Wat heb je op je lever? Blog Karen

Wat heb je op je lever?

Een uitspraak die wordt gerelateerd aan een wat neerslachtige, zorgelijke gemoedstoestand. Als men een houding aanneemt, of een afwezige uitstraling, kan deze vraag nog weleens gesteld worden. Indirect vragen we of het wel goed met je gaat, of dat er soms iets speelt wat je zorgen baart of verdrietig laat voelen. 

De lever is het orgaan wat een grote rol speelt in de ontgifting van belastende stoffen. Medicijngebruik, alcoholconsumptie maar ook ongewenste schadelijke stoffen (toxines) waar we in het dagelijks leven mee in aanraking komen worden afgebroken door de lever en uitgescheiden via de huid, longen, urine en ontlasting.

Een overbelaste lever kan ervoor zorgen dat toxines zich ophopen in het lichaam, ze worden veelal opgeslagen in de vetcellen. Met het doel om ze daar tijdelijk te ‘bewaren’ en de werkvoorraad van de lever weer voldoende ruimte geeft om ook het achterstallige werk te verwerken. Echter, als er niet bewust aandacht wordt geschonken aan een overbelaste lever en ophoping van afvalstoffen dan krijgt de lever veelal niet de kans om de werkvoorraad aan te boren. Immers doet er zich geen moment van rust voor, er komt een continue stroom aan van toxines om te verwerken welke de lever nauwelijks bij kan benen.

De lever is vooral actief in de nacht, als we slapen is er ruimte voor rust en herstel. En zo ook voor herstel van schadelijke invloeden.

Signalen die gerelateerd zijn aan een overbelaste lever/ophoping van toxines:

  • ’s Nachts wakker liggen (rond 2-3 uur in de nacht)
  • Hoofdpijn (zeurend)
  • Eczeem, acne, jeuk, vaal gelige huidskleur
  • Slechte adem
  • Slechte stoelgang
  • Neerslachtigheid

Wil je je lever een handje helpen om zijn capaciteit te verhogen?

  • Probeer toxines dan te beperken door natuurlijk wasmiddel, cosmetica en schoonmaakmiddelen te gebruiken.
  • Probeer weekmakers in plastic te vermijden (BPA)
  • Was nieuwe kleding altijd voordat je het draagt
  • Vermijd (of beperk) alcoholische dranken
  • Kruiden zoals paardenbloem, brandnetel en mariadistel ondersteunen de werking van de lever. Vaak zijn deze kruiden gemengd in detox-thee soorten. Drink bijvoorbeeld 2 tot 3 kopjes detox-thee, het liefst in de middag of avond.
  • Eet ruime hoeveelheden en gevarieerd groenten en fruit bijv. artisjok, grapefruit, witlof en zeewieren
  • Beperk je eetmomenten tot 3-4 per dag.
  • Overweeg een detox-kuur onder begeleiding

Als de opgeslagen afvalstoffen worden vrijgemaakt om te verwerken door de lever kunnen klachten tijdelijk toenemen. Het is voor de gezondheid van belang dat eenmaal vrijgemaakte afvalstoffen niet in de ‘file’ komen te staan alvorens de lever ze kan verwerken, dan kunnen ze schade aanbrengen aan de gezondheid. Daarom is het van belang dat het proces van ontgifting goed in de gaten wordt gehouden en weliswaar wordt geactiveerd, maar ook niet te snel verloopt. Een detox-kuur kan zeer behulpzaam zijn, maar wel onder begeleiding is mijn advies!

Karen Alferdink
Karen Alferink
Karen Alferink voert als orthomoleculair voedingscoach praktijk in Vledder. Een holistische kijk gepaard met een praktische vertaling naar het alledaagse leven gericht op duurzame verandering in de leefstijl typeert haar stijl. Als sportieve moeder van twee jonge kinderen en liefhebber van koken geeft het haar enorm veel voldoening om anderen te helpen hun klachten te verminderen en het lichaam weer te herstellen, verbeteren of het behoud van gezondheid te ondersteunen. Wil je graag meer weten over Karen, kijk dan eens op de website www.voedingscoachvledder.nl of volg haar op facebook @voedingscoachvledder.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd