arretjescake Blog susanne

Arretjescake

Vanmorgen trakteerde ik mijn cursisten van de speksteenlessen, zoals elke week,  op thee en koffie met iets lekkers. Vandaag was het Arretjescake. Daarbij vertelde ik dat ik jaren geleden als toerist naar Drenthe kwam en op het buitenbord bij restaurant de Huiskamer in Ansen voor het eerst in sierlijke letters  ‘Arretjescake’ zag staan. Ik kende het niet en nieuwsgierig als ik ben bestelde ik thee en Arretjescake. Ik vond het heerlijk, een zoete lekkernij met stukjes koek en chocolade, helemaal mijn smaak!

Ik fantaseerde dat Arretje, een grijze dame met een knotje,  de bedenker van deze cake was en dat het een geheim familierecept was wat al jaren alleen in deze familie gemaakt werd. Pas een paar jaar geleden kwam ik erachter dat het een recept is dat in verschillende streken van Nederland op de kaart te vinden is en dat er heel veel variaties op bestaan.

Toen ik de theetuin begon heb ik een recept opgezocht en ben het gaan maken. Uiteraard met een eigen twist, er is iets waardoor ik nooit een recept kan volgen…

Vandaar dat ik voor vandaag mijn eigen variatie op Arretjescake had gemaakt. Met stemgember, lemoncurd en stukjes abrikoos. Eén van de cursisten vertelde dat zij het ook niet kende voordat ze naar Drenthe was verhuisd, het moest wel een Drents recept zijn was onze conclusie vanmorgen.

Niets is minder waar, geen Drents recept van oorsprong, ook geen nostalgisch familiegeheim. Het recept komt uit een promotieboekje van Nederlandse Oliefabrieken uit Delft, gewoon reclame dus, niets romantisch aan. Om hun producten te promoten gaven ze 5 boekjes uit met de titel De wondere avonturen van Arretje Nof met het sprookjesachtige figuurtje Arretje Nof in de hoofdrol. Arretje was een uit Bagdad afkomstig figuurtje met tulband en pofbroek, prachtig getekend door schrijver en illustrator Johan Fabricius. En het 100ste recept in de boekjes was Arretjescake.

Grappig hoe mijn passie voor koken en bakken samenkomt met mijn passie voor sprookjes en verhalen en mijn liefde voor mooie illustraties!

Wat zou het leuk zijn om ook een boekje met recepten uit te brengen, het Theetuintaartenboek! Met recepten van heerlijke taart, cake en koek met mooie foto’s van al dat lekkers, verhalen over mijn tuin en illustraties van eigen hand? Zucht, waarom heb ik altijd zoveel ideeën…

Origineel recept Arretjescake

  • 250 gram delfia vet (kokosolie)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram cacao
  • 2 eieren
  • 200 gram biscuitjes

Smelt het vet op laag vuur in een steelpannetje. Haal van het vuur.
Klop in een grote kom de eieren met de suiker tot het geheel dik en heel luchtig is. Voeg de cacao toe en roer goed door. Giet hier al roerend het vet bij. Breek de biscuitjes. Roer de stukjes biscuit door het cacaomengsel.
Bekleed de cakevorm met het bakpapier en schep hier het cacaomengsel in. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Liefs, Susanne

Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp
Susanne Hurenkamp kan haar ei kwijt bij haar bedrijf Kleur je Hart, een heerlijke plek waar kunst, creativiteit, buitenleven en gezelligheid samenkomen! In haar atelier in Geeuwenbrug werkt ze zowel aan eigen werk als aan opdrachten. Susanne laat graag haar innerlijke kind spreken en gebruikt graag sprookjes als inspiratie om te schrijven en theatervoorstellingen te maken. Ook haalt ze haar inspiratie uit de natuur. Voor InWesterveld Magazine online schrijft ze iedere maand over kunst en natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd