Marjolein Rosink Klein Haarhuis

Gebarentaal: Maak een gebaar!

Zaterdag 24 september is het Werelddovendag en vrijdag 23 september is de Internationale Dag van de Gebarentaal. Twee dagen waarop we meer aandacht genereren voor doofheid en de gebarentaal. Dankzij ‘Onze Irma’ is de belangstelling voor gebarentaal de afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Een geweldige ontwikkeling en hopelijk zet deze trend door. Marjolein Rosink – Klein Haarhuis is eigenaar van Zorgboerderij Klein Rosinkhof in Leggeloo waar ze sinds dit jaar ook dagbesteding aanbieden aan zowel horende, slechthorende en dove deelnemers. Marjolein maakt graag een gebaar door onder de aandacht te brengen waarom een inclusieve samenleving zo belangrijk en nodig is.

‘In Nederland wonen ongeveer 1,5 miljoen dove en slechthorende mensen. Dove mensen vormen een diverse gemeenschap, de dovengemeenschap. Zo zijn er naast dove mensen, ook doofblinde mensen en dove mensen met een verstandelijke beperking. Gebarentaal maakt een belangrijk deel uit van hun cultuur en is naast hun onderlinge communicatie ook erg belangrijk voor de communicatie naar de buitenwereld. Gebarentaal maakt informatie toegankelijk voor hen en dat is echt nodig en belangrijk. Dit is dan ook precies de reden waarom wij met onze zorgboerderij Klein Rosinkhof graag een bijdrage willen leveren om de kloof tussen deze gemeenschap en de horende gemeenschap binnen onze samenleving te verkleinen.

Gebarentaal is officiële Nederlandse Taal

Wist je dat de Nederlandse Gebarentaal (NGT) sinds 2021 als officiële Nederlandse Taal erkend is? Ook vanuit de overheid  wordt er dan ook gestreefd naar een maatschappelijke inbedding en standaardiseren van de NGT. Het Nederlandse gebarencentrum in Bunnik is het expertisecentrum dat hieraan vorm geeft om een wildgroei aan gebaren te voorkomen.

Gebarentaal

Visuele taal

Gebarentaal is een prachtige visuele taal die zichtbaar wordt gemaakt door gebruik van je handen. Minstens zo belangrijk hierbij zijn je mimiek en houding. Gebarentaal is veelal makkelijker te begrijpen dan de Nederlandse taal. Het stimuleert de ontwikkeling van bijvoorbeeld gehandicapte mensen, mensen met dementie of kleine kinderen (al dan niet met een ontwikkelingsachterstand).

Nederlands spreken met gebaren

Het is veelgehoord: ‘Gebaren, lijkt me leuk! Maar ik ken eigenlijk niemand die doof of slechthorend is’. Toch worden veel mensen op latere leeftijd wat slechthorend of is spreken door bijvoorbeeld dementie niet meer vanzelfsprekend. Maar gebaren zijn niet alleen goed voor doven en slechthorenden. Praten is slechts 30% van onze totale communicatie. Door Nederlands te spreken en dit met gebaren te ondersteunen (NmG) kunnen we op veel diverse gebieden groeien in onze communicatieve vaardigheden.

Gebarentaal

Gebarentaal leren

Gebaren zijn op een breed vlak inzetbaar. Zelfs in het bedrijfsleven is het enorm interessant, én heel leuk, om te ervaren hoe mensen in een team communiceren wanneer ze hun stem niet meer kunnen gebruiken. Gebarentaal leren is onwijs leuk en zeker de moeite waard! Zelf ben ik, naast Jinpa Gebarentrainer, ook trainer bij ‘gebarentaal in elk klaslokaal’ waar men als doel heeft gesteld dat alle kinderen in hun schoolcarrière kennismaken met de Nederlandse Gebarentaal en zelf gebaren leren maken. Kinderen kunnen een grote rol spelen bij het slaan van de brug tussen de doven en slechthorende maatschappij binnen horend Nederland. Jong geleerd is immers oud gedaan!’

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd