Blog Rilana herfst zintuigenspel

Herfst Zintuigenspel – Blog Rilana

De herfst vind ik een heerlijk seizoen. De paddenstoelen die de grond uitrijzen en de blaadjes van de bomen die veranderen in prachtige kleuren. Uiteindelijk laat de boom de bladeren los om zich klaar te maken voor de winter. Wij worden ook uitgenodigd om te vertragen, naar binnen te keren. De kachel gaat weer aan, de zomerse activiteiten worden minder en we mogen ons klaarmaken voor de winter. Dieren verzamelen voedsel en maken warme plekken om in winterslaap te gaan.

Om naar binnen te keren helpen je zintuigen je om je aandacht op jezelf te richten. Ik heb een aantal zintuigactiviteiten voor je op een rijtje gezet om met je kinderen te doen:

Herfst + Kijken

Herfst zintuigenspel Kijken

Raap wat spulletjes uit het bos bijeen. Bijvoorbeeld een blad, kastanje, eikel, of een takje. Bekijk ieder ding alsof je het voor de eerste keer ziet, evt. met een loep. Beschrijf wat je ziet. Heeft het stekels, vlekken? Welke kleur en vorm heeft het? En benoem dan wat er zo mooi of bijzonder aan is.

Herfst + Voelen

Herfst zintuigenspel Voelen

Sluit dan je ogen en pak de voorwerpen dan één voor één op met je handen. Hoe voelt het? Koud, warm, hard, zacht? Anders dan je had verwacht? Doordat je je ogen hebt gesloten, kan je je beter focussen op het voelen.

En hoe voelt het als je gaat voelen met je voeten? Doe de voorwerpen in bakken (bijvoorbeeld afwasteilen) en loop met je blote voeten door de bakken. Ook dit kun je weer met gesloten ogen doen om de ervaring intenser te maken. Iemand die je daarbij begeleidt is dan wel fijn.

Je kan ook jezelf (of elkaar) masseren (op de armen, benen, rug) met de verschillende voorwerpen. Een massage van een kastanje zal heel anders aanvoelen dan een massage van een blaadje. Wat maakt het verschil en wat vind je fijner?

Herfst + Horen

Herfst zintuigenspel Horen

Ga eens midden in het bos staan en luisteren. Hoor je de herfst? Hoor je de wind door de bomen suizen en de blaadjes knisperen? Misschien hoor je wel een blaadje of een kastanje vallen.  Of misschien hoor je wel complete stilte. Wat vind jij het fijnste geluid?

Herfst + Ruiken

Herfst zintuigenspel Ruiken

Hoe ruikt het in het bos? Ruik je één geur of meerdere geuren? Ruikt het fris? Of heeft het net geregend en ruikt het naar natte bladeren?

Neem een voorwerp in je hand en ruik eraan. Wat is de geur? Is het een sterke geur of niet? Vind je het lekker ruiken of vies? Is het anders dan de algemene bosgeur? Doe het eens met je ogen dicht, kun je raden wat je ruikt?

Herfst + Proeven

Herfst zintuigenspel Proeven

Je kan de herfst ook proeven. Hoe zou een kastanje smaken? Zorg dan wel dat je een tamme kastanje (die met het stekelige jasje) proeft en geen wilde kastanje. Maar je kan ook breder dan het bos denken en een ‘herfstthee’ drinken, champignons of pompoen eten. Ga eens samen een pompoen uithollen en ontdekken wat er allemaal in zit. Vervolgens kun je er dan soep van maken, heerlijk!

Geniet van het samenzijn!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd