Ontdek de kunstenaar Blog Susanne

Ontdek de kunstenaar in jezelf – Blog Susanne

Langzaamaan ruim ik mijn moestuin leeg. Niet omdat ik keurig geharkte zwarte aarde wil zien, maar om een nieuw ontwerp aan te leggen. Een nieuwe indeling met lage robuuste muurtjes van oude bakstenen en graspaden, dat is het plan.

Afgelopen jaar was een chaotisch jaar in mijn moestuin. Ik liep achter de feiten aan, er moest een rioolbuis verwijderd worden in juni. Te laat om daarna nog een goed tuinseizoen te ontwikkelen.

Nu ik, net als iedereen, veel meer thuis ben en het de tijd van het jaar is waarin ik me terug trek om het afgelopen jaar te evalueren en nieuwe plannen te maken werd me een ding duidelijk. De moestuin mag komend jaar in volle glorie terug in mijn dagelijks leven. Ik heb het tuinieren gemist, onkruid wieden ruimt niet alleen mijn tuin op, ook mijn hoofd. 

Ook het oogsten en eten van goede, gezonde, (bio)logisch gekweekte groente helpt me om te verbinden met wat de aarde geeft. Ik mis de verbondenheid als ik niet dagelijks even een rondje door mijn tuin struin, want juist dan staan alle zintuigen en alle andere lijntjes open en ervaar ik de pracht van groei en bloei.

Ook in mijn kunstwerken neemt de natuur een grote plek in. Ik werk veel met steen en wol, natuurlijke materialen. Ook de vormen ontleen ik vaak aan de natuur. Bloemen en bladeren zie je er vaak in terug, evenals als het thema groei.

We groeien samen naar een nieuwe tijd waarin gezond voedsel, lokaal en (bio)logisch steeds meer gewaardeerd wordt.  Je ziet op veel plekken gezamenlijke tuinen en voedselbossen ontstaan. De verbinding met de natuur doet ons goed!

Er komt een citaat in me op van Paul Klee: ‘Voor de kunstenaar blijft de dialoog met de natuur een essentiële voorwaarde. De kunstenaar is mens, is zelf natuur en onderdeel van de natuur in de natuurlijke ruimte’. Ik denk dat dat niet voorbehouden is aan kunstenaars, ik denk dat voor elk mens de dialoog met natuur van wezenlijk belang is, misschien dat de kunstenaar er meer tijd voor neemt. Dus ontdek de kunstenaar in jezelf, ga naar buiten, maak contact met de natuur en wacht rustig af wat deze je te vertellen heeft. Ze zal je nog verrassen!

Liefs, Susanne

Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp kan haar ei kwijt bij haar bedrijf Kleur je Hart, een heerlijke plek waar kunst, creativiteit, buitenleven en gezelligheid samenkomen! In haar atelier in Geeuwenbrug werkt ze zowel aan eigen werk als aan opdrachten. Susanne laat graag haar innerlijke kind spreken en gebruikt graag sprookjes als inspiratie om te schrijven en theatervoorstellingen te maken. Ook haalt ze haar inspiratie uit de natuur. Voor InWesterveld Magazine online schrijft ze iedere maand over kunst en natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd