Buiten spelen

Materialisme versus buiten spelen – Blog Rilana

De kinderen van deze tijd groeien op met Social Media, vloggers, tablets, tv, videospelletjes spelen, computers, PlayStation etc, kortom ze worden nogal materialistisch ingesteld/opgegroeid. Ik maak me daar oprecht zorgen over. Kinderen kunnen, als ze online surfen, dingen zien die niet passend zijn voor hun leeftijd en ze geloven alles wat ze zien en horen. Kinderen kijken op tegen vloggers, willen de nieuwste technologie snufjes, zijn niet meer tevreden met wat ze hebben en kruipen het liefst de hele dag achter de tablet en zinken in hun eigen wereld, waar ze maar moeilijk uit te krijgen zijn.

Buiten spelen is in mijn ogen zo veel belangrijker! Bewegen, creativiteit ontwikkelen, omgaan met de natuur, alle zintuigen stimuleren en ervaringen op doen in real life met echte materialen in plaats van op een schermpje. Buiten spelen verbetert de lichamelijke ontwikkeling, hun aandachts- en concentratievermogen, ze kunnen hun energie en spanningen beter kwijt waardoor ze beter slapen, het zorgt voor creativiteit en fantasie, het versterkt het immuunsysteem en het ontspant. Buiten zijn helpt je kind te socialiseren, vrienden te maken en omgaan met emoties en eventuele ruzies te beheersen.

Blog Buiten Spelen

Buiten zijn biedt ook de mogelijkheid om samen te zijn met je gezin. Ga eens kamperen, picknicken in het bos, maak een bijzondere wandeling, kies voor een blotevoetenpad of bouw een hut in de tuin. Samen een moestuin bouwen en onderhouden leert je kind waar eten vandaan komt en hoe de natuur werkt. Leer ze leven met de seizoenen en trek je laarzen aan om door de plassen te lopen.

Blog Buiten Spelen

Voel, ruik, luister, proef en zie de schoonheid van buiten zijn en de wisseling van de seizoenen. Less is more en alles is al aanwezig wat je nodig hebt. Laat je kinderen ervaren dat er meer is dan de technologie van deze tijd, laat ze voelen en ervaren wie ze zijn en leer ze ontspannen in de natuur. Terug naar hun eigen kern, naar wie ze in de basis zijn en niet wat ze zijn geworden door alle Social Media.

Blog Buiten Spelen

Ik kan oprecht zeggen dat ik blij en trots ben dat mijn kinderen de voorkeur hebben gegeven aan buiten spelen en er een duidelijke balans was tussen surfen op het internet (kennis vergaren) en ervaringen opdoen in de buitenlucht.

Sta jij daar als ouder wel eens bij stil? Wat zou je graag anders willen zien en wat is de eerste stap die je daarin zelf kunt zetten, afgestemd op je kind? Doe je het vandaag nog?

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd