Zinvol Tekenen - Blog Rilana

Zinvol Tekenen – Blog Rilana

Ik heb de opleiding Zinvol Tekenen van en bij Marijke Sluijter gevolgd. Zinvol Tekenen is een tekenspel waarmee je de ontwikkeling van een kind via beweging, beeld en spel kan ondersteunen en stagnatie kunt stimuleren. Een tekenspel voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie.

Dit tekenspel kan iedereen, omdat het proces het belangrijkste is, niet het resultaat. Wist je dat krassen heel goed voor je is? Doelloos krassen en zwalken over het papier zet je in je eigen kracht. Krassen is vrij, vormloos en kan van alles worden of betekenen. Er kan niets fout gaan, alles is goed. Je doet het op je eigen unieke manier.

Kinderen hebben tijd nodig om te vertrouwen op hun eigen kunnen. Als wij ze altijd vragen: ‘wat stelt dit voor’ of zeggen: ‘wat mooi’ dan laat je eigenlijk je kind weten dat het iets voor moet stellen of dat het mooi moet zijn. En dat hoeft helemaal niet. Alles is goed. Je kunt wel benoemen wat je ziet: ‘Ik zie dat je geconcentreerd bezig bent, wat fijn!’ Of zeg iets over de kleuren, de vormen of het plezier dat hij er aan beleeft. Dan toon je interesse en sterk je je kind in zijn vertrouwen en kunnen, en beoordeel je niet op de prestatie. Dan voelt je kind zich echt gezien en toon je oprechte aandacht voor de beleving en het proces.

Het werken vanuit de eigen beweging brengt je bij je innerlijk, je eigen kracht. De beweging levert plezier op, vooral als uit ontstane beelden allerlei ideeën opborrelen. Vanuit de eigen beweging en de daaruit ontstane beeldtaal leg je op een dieper niveau contact met de innerlijke leefwereld van het kind. Doordat de kinderen met hoofd, hart en handen krassen, zijn ze zeer betrokken.

Vrijuit krassen helpt een kind onder meer om:

  • Warm te worden, energie op te wekken
  • Contact te leren maken met de eigen impulsen/emoties
  • Te durven vertrouwen op wat er komt
  • Te genieten van de beweging
  • Moed te ontwikkelen
  • Eigen plek in te nemen
  • Te vertrouwen op de eigen bewegingsimpulsen
  • De eigen vormkracht te ontwikkelen, je eigen stijl
  • De fantasie te prikkelen en woorden te geven wat er in hem leeft

Zo zijn er wel 100 tekenspellen. Begin gewoon eens met krassen en kijken wat je in de tekening ziet. Misschien zie je wel vuurwerk! Teken maar vuurwerk (strepen van je af zetten = energie en emotie in beweging). Gebruik verschillende kleuren, misschien wel zilver en goud of fluor. Als je klaar bent verf je er met zwart overheen (zachte beweging). Wacht tot het droog is en kras er je eigen tekening in (ontspanning, rust, concentratie, kleine beweging). Beweeg, schuif, experimenteer en je zal je verwonderen wat er ontstaat!

Op mijn Facebookpagina van Ayana heb ik (even terug scrollen tot april 2020) verschillende opdrachten uitgewerkt, ook dmv filmpjes. Deze tekenspellen zet ik ook in bij het coachen. Wil je er meer van weten, dan kun je altijd contact met mij opnemen of op mijn site kijken.

Veel tekenplezier en een fijne jaarwisseling!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd