Verbinding - Blog Marit

Verbinding – Blog Marit

Eigenlijk wilde ik er niet aan, want er wordt al zoveel over gesproken en geschreven. En toch blijft het een terugkerend iets in mijn gedachten: de invloed van corona op ons leven. Niet gek, we worden elke dag geconfronteerd met de gevolgen van dit virus door alle maatregelen. Mondkapjes, social distancing, beperkte sociale contacten, maar ook bij de belangrijke levensgebeurtenissen; bruiloften, uitvaarten, geboortes. Ook hierbij zijn de maatregelen beperkend en dit heeft ongetwijfeld gevolgen.

Het valt mij op hoe weinig er gesproken wordt over de psychische gevolgen van alle maatregelen. Aan de andere kant lees ik wel over de oplopende wachttijden bij de GGZ, toename in eenzaamheid bij ouderen én jongeren, meer meldingen van huiselijk geweld, kinderen die ‘verloren’ raken bij docenten omdat ze niet online aanwezig zijn, ondernemers op de rand van faillissement. Maar ook de ‘kleine’ ervaringen in het dagelijks leven: ruzie over wel/geen mondkapjes, agressie, wijzende vingers. Ik kan er verdrietig van worden en toegegeven, ik wil het niet, maar ik oordeel ook. Over de maatregelen, over anderen, over mezelf… Corona doet wat met je.

En dus besloot ik de mooie verhalen op te zoeken, want de kreet “Corona verbindt” komt toch niet nergens vandaan? En dan lees ik prachtige verhalen, initiatieven en hartverwarmende acties. Hoe er kaartjes worden geschreven aan eenzame ouderen, buren elkaar helpen met boodschappen doen, mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt eindelijk de stap durven nemen hun hart te volgen, lokale ondernemers worden gesteund door lokale kerstpakketten, mensen vrijwillig telefonisch bereikbaar zijn om je hart bij te luchten. Dat er ondanks alle maatregelen inderdaad verbinding kan ontstaan in de afstand.

Verbinding in coronatijd

Er is zoveel wat we kunnen doen, een kaartje, een belletje, gewoon een praatje op straat, een klein cadeautje. Iemand laten merken dat je aan hem/haar denkt, een klein gebaar met groot effect. Veel leed kan worden voorkomen of draaglijker worden gemaakt. In verbinding staan, met jezelf, met de ander, met elkaar. Met wie ga jij in verbinding vandaag?

Marit-van-der-Wulp-Spring-Begeleiding
Marit van der Wulp
Marit van der Wulp is rouw- en verliesbegeleider. Vanuit haar eigen praktijk Spring Begeleiding begeleidt zij mensen die hulp zoeken bij het verweven van verlieservaringen en rouw. Naast individuele begeleiding organiseert zij lotgenotengroepen, geeft zij trainingen bij bedrijven en organisaties en is zij stervensbegeleider. Ze werkt graag in en met de natuur, is gek op haar man en twee honden en werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens recht heeft op zijn/haar eigen ruimte en aandacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd