanwezig in dit moment! Dit kun je ook je kind leren of zelf toepassen in situaties waarin je voelt dat alles je overspoelt en je niet jezelf bent. ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel is een boekje met vele mindfulness oefeningen en ingesproken meditaties. Erg leuk voor kinderen.

Terugkomend op de situatie waar ik mee begon, hoe fijn is het voor je kind (en zeker voor jezelf!) dat je je afstemt op je kind. Dat je hem echt ZIET! Dat hij zich gezien, gehoord en serieus genomen voelt. Er zal een wereld voor jullie open gaan. Tegelijkertijd leer je je kind zich bewust te worden hoe het werkt voor hem! Wat hij nodig heeft en dat jij als veilige basis naast hem staat. Hem begrijpt en accepteert, precies zoals hij is! Dat lijkt mij de basis van de ontwikkeling en ook in het onderwijs! ????

Wil je hier meer over weten en heb je een specifieke vraag, dan kun je contact met me opnemen!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd