Lekkere-dip-van-Dal-Bhat

Lekkere dip van Dal Bhat – recept

Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand: Lekkere dip van Dal Bhat.

Dal is een gerecht dat veel wordt gegeten in India, Nepal, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka. 

In dit geval is het gemaakt met linzen, maar het kan ook met kikkererwten of andere peulvruchten worden bereid. Je eet het als maaltijd met groenten en rijst of met naan, chapati of roti (allemaal platbrood).

Lekkere dip van Dal Bhat

Peulvruchten bevatten veel eiwitten, waardoor ze uitstekend passen in een vegetarisch of veganistisch dieet en daardoor in landen als hierboven genoemd erg geliefd zijn.

Het woord Dal betekent gebroken peulvrucht. Er bestaan vele namen voor Dal en die verwijzen naar de bereiding of naar de ingrediënten. Het is een makkelijk en voedzaam gerecht.

In dit recept bied ik het aan als voorafje of als onderdeel van een oosterse borrelplank.

Dip lekker!

Hoe maak je Dal Bhat?

Dit recept is voor 4 personen als dipje vooraf.

Wat heb je nodig:

  • 600 gr gewassen rode linzen
  • 1 flinke el extra Virgin olijfolie
  • 1 flinke rode ui fijngesneden
  • 2/3 knoflooktenen geperst
  • 1 1/2 blik tomatenblokjes (600 gr)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1,5 tl komijnzaad (ongemalen)
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1 tl Garam Masala
  • 1 tl verse geraspte gember
  • gedroogde chili vlokken naar smaak
  • witte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 4 volkoren wraps
  • 1/2 limoen in partjes
  • Verse peterselie of koriander
  • volle yoghurt of een plantaardige variant

Wat moet je doen:

  • Week de linzen 10 minuten in warm water, spoel goed af en droog ze goed af.
  • Verhit de olie in een antiaanbakpan, voeg de fijngesneden uien en de geperste knoflook toe en bak op middelhoog vuur tot zacht/glazig. Bak even de tomatenpuree mee om te ontzuren.
  • Voeg daarna de kruiden, gember, snufje chili vlokken, snufje witte peper en de linzen toe en bak even mee. Voeg dan de tomatenblikjes toe en laat 10-15 minuten zachtjes koken onder continue roeren, totdat de linzen zacht zijn (proeven).
  • Maak de wraps ondertussen krokant in een anti-aanbakpan of in de oven, zodat je er puntjes van kan maken om mee te dippen. Let op: hou in de gaten want ze bakken snel aan! Verdeel iedere wrap in 6/8 punten.
  • Doe de Dal in een kom en garneer naar smaak met verse peterselie of koriander, yoghurt en partjes limoen.
  • Gebruik de wrappuntjes om de Dal Bhat mee eten.

Eet smakelijk!

Monique Jongmans
Monique Jongmans
Monique Jongmans is therapeut en Vitaliteits & Leefstijlcoach. In haar praktijk in Dwingeloo behandelt Monique cliënten met stressgerelateerde klachten of klachten aan het bewegingsapparaat. Ze is coach voor vrouwen die voor, middenin of na de menopauze zitten en coacht ze 1-op-1 en in groepen op Leefstijl en Vitaliteit. Voor InWesterveld maakt ze iedere maand een gezond ‘menopower now’ recept.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd