Vervelen Blog Rilana

Vervelen – Blog Rilana

Mijn hoofd zit vol, vol ideeën, plannen, actie en veranderingen in werking willen zetten. Nog in de zomerstand. Mijn lijf is duidelijk: die wil rust, in de winterstand. Kortom, dat zorgt voor onrust! Een gevecht tussen hoofd en lijf. Herfst is echt de tijd om van de drukke zomer over te gaan naar de rustige winter. De herfst is zo’n tussen periode en dat is voelbaar. Je terug willen trekken (ik noem dat in mijn cocon kruipen) maar er nog niet helemaal aan over kunnen geven. De meeste mensen zijn ook bang om niks te doen, omdat je dan ineens de ruimte krijgt om te voelen. Dat is vaak iets wat we uit de weg willen gaan.

In de ruststand

Toch is het nodig om je terug te trekken, net als de natuur en de dieren. De bomen die hun blaadjes los laten en de dieren die zich klaar maken voor een winterslaap. In de ruststand, je even heerlijk vervelen, alle indrukken en ervaringen van afgelopen maanden verwerken en even niets moeten.

Alles laten bezinken en ruimte creëren om nieuwe inzichten op te doen. De stilte op zoeken en de aandacht naar binnen richten. Contact maken met jezelf. Hoe is het met me? Wat heb ik afgelopen maanden geleerd over mezelf en waar heb ik nu behoefte aan? Lief zijn voor jezelf, met een kop thee op de bank een boek gaan lezen of lekker gaan wandelen. Deze tijd dient zich daarvoor. Spelletjes spelen met het gezin. Stoofpotje maken en stampotten. Kachel aan. Appels plukken en appeltaart bakken. Je wereldje kleiner maken en simpeler. Back to basic! Als ik dit schrijf voel ik het gelijk in mijn lichaam. Die herkent dit en wordt daar blij van.

Kinderen zitten in precies hetzelfde proces. Geef ze die tijd, rust en ruimte, om zich te vervelen, om even niets te moeten! En dit geldt natuurlijk ook allemaal voor ons volwassenen!

De gunstige effecten van verveling op een rijtje

  • Van vervelen rust je kind uit. Even niets doen brengt zijn hersenen tot rust.
  • Tijdens het vervelen krijgt je brein tijd om eerdere prikkels te verwerken.
  • Door een beetje te dagdromen ga je je tevreden of vrolijk voelen.
  • Van vervelen leert je kind denken in oplossingen. Hoe kan hij ervoor zorgen dat hij zich niet meer verveelt?
  • Verveling leidt vaak tot nieuwe ideeën en creativiteit.

Zinvol Tekenen

Zinvol Tekenen met Kinderen
Zinvol Tekenen Toververhaal (Marijke Sluijter)

Zinvol Tekenen is een tekenspel voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. Tekenspel Zinvol Tekenen is ontwikkeld door onderwijsdeskundige Marijke Sluijter (zie foto’s). Wil je meer weten over Zinvol Tekenen dan kun je contact met mij opnemen. Als kindercoach kan ik d.m.v. tekenspel veel ontdekken en zien bij je kind maar ook tussen ouder en kind. Het brengt inzichten, rust, ontspanning, samenspel, plezier en nog veeeeeel meer! Meer informatie over Zinvol Tekenen vind je op mijn website.

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd