familie kleijn

Hoe is het nu met? – Familie Kleijn in Zwitserland

Het is ondertussen drie jaar geleden dat de vijfde editie van ons papieren magazine verscheen met het thema Over de grens. We spraken met zes families die vanuit Westerveld naar het buitenland zijn geëmigreerd, waaronder de familie Kleijn. Zij emigreerden in 2010 naar het land van hun dromen: Zwitserland. Hoe gaat het nu drie jaar later met de familie Kleijn? Wij hebben het ze gevraagd!

Hoe gaat het nu met jullie?

Het gaat goed met ons! We wonen nog steeds in het mooie bergdorp Saas-Almagell. We genieten nog steeds van de overweldigende natuur in onze achtertuin! Vooral in de afgelopen anderhalf jaar met de coronamaatregelen zijn we blij dat we hier mogen wonen. Omdat het afgelegen ligt en je geen mensen hoeft tegen te komen kun je je hier uitstekend vermaken in de prachtige natuur en je hoeft niet bang te zijn voor besmetting. Rob werkt in Visp bij de Migros in het restaurant als kok en ik werk nog steeds in het verpleeghuis in Saas-Grund, het dorp naast ons dorp.

De kinderen zitten inmiddels op het gymnasium in Brig, een stad op een klein uurtje rijden van ons dorp af dus wonen ze door de week in Brig waar een een woning gehuurd hebben voor ze.

Hoe vonden jullie het om in 2018 het magazine te staan? Hebben jullie reacties vanuit Nederland gekregen? 

We vonden het erg leuk om in het magazine te staan en het artikel was erg mooi geworden. We hebben enkele reacties gekregen toen we weer een keer in Diever waren, erg leuk.

In hoeverre heeft het coronavirus jullie leven in Zwitserland beïnvloed? 

Heeft het Coronavirus heeft wel invloed op ons gehad. Ikzelf heb de ziekte gehad vorig jaar tijdens de eerste golf. Gelukkig ben ik niet zo ziek geweest maar de hele familie moest natuurlijk in quarantaine.

Voor de kinderen natuurlijk thuisonderwijs en weinig contact met hun vrienden en vriendinnen. Gelukkig heeft Zwitserland de scholen verder niet gesloten gehad en konden de kinderen de rest van het jaar naar school. Het virus heeft nog steeds grote invloed in het verpleegtehuis waar ik werk. Er zijn veel mensen gestorven en de maatregelen hebben grote invloed op de bewoners en hun families. 

Bij het werk van Rob zijn er ook grote veranderingen geweest, nog steeds hebben ze alleen take away en kunnen nu gelukkig de terrassen open. Wel werkt hij nu minder, 80% in plaats van 100%. Gelukkig gaat het nu de goede kant op vanwege de vele vaccinaties die al gezet zijn.

Is/was het extra zwaar omdat je familie zo ver weg woont? 

We zien natuurlijk onze families sowieso niet vaak, maar nu met de maatregelen hebben we ze al meer dan een jaar niet meer live gezien. Gelukkig hebben we Skype etc. En bellen regelmatig. Toch is het niet makkelijk omdat onze ouders er niet jonger op worden en je je toch zorgen maakt om ze.

Waarom zouden inwoners van Westerveld Zwitserland ‘moeten’ bezoeken?  

Inwoners van Westerveld zijn altijd welkom hier in het mooie Saastal, we kunnen natuurlijk altijd helpen met het zoeken van een hotel of vakantiewoning. We zitten midden tussen de bergen van vierduizend meter hoog. Het dorp zelf ligt op 1670 boven zeeniveau. In de zomer kun je hier prachtig wandelen of je gaat het de bergbaan omhoog en geniet van de frisse lucht en sneeuw. In de winter zijn er drie mooie skigebieden waarvan twee tot boven de 3000 meter gaan waar je heerlijk kan skiën. Het is er heerlijk rustig en zelfs de hele coronatijd zijn de gebieden open geweest.

Wat zou je de inwoners van Westerveld meegeven die ook overwegen te emigreren? 

Belangrijk is de taal, leer de taal van het land zo snel mogelijk. En ‘Gewoon dóen’ als je het heel graag wil. Maar het leven verandert niet zo veel, hier moet je ook gewoon hard werken! Belangrijk is je aan te passen aan de gewoontes van het dorp/ land. Wij hebben geen spijt van onze keuze hier te komen. We zijn gelukkig hier! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd