Dinly Koster Nederlands Kampioen Skeeleren

Jong Talent Dinly Koster

De 16-jarige Dinly Koster uit Havelte rondde afgelopen schooljaar de mavo af. Dit schooljaar start ze in Zwolle met de opleiding Sport & Bewegen. In haar vrije tijd is Dinly te vinden op de skeelerbaan.

Dinly Koster, hoe lang skeeler je al?

Op mijn 5e ben ik op skeeleren gegaan in Nijeveen. Dat ging gelijk al erg goed. De eerste jaren deed ik mee met clubwedstrijden en de Stouwdamcompetitie. Dat is regionaal. Als je dan wat ouder wordt mag je meedoen met de landelijke baancompetitie. Dat ging ook erg goed en toen kwam ik in 2017 in de selectie Groningen/Drenthe. Daar heb ik twee jaar in gezeten en in 2018 werd ik 3e op het NK op de puntenkoers. Groningen/Drenthe werd opgeheven en daarom rijd ik sinds 2019 voor Gewest Fryslân.

Welke prijzen heb je tot nu toe gewonnen?

Ik ben vorig seizoen op drie verschillende afstanden Nederlands Kampioen geworden. Daardoor mocht ik dit jaar alvast aansluiten bij het KTT noord (KNSB Talent Team). Dat is normaal vanaf junioren A en ik ben nu 2e jaars junior B. We trainen onder leiding van Valentina Berga Belloni. Ik ben dus de jongste rijder in het team, waardoor ik mezelf goed kan verbeteren.

Je hebt ook al ervaring in het buitenland?

Elk jaar rijden we ongeveer drie Europa Cups. Dat zijn wel heel andere wedstrijden. In het buitenland ligt het skeeler niveau erg hoog. Waar je in Nederland al gauw tot de besten behoort, moet je er in het buitenland keihard voor strijden om met de top mee te doen.

Ik mocht vanwege mijn drie NK titels in 2019 meedoen op het EK in Pamplona. Dat was een geweldige week! Wel enorm indrukwekkend en de druk was ook erg hoog! Achteraf had ik het beter willen doen daar, maar ik was ook maar eerstejaars tegenover al die snelle buitenlanders die al 2e jaars waren… Mijn beste prestatie daar was een 8e plek op de 1000 meter.

Je zou dit jaar weer meedoen met het EK?

Doel was om me dit jaar weer te plaatsen voor het EK. Ik was er helemaal klaar voor, maar corona heeft het hele seizoen stil gelegd.

Hoe bekostig je de sport?

Met Abe Brouwer, Ludiek en Schildersbedrijf Jeroen Grit heb ik nieuwe sponsoren erbij gekregen. Die wil ik dan via dit interview ook nog eens extra bedanken!! Het is namelijk geen goedkope sport. Elke wedstrijd worden er wielen gewisseld en zo’n set is al gauw 180 euro, verder rijden we gemiddeld 5x per week naar Heerenveen. Schaats- en skeelerwinkel Lindenholz en de sportschool HIER! sponsoren d.m.v. materiaal en gratis trainen. Ook storten kennissen af en toe een bijdrage op mijn sponsorpagina.

Hoe vaak train je?

Na corona zijn we half juni weer begonnen met de trainingen met de nationale selectie. 4 á 5 trainingen in de week op skeelers en daarnaast nog wielrennen en krachttraining. In de winter skeeler ik ook gewoon door op de overdekte piste in Heerenveen.

Hoe combineer je het sporten met school?

Het is goed te combineren met school. Ik ben geslaagd voor mijn mavo en ga in september starten in Zwolle op het mbo Sport en Bewegen. Daar heb ik weer topsportstatus waardoor ik vrij kan krijgen als er buitenlandse wedstrijden of trainingen zijn.

En wat is je doel? Olympische Spelen?

Jammer genoeg is skeeleren nog geen olympische sport. Tijdens de lockdown zag je wel dat steeds meer kinderen en volwassenen de skeelers weer tevoorschijn haalden! Dat is positief voor de sport. Ik geef zelf ook 1x in de week les aan kinderen op de baan in Nijeveen, erg leuk om te doen! Ben je weer op een andere manier met de sport bezig.

Wil je de sportcarrière van Dinly Koster volgen? Kijk dan op haar Facebookpagina of op haar website www.dinlykoster.nl

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd