Miramar Zeemuseum

Miramar Zeemuseum

Tijdens haar wandeling langs het strand van de Balearen vindt mej. Warners in 1955 ‘een uiterst teer maar wondermooi schelpje’. Getroffen door de schoonheid begint ze schelpen te verzamelen en erover te lezen. Haar verzamelwoede – ze reist in haar eentje over de hele wereld en bezoekt meer dan 80 landen – leidt uiteindelijk tot het ontstaan van Miramar Zeemuseum. De ‘blauwe dame’ heeft haar museum als het ware schelp voor schelp opgebouwd. Voor haar overlijden in 1986 gaat het museum over in Stichting Zeemuseum Miramar. 

Van lege naar overvolle hutkoffers

Iedere reis vertrok mej. Warners met twee lege hutkoffers naar prachtige bestemmingen. Eenmaal terug op Nederlandse bodem puilden deze koffers uit met bijzondere schatten. In de Wunderkammer (rariteitenkabinet) vind je de verzamelde zeebiologische objecten: bijzondere schelpen, krabben, vissen en koralen. Dagboeken, foto’s en brieven schetsen een beeld van haar vele reizen. In de nagebouwde werkkamer tref je de hutkoffer, typemachine, tropenhelm en andere persoonlijke bezittingen aan … alsof ze net is teruggekeerd van een van haar reizen.

Zeedieren hebben er de buik van vol

In de wisselexpositie ‘Plasticsoep’ aandacht voor de wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen. De expositie neemt je mee langs een tijdlijn van (toenemende) plasticproductie en grote natuurrampen. Maar laat ook initiatieven zien om het plasticgebruik te verminderen en vooral: wat je zelf kunt doen om het plasticverbruik te verminderen. Verbaas je over de hoeveelheid producten die we dagelijks gebruiken én consumeren met plasticdeeltjes.

De expositie is kindvriendelijk ingericht. In een aparte zaal zijn nog activiteiten waar kinderen zelf de gevaren van afval voor zeedieren kunnen ervaren. De expositie is een samenwerking met Plastic Soup Foundation en Naturalis. 

Souvenirs en snuisterijen

In het museumcafé of buiten op het terras kun je terecht voor thee of koffie met wat lekkers. Bezoek de winkel voor boeken, schelpen, sieraden en andere souvenirs en snuisterijen. Ook leuk: volg de Walvisroute met leuke vragen en weetjes over de walvis. Miramar organiseert lezingen, excursies en workshops. Voor scholen en groepen is er een speciaal programma. 

Tip: Vraag bij de balie naar de audiotour.

KINDERACTIVITEITEN

Monstertjes en muisjes

Van schelpen kun je ook mooie dingen maken. Tijdens de knutselmiddagen kunnen kinderen mooie kunstwerkjes maken, van poppetjes tot monstertjes en muisjes. Hoe creatief ben jij? 

Vier je kinderfeestje

Pssst… ben je jarig (geweest)? Kom dan je kinderfeestje vieren bij Miramar Zeemuseum? Supergezellig! Eerst cadeautjes uitpakken. Daarna wat drinken en een lekkere traktatie. Dan is het tijd voor leuke activiteiten

Hoe zwaar is een walvis?

Of volg het schelpenpaadje en loop langs een twaalftal borden met vragen en leuke weetjes over de walvis. De Walvisroute is vrij toegankelijk, ook buiten de openingstijden.

Miramar Zeemuseum

Activiteitenagenda 

Miramar Zeemuseum, Museum Valse Kunst en het OERmuseum vormen samen ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Bekijk ook wat het OERmuseum en Museum Valse Kunst te bieden hebben. En check onze activiteitenagenda van deze Schatkamers.

Miramar Zeemuseum

Vledderweg 25, Vledder
Tel. 0521-381300

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd