Online expositie Julië Fichter

Kunstexpositie: Houtpastel Vrijheid door Julië Fichter

Julië Fichter: houtpastel Die Sterntaler (vluchtelingen)

Dit houtpastel Vrijheid (vluchtelingen) is een van de vele houtpastels die Julië Fichter (1907 – 2003) uit Uffelte maakte. Haar werk kenmerkt zich door haar innige liefde voor sprookjes en oude volkssagen. In samenhang daarmee geheimen van de oude mystici en helpende engelen, wier rijk niet van deze wereld is. De scheidslijn tussen concrete werkelijkheid, fantasie en geestelijke wereld is flinterdun.

‘Das Holz spricht zu mir’

Julië gebruikte gewone houten planken van berk, eik of populier als ondergrond. Ze ontwikkelde een eigen techniek om het hout tot leven te laten komen. Eerst bewerkte ze met een donkere pastelkleur het hele vlak, waardoor de natuurlijke tekening duidelijk zichtbaar werd. Daarna bleef ze er net zo lang naar kijken, tot ze in de grillige lijnen en noesten het verhaal van het hout ontdekte. ‘Das Holz spricht zu mir, Het hout zelf openbaart me wat er getekend moet worden,’ zei ze hierover. Met gum veegde ze dan lichte gedaantes uit het hout en werden contouren getekend en ingekleurd.

Julië Fichter: houtpastel
Julië Fichter: houtpastel

Julië Fichter

Julië Fichter (1907 – 2003) werd op 13 februari 1907 geboren in Stuttgart, waar ze als meisje al de gelegenheid had om haar talent in de schilderkunst te ontplooien. Tijdens haar studiejaren ontwikkelde ze een eigen techniek in volkomen harmonie met de structuur die al in het hout aanwezig is. Maar ze begon pas op haar zestigste te schilderen en de rest van haar leven maakte ze vele houtpastels.

Julië woonde tot haar overlijden in 2003 samen met haar dochter Annette in Uffelte, die de galerie ‘de Uelenspieghel’ beheert. Annette richtte een permanente expositie in met haar moeders werk, dat te bezichtigen is op afspraak.

Verkoop houtpastels

Een aantal houtpastels van Julië Fichter is te koop. Bekijk het online fotoalbum met prijzen. Ook is er een CD met houtpastels, gedichten en teksten van Julië Fichter verschenen.

Zelf houtpastels maken?

Wil je zelf leren houtpastels te maken volgens de methode van Julië Fichter? Annette organiseert regelmatig workshops in de Uelenspieghel, ook voor beginners. Er zijn workshops gepland op 1e kerstdag 25 december 2020 en 11 en 18 augustus 2021. Start 14.00 uur, kosten 15 euro.

Galerie De Uelenspieghel

Annette Langerhorst
Winkelsteeg 5
7975 PV Uffelte
Tel. 0521 351331 of 06 54948310
info@uelenspieghel.nl
www.uelenspieghel.nl

Bezoek op afspraak

Expositie inWesterveld

Het houtpastel Vrijheid door Julië Fichter is onderdeel van de online kunstexpositie op InWesterveld magazine online. De komende maanden licht InWesterveld online in deze online kunstexpositie diverse kunstwerken uit van kunstenaars in Westerveld. Bekijk hier de gehele kunstexpositie, waar wekelijks een werk bij komt.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd