Vers uit de Tuin

Vers uit de tuin

Op het platform Vers uit de Tuin delen moestuinders hun oogst met buurtbewoners. Zo kunnen buurtbewoners meegenieten van de mooie producten uit tuinen in de buurt, en blijven de moestuinders niet zitten met een overschot aan groente en fruit. Bijna 30 moestuinders uit de gemeente Westerveld bieden hun groenten aan via het platform.

Het initiatief is aangezwengeld door de Beweegcoaches van de gemeente Westerveld om gezonde en lokale voeding onder de aandacht te brengen. Het resultaat: meer gezonde voeding, minder verspilling en leuke ontmoetingen.

‘We gaan samen de tuin in om vers te plukken’

Kees van Hasselaar uit Nijensleek is een van de moestuinders in Westerveld die zich heeft aangemeld voor het platform. In de aanbieding heeft hij vooral bladgroenten, bonen, courgettes en bieten. ‘Het aanbod van verschillende groenten uit mijn tuin verschilt, uiteraard afhankelijk van het seizoen en het weer. Mensen maken een afspraak om langs te komen en we gaan dan samen de tuin in om het vers te plukken of te snijden. Het is leuk om dat samen te doen en de mensen je tuin te laten zien, want je bent toch trots op je tuin hè.’

Beweegcoach Tim Jansen ging afgelopen voorjaar langs bij de moestuin van Kees van Hasselaar.

‘Ik vind het leuk om te delen’

Ook Inge Dijkinga uit Dwingeloo meldde zich aan voor het initiatief. ‘Ik vind het leuk om te delen. Als ik iets over heb, bied ik het gratis aan op de site. Het loopt geen storm, maar dat komt denk ik omdat we in een gebied wonen waar veel mensen een eigen moestuin hebben.’

Inge is veel met gezonde voeding bezig. Zo runt ze een vergaderlocatie waarbij ze voor het eten zo veel mogelijk uit eigen tuin gebruikt. ‘Ik vind dit initiatief van de Beweegcoaches van Westerveld om mensen te stimuleren vers te eten en daarmee preventief bezig te zijn met gezondheid heel goed.’  

‘Met Vers uit de Tuin kan ik een groter publiek bereiken’

Tulp appel Vers uit de Tuin van Karin Bellaart uit Geeuwenbrug
De oud Hollandse Tulpappel (foto: Karin Bellaart)

Karin Bellaart uit Geeuwenburg heeft geen moestuin maar wel zacht fruit in de zomer en appels in de herfst. Ook heeft ze tamme kastanjes. Op de oogstpagina biedt Karin een legio aan potten vers geoogste jam aan (4vruchtenjam, josta+rode bes, kersen, bessengelei) en bessensiroop. ‘Ik vind het heel leuk om in de tuin bezig te zijn en de jams, siropen en appelmoes te maken van de vruchten uit mijn tuin. Het geeft veel voldoening, want het resultaat is altijd heel lekker. Ik heb momenteel wel zes soorten jam en bessensiroop te koop. Binnenkort komt daar druivensiroop bij en appelmoes van onze Tulpappel, een oud Hollands ras.

Omdat ik veel meer maak dan ik zelf en mijn familie op kunnen, besloot ik het ook aan anderen beschikbaar te stellen. Ik woon aan een rustige weg, dus een kraampje bij de weg heeft weinig zin. Normaal verkoop ik het wel via markten en kofferbakverkopen, maar dat zat er dit jaar vanwege corona niet in. Met Vers uit de Tuin kan ik een groter publiek van liefhebbers bereiken. Maar lezers van InWesterveld online mogen natuurlijk ook rechtstreeks contact met me opnemen via e-mail of telefoon.’

Vers uit de Tuin

Nieuwsgierig wat andere moestuinders in Westerveld te bieden hebben? Kijk dan op Vers uit de Tuin via de knop Westerveld. Heb je zelf een moestuin en wil je ook je oogst delen? Meld je dan aan via de button Deel je Oogst op de site Vers uit de Tuin.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd