OERmuseum

Een bezoek aan het OERmuseum in Diever is al een beleving door de karakteristieke locatie: het Schultehuus. Het is het enige nagenoeg originele schultehuis van Drenthe. De oudste delen dateren van begin 1500. 

Beleef de OERtijd

Duizenden jaren geleden lag hier een uitgestrekte toendra, nu wandel je door mooie bossen en over prachtige heidevelden. Het is bijna niet meer voor te stellen. In het OERmuseum ga je op ontdekkingsreis door verschillende tijdperken. De reis begint bij de laatste ijstijd met een levensechte mammoet. Een knipoog naar het verre verleden toen de mammoet hier in de omgeving leefde, zo blijkt uit gevonden botresten. In dezelfde tijd leefden ook neanderthalers in Drenthe.

Daarna kom je in de periode van de rendierjagers, met een replica van een rendierjagerstent en kleding van rendierjagers, die kinderen kunnen aantrekken. In de volgende tijdsperiode komen de jagers en verzamelaars aan bod. Ook deze bewoners waren nomaden en zwierven rond om hun voedsel te zoeken.

Langzamerhand gingen mensen zich vestigen en ontwikkelden zich tot boeren. Zij bouwden de hunebedden. De ‘Reis door de Tijd’ eindigt in de bronstijd en de ijzertijd. Met diorama’s, filmpjes en interactieve spelelementen ga je beter begrijpen wie de mensen waren die lang geleden in Drenthe woonden, leefden en werkten. 

In de voetsporen van een archeoloog

In de oude kelder is een expositie ingericht over archeologie: wat is archeologie en wat doet een archeoloog. Welke moderne technieken worden gebruikt en hoe moet je archeologische vondsten interpreteren. Veel van de archeologische vondsten in het OERmuseum komen uit de directe omgeving. 

Urnenvelden

In de achterkamer is een tijdelijke tentoonstelling over urnenvelden in Zuidwest-Drenthe. Vier grote urnenvelden liggen in Vledder, Wapse, Havelte en Dwingeloo/Lhee. Een van de kleinere ligt ten oosten van Diever. Fiets langs een aantal van deze urnenvelden met onze Museumfietsroute. 

Tip: Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen

KINDERACTIVITEITEN

Volg de mammoet

Buiten openingstijden is er ook een QR-rondwandeling. 4 of 7 km sjouwen door het dorp en in een prachtig bos speurend naar de mammoetlabels – sommige zijn een uitdaging – wordt zo extra leuk.

Kinderspeurneuzen

Speuren in de oertijd. Verkleed je als rendierjager, bouw een hunebed, doe een opgraving en ontdek hoe een prehistorische bronsoven werkt. Of maak een speurtocht door het museum. 

Het OERmuseum organiseert ook workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Check de website voor data en om je aan te melden.

Activiteitenagenda 

Miramar Zeemuseum, Museum Valse Kunst en het OERmuseum vormen samen ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Bekijk ook wat Miramar Zeemuseum en Museum Valse Kunst te bieden hebben. En check onze activiteitenagenda van deze Schatkamers.

OERmuseum
Brink 7, Diever
Tel. 06-26802024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd