Blog Rilana Batterij opladen

Batterij opladen – Blog Rilana

Herken je dat, dat je je niet goed voelt, maar niet ziek genoeg bent om je ziek te melden van je werk? Dat je denkt ‘ach het valt wel mee’ of ‘ik laat mijn collega’s in de steek’ of ‘het kan altijd erger’ etc.

Wanneer nemen we onszelf eigenlijk serieus? Wanneer kiezen we voor onszelf als alles in je roept ‘stop’. Die grens heb ik altijd lastig gevonden. Me ziek melden vind ik een grote drempel, vele gedachten en (schuld)gevoelens laten me doorgaan terwijl ik diep in mezelf heel duidelijk voel dat ik rust nodig heb. Pas als mijn batterij helemaal leeg is, stop ik.

Batterij leeg

Afgelopen week werd ik dan ook ‘echt’ ziek. Mijn batterij was leeg en ik was bijna gewoon opgelucht want nu kon ik zonder me schuldig te voelen thuis blijven en in de ruststand! Erg toch? En ja ik heb genoten, echt waar, van de rust en stilte en het niets doen. Hoe zwaar mijn lijf, mijn keel, mijn snotneus en vermoeidheid ook aanvoelden, ik mocht zomaar op de bank zitten de hele dag en ik genoot ervan!

Batterij opladen - ziek

Ik kon tekenen, lezen en series kijken, waar ik zo naar verlangde! Stukje bij beetje wat aanrommelen in huis en weer in de ruststand. Af en toe een boswandeling en dat was het. Eenvoud, rust en ik voelde per dag de ontlading. Alsof alles van me afgleed wat nog aan me vastgeplakt zat en geen ruimte had om verwerkt te worden en weer te stromen. Na zes dagen voelde ik me wat beter, maar nog totaal geen energie. Na ontladen is het nodig om je weer op te laden. Vaak vergeten we dat. We zijn ziek, alles blijft liggen en staat stil en als we ons maar weer iets beter voelen duiken we de chaos weer in en lopen we nog steeds achter de feiten aan.

Wanneer geef jij jezelf die tijd, ruimte, rust en stilte om te ontladen? Neem je dan ook de tijd om je weer op te laden? Wanneer neem jij jezelf serieus? Als de batterij helemaal leeg is?

Ook kinderen moeten zich ontladen en opladen

Batterij opladen

Weet je dat kinderen heel goed aan geven wanneer hun batterij leeg is! Als ze aangeven dat ze moe zijn, buikpijn of hoofdpijn hebben, emotioneel zijn of kort lontje hebben, dan zijn ze overprikkeld. Hun batterij is leeg. Ik heb mijn kinderen groot gebracht met het luisteren naar zichzelf, door hun signalen serieus te nemen. Wat is er mis met je kind een dagje vrij te laten nemen van school om de hele dag in rust te doen waar hij of zij zin in heeft en nodig heeft om te ontladen en weer op te laden.

Geef je kind rust

Hoe belangrijk is het dat je je kind serieus neemt, zodat hij zich gezien voelt en ook gelijk leert om naar zijn eigen signalen te luisteren. Wie zijn wij om hen daar niet serieus in te nemen! Wat wil jij je kind graag leren? Juist dat hij of zijn naar zichzelf leert luisteren. Wie ben ik en wat heb ik nodig? Dat zal voor iedereen anders zijn. Maar de voelers onder ons hebben dit vaker nodig, zijn kwetsbaarder en sneller overprikkeld. Wat wij allemaal als prikkels ‘inladen’ moeten we ook weer ontladen. Dat heeft tijd nodig! Alles wat we niet ontladen blijft hangen in ons spanningsveld en daar is ontspanning voor nodig om weer in balans te komen. Geef je kind daarom die rust waar hij om vraagt en luister naar de signalen die hij afgeeft.

Je batterij opladen

Maak een lijst met allemaal oplaadactiviteiten die passen bij jezelf en een voor je kind die passen bij je kind. Misschien hebben jullie wel een zelfde activiteit die jullie samen kunnen doen. Denk aan:

 • Wandelen in het bos
 • Met de lego spelen
 • Tekenen
 • Schilderen
 • Kleien
 • Een serie kijken
 • In de tuin werken
 • Lezen
 • Een hut bouwen
 • Kamer veranderen
 • Spelletjes doen
 • Pyjamadag
 • Samen koken
 • Yoga doen
 • In stilte zitten
 • Moodbord maken
 • Samen fantaseren

Visualisatie: Batterij opladen

Ga stil zitten en sluit je ogen. Stel je dan voor dat er een batterijtje in je hoofd zit. Hoe ziet je batterij eruit? Hoe vol zit hij? De batterij geeft je alle kracht en energie die je nodig hebt. Soms is de batterij bijna leeg en dan ben je een beetje moe. Als dat gebeurt kun je je batterij opladen, zodat je je weer energiek en fris voelt. Nu is er ergens een plek, een prachtige wereld van licht, nog voorbij de zon en de maan en de sterren, waar je je batterij op kunt laden. Ga er in gedachten maar naar toe. Denk aan de plek waar je naartoe wilt en ga er in gedachten heen. Blijf maar op die plek liggen of zitten en voel dat je helemaal gevuld wordt met energie en kracht. Je voelt al je energie weer terugkomen. Zeg bij jezelf: ‘ik ben licht’. Hoe vaker je dit herhaalt, des te sterker je je van binnen voelt. Blijf hier maar zolang je wilt en geniet van het licht en je eigen kracht.

Boekentip: De wensster Marneta Viegas

Met 52 meditaties visualiseren kinderen (en hun ouders) eenvoudige beelden uit hun dagelijks leven om te ontspannen en in contact te komen met positieve en zuivere gevoelens in henzelf.

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd