Eminent Taxi

Laat je duurzaam rijden in de waterstoftaxi van Eminent Taxi

Tekst: Alanda de Boer | Fotografie: Inge Dijkinga

Hans de Jeu uit Dwingeloo rijdt in een normaal jaar 40.000 tot 50.000 kilometer per jaar voor taxibedrijf Eminent Taxi. Met zijn vorige auto, een diesel, betekende dat een flinke uitstoot. Hans besloot tot de aanschaf van een waterstofauto.

‘Ik vroeg me af: Wat voor wereld laat ik achter aan mijn kinderen en kleinkinderen? Ik wil me inzetten om het een klein stukje te verbeteren. Dat kan ik niet alleen, maar ik draag mijn steentje bij en hoop anderen te inspireren.’

Waterstoftransitie

‘Hoeveel uitstoot mijn diesel had weet ik niet, maar wat ik wel weet, is dat deze auto géén uitstoot heeft. Alleen een plasje water laat ik achter. Het produceren van waterstof kost ook energie, dat weet ik. De waterstoftransitie staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst zal het via wind- en zonne-energie worden geproduceerd. Er zijn ook al bussen en vrachtwagens op waterstof en kunnen we ook op waterstof gaan koken en ons huis verwarmen.’

‘Als je wat wilt veranderen moet je ook stappen zetten’

Een van de duurste auto’s

Voor de waterstoftransitie van zijn bedrijf moest Hans wel flink in de buidel tasten en de keuze was beperkt: er zijn momenteel slechts twee automerken die waterstofauto’s produceren. Hans koos voor de Hyundai NEXO, de best verkochte waterstofauto ter wereld. De prijs is flink. ‘Een waterstofauto is momenteel een van de duurste auto’s. Maar als je wat wilt veranderen moet je ook stappen zetten.’

Waterstof tanken

Waterstof tanken is nog een ‘dingetje’: er zijn op dit moment slechts een stuk of 6 tankstations waar het waterstoftanken operationeel is. Een taxirit moet dus goed gepland worden. Hans: ‘Je moet goed opletten waar je heen gaat en zorgen dat je tank zo vol mogelijk blijft. Dat gaat prima, ik gebruik er een speciale app voor. Er staan er nog 14 stations op de rol om ook operationeel te gaan. Binnen 1,5 jaar hebben we in Nederland 20 stations. In Duitsland zijn ze al veel verder en hebben ze veel meer mogelijkheden om te tanken.’

Gelukkig kan Hans tanken ‘om de hoek’: Bij GreenPlanet in Pesse kan hij zijn tank volgooien. ‘In 4 à 5 minuten heb ik daar mij tank vol voor 600 kilometer rijplezier. Er zijn ook tankstations waar je een half uur tot een uur moet wachten tot je tank vol is. Ook zijn er stations die maar voor de helft vullen.’

Hoe kun je rijden op waterstof?

Groene waterstof wordt geproduceerd door water met elektriciteit te splitsen in waterstof en zuurstof (elektrolyse). Windenergie wordt omgezet in groene waterstof, opgeslagen in trailers en vervoerd naar het tankstation. Een waterstofauto is een volledig elektrische auto. Met een chemische reactie komt energie uit waterstof vrij in de vorm van elektriciteit vrij. Die elektriciteit voedt de elektromotoren. De auto van Hans heeft een tank voor de waterstof en een omvormer om van de waterstof elektrische kracht te maken. De omvormer stuurt de elektrische kracht naar de hoofdmotor. Hiermee is het mogelijk om meer dan 600 kilometer te rijden.

Hans de Jeu van Eminent Taxi tankt waterstof
Eminent Taxi rijdt op waterstof

Hoe rijdt het?

‘De auto rijdt heel rustig, je hoort geen motor lopen, niks. Dat is ook fijn voor mijn klanten die gedurende de reis rustig kunnen werken. Ik koos voor de Hyundai omdat deze een hogere uitvoering heeft. Dat is fijn voor mij, omdat ik als chauffeur een ruimer zicht heb, maar ook voor mijn klanten die makkelijker kunnen instappen.’

Veilig, betrouwbaar én emissievrij

Hans rijdt vooral zakelijke ritten. Hij is speciaal opgeleid en gecertificeerd voor vervoer met beveiliging voor vip-gasten. ‘Mijn ritten zijn veilig, betrouwbaar, betaalbaar en nu ook emissievrij.’ Voor mensen, bedrijven en instellingen die bewuste keuzes maken ten aanzien van het milieu, is de keuze voor Eminent Taxi nog aantrekkelijker dan het al was. Zo rijdt Hans regelmatig voor Gemeente Assen die emissievrij rijden prefereert.

Taxirit van of naar Dwingeloo

Ook van een restaurant naar huis of van de trein naar een vakantiehuis kun je nu rijden in een waterstoftaxi. Naast zakelijke ritten staat Hans namelijk ook klaar voor mensen die van of naar Dwingeloo vervoerd willen worden.

Toekomst

‘Ik ben klaar voor de toekomst. Ik draag mijn steentje bij. En met de toename van steden met milieuzones zit ik gebakken met deze auto. Ik rij vrij en blij de steden in met een glimlach.’

Eminent Taxi
06 20 53 80 57
www.eminent-taxi.nl

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd