De innerlijke dans blog Hanna

De innerlijke dans

De innerlijke dans van het mannelijke en het vrouwelijke

Om ons gezond, gelukkig en vitaal te voelen is balans essentieel. Balans tussen bijvoorbeeld bewegen en rusten, tussen slapen en wakker zijn, balans tussen gezond eten en iets ongezonds maar wat wel heel lekker is. Een balans waar we minder vaak bij stil staan, maar die wel een groot deel van onze ervaring van het leven bepaald is de balans tussen onze innerlijke mannelijke- en vrouwelijke aspecten. 

Wanneer we het hebben over het mannelijke en het vrouwelijke, hebben we het niet over mannen en vrouwen. Het zijn aspecten, kwaliteiten en energiestromen, die in elk van ons aanwezig zijn. En alhoewel mannen gemiddeld genomen meer toegang hebben tot de mannelijke aspecten en vrouwen meer toegang tot de vrouwelijke aspecten, kunnen we ze allemaal ervaren en hebben we ze allemaal in bepaalde mate nodig. 

Vrouwelijke kwaliteiten manifesteren zich rondom liefde; aspecten zoals zorgen voor, ontvangen, onvoorwaardelijke liefde, compassie, vertrouwen, spelen, creëren, voelen, overgave en intuïtie zijn hier onderdeel van. Mannelijke kwaliteiten manifesteren zich rondom licht; hierbij horen aspecten zoals bewustzijn, kennis, keuze, inzicht, macht, focus, logica, waarheid en het behalen van doelen.

Kun je het verschil voelen wanneer je deze twee rijtjes kwaliteiten leest? Lees ze nog maar eens en probeer ondertussen te voelen wat ze met je doen, hoe je ze ervaart. De vrouwelijke aspecten kunnen ervaren worden als warmer, zachter, ronder, vloeiender en meer in verbinding. De mannelijke aspecten kunnen ervaren worden als rechtlijniger, koeler, harder, stap voor stap. 

Het kan goed zijn dat bepaalde aspecten een negatieve lading hebben voor je, of weerstand oproepen. Toch zijn ze van zichzelf neutraal. En, de innerlijke balans waarbij we ons goed voelen is voor iedere persoon anders. Een man die makkelijk zijn gevoelens deelt spreekt de vrouwelijke energie van voelen en verbinden in zichzelf aan. Een vrouw die makkelijk doelen stelt en deze ook weet te behalen spreekt onder andere de mannelijke energie van doelgerichtheid aan.

Hoe we de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten ervaren, bepaalt hoe we tegen onszelf aankijken en hoe we ons verhouden tot de mensen om ons heen. Wanneer we onbewust meer behoefte hebben aan het inzetten van een bepaald aspect, maar dit nog niet geleefd wordt, ontstaan er interne spanningen die uiteindelijk kunnen leiden tot mentale of fysieke klachten.

Wat ook meespeelt in de disbalans is dat in de huidige maatschappij waarin wij leven de focus en waardering vaak ligt bij mannelijke aspecten. Doordat dit ons in de uiterlijke wereld voorgeleefd wordt, is soms de innerlijke balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke verstoord. We vinden het allemaal de normaalste zaak van de wereld dat we hard werken, kennis vergaren, logica inzetten en doelen behalen in de wereld. Voor onszelf zorgen, spelen en vertrouwen op ons intuïtie zijn ondergeschikt aan het productief kunnen zijn. 

Toch merken we nu dat dit op langere termijn juist niet productief is. Hoeveel mensen zijn er niet chronisch gestrest, kunnen moeilijk ontspannen, komen in een burn-out terecht en zijn zichzelf over het algemeen gewoon een beetje kwijt? En vooral voor vrouwen, waarbij rustfases en productieve fases van nature in de menstruatiecyclus zijn ingebouwd, kan altijd blijven gaan veel klachten opleveren. Het kan nuttig en interessant zijn voor onszelf om ons te verdiepen in de aspecten van het vrouwelijke en het mannelijke en hoe wij hier zelf tegenaan kijken. 

Om inzicht te krijgen in hoe jij je verhoudt tot je innerlijke energiestromen kun je je afvragen als man; wat hoort voor mij bij man-zijn en wat hoort voor mij bij mannelijk zijn? Of als vrouw; wat hoort voor mij bij vrouw-zijn en wat hoor voor mij bij vrouwelijk zijn? Wanneer je deze dingen naast elkaar zet zul je wellicht tegenstrijdigheden tegenkomen.

Dit is waar het interessant wordt. Hier kun je voor jezelf verder gaan onderzoeken waar dit vandaan komt en of je wellicht een oude overtuiging met je mee draagt die je op dit moment niet meer dient. Van hieruit is het mogelijk om op een andere manier met jezelf om te gaan en zo verandert je ervaring van het leven.  

Hanna Bremer
Hanna Bremer
Hanna Bremer is eigenaresse van Anna Sophia – Praktijk voor massagetherapie. In haar praktijkruimte in Frederiksoord behandelt ze vrouwen met uiteenlopende klachten op gebied van vruchtbaarheid en de vrouwelijke cyclus. Ook wanneer er behoefte is aan meer verbinding met vrouwelijke kwaliteiten zoals verzachten, voelen in je lichaam, creativiteit en intuïtie kun je bij Hanna terecht. Op haar website www.annasophia.care vind je alle informatie over wat Praktijk Anna Sophia te bieden heeft. Ze is ook te vinden op instagram: @praktijkannasophia.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd