Museum Valse Kunst

Museum Valse Kunst

Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het zal je maar overkomen. Het overkwam Henk en Erna Plenter meerdere malen. Eind jaren 90 verhuisden zij hun privécollectie met schilderijen en hedendaagse glaskunst naar het voormalige Raadhuis aan de Brink in Vledder: Museums Vledder. De collectie werd later aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars, een erfenis van Henks vader. De collectie Valse Kunst groeide in de loop der jaren. Sinds 2020 heet het museum Museum Valse Kunst.

Unieke verzameling vervalsingen

Inmiddels heeft Museum Valse Kunst een unieke verzameling vervalsingen. Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen uit het hele land hun kunst aanbieden. De collectie groeit ook door schenkingen van bezoekers en stukken die veilinghuizen uit de handel hebben genomen. Daarnaast onderhoudt het museum nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie. 

Is het echt of vals: Kunst met een glimlach

Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin wordt vaker vervalst dan je denkt. Wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen om schilderijen te vervalsen? Dat verhaal hoor je in het museum Museum Valse Kunst waar veel van deze vervalsingen hangen. 

Internationale glaskunst

Het museum heeft ook een internationale collectie glaskunst. De hedendaagse collectie richt zich vooral op Europese glaskunst na 1945, met overwegend werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen. 

Exposities in 2022

  • Sinds 1 april exposeert Gineke Zikken met haar schilderijen heldere landschappen met klare lijnen op een nuchtere manier.
  • Drentse en Friese kunstenaars (ook uit Vledder) tonen hun schilderijen met Karel Appel als inspiratiebron (vanaf 1 april).
  • Wouter Berns exposeert vanaf 2 juli. Zijn schilderijen tonen een onvoorstelbare, maar meestal niet onmogelijke wereld.
  • Vanaf 1 september exposeren cliënten van Trajectum, een jaarlijkse traditie.
  • Het werk van kunstschilder Ger Eikendal gaat over thema’s met een maatschappelijk relevante inhoud (vanaf 1 oktober).

Weetje! De Verenigde Naties heeft 2022 uitgeroepen tot het internationale Jaar van het Glas. Het museum besteedt hier aandacht aan. 

Op de fiets of aan de wandel? Maak een tussenstop op het terras met uitzicht op de brink. In de cadeauwinkel (ook toegankelijk zonder museumbezoek) zijn diverse glasobjecten, sieraden en kunstboeken te koop.

KINDERACTIVITEITEN 

Jonge Picasso’s en kinderknutselaars

Help mee om de muurschildering over Karel Appel in het kinderatelier vrolijke kleuren te geven. Of zet de kleur- en knutselplaat ‘Karel Appel Bakje’ zo kleurig mogelijk in elkaar. Laat hem zien bij de kassa en je krijgt er ook nog een lekkere verrassing in.

Vals ABC

Bij de kassa ligt een heel leuk kleur- en doeboekje klaar. Hierin vind je alles over valse zaken. In het kinderatelier liggen kleurplaten, kun je een eigen verzameldoosje knutselen en ligt er genoeg materiaal om een eigen kunstwerk te maken. Genoeg te doen dus!

Activiteitenagenda 

Miramar Zeemuseum, Museum Valse Kunst en het OERmuseum vormen samen ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Bekijk ook wat het OERmuseum en Museum Valse Kunst te bieden hebben. En check onze activiteitenagenda van deze Schatkamers.

Museum Valse Kunst

Brink 1, Vledder
Tel. 0521-383352

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd