Blog Hanna Je lichaam

Je lichaam – Blog Hanna

Dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen om ons goed te voelen; gezond eten, beweging, frisse buitenlucht, dat weten de meeste van ons wel. Hoe dat er uit ziet voor elke persoon is verschillend, maar in de basis weten we wel dat ons lichaam beter ‘draait’ op groenten en fruit dan op chips en chocolade.

Ook leeft onbewust het idee van ons lichaam als een machine. Wellicht wordt dat niet met zo veel woorden gezegd, maar leren we niet op school de verschillende delen en systemen van het lichaam met hun specifieke functie te benoemen? En wanneer een onderdeel ‘stuk’ gaat, proberen we dan niet het te repareren zodat het weer in de oude staat terug keert?

Zelf heb ik ook lang dit beeld met mij meegedragen. Ondertussen, na jaren yoga, studie van therapeutische massage en heel veel lezen en voelen, heb ik ervaren en ‘weet ik’ dat ons lichaam meer een veranderlijk en vloeiend geheel is, constant aan evolutie onderworpen. Hoe meer we leven in afstemming met onze ware essentie, wij ten diepste zijn en wat we te doen hebben in dit leven, hoe gezonder ons lichaam wordt en hoe beter we ons voelen.

Naast ons fysieke lichaam wat zichtbaar en voelbaar is in de stoffelijke wereld, bestaan we uit nog subtielere lichamen, die we niet direct met het blote oog kunnen waarnemen. Deze subtielere lichamen kun je je voorstellen als driedimensionale ‘energievelden’. In deze energievelden leven onze emoties, onze gedachten, onze herinneringen etc. Ze omhullen én penetreren ons fysieke lichaam en daarmee scheppen zij bewustzijn in ons lichaam. Dit gebeurt op zo’n diep niveau dat je kunt stellen dat elke afzonderlijke cel in ons lichaam een eigen bewustzijn heeft. Als je daarover nadenkt is dat eigenlijk ook wel te voor te stellen. Elke cel weet immers goed wat haar rol is binnen je lichaam en welke functie zij daar dient te vervullen.

Ik spreek ook graag over het ‘systeem’ van iemand, het hele pakket van fysieke en energetische lichamen dat samen de persoon vormt, een holistisch beeld van de mens. Dit maakt dat wij de energie die leeft in ons lichaam niet afzonderlijk kunnen zien van het functioneren van ons lichaam. Wanneer we onbewust bezig zijn met het niet-voelen van wat er leeft in ons lichaam en het contact met ons lichaam verliezen, missen we een hele reeks aan signalen van ons Zelf die we via ons lichaam zouden kunnen ervaren. Deze signalen geven richting aan hoe wij ons leven het ‘beste’ kunnen leven, passend bij wie wij ten diepste zijn.

Er zijn een hele hoop redenen waarom het zou kunnen zijn dat wij niet ‘luisteren’ naar ons lichaam. Trauma is een heel grote reden. Wanneer je een traumatische ervaring meemaakt, een ervaring waarin je je niet veilig hebt gevoeld en de gevoelens en emoties die dat teweegbracht niet hebt kunnen verwerken, kan het goed zijn dat je je afsluit voor dat wat je niet wilt voelen en dus met je bewustzijn wegtrekt uit je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn het verliezen van een kindje tijdens een zwangerschap of daarna, of een auto-ongeluk of brand in je huis. Maar ook sluimertrauma ontstaan in je kindertijd zoals je niet gezien voelen in een gezin kan maken dat je je afsluit voor wie je ten diepste bent. En dat levert weerstand op in je systeem wat zich kan uiten als fysieke en mentale klachten.

Wanneer je je weer gaat verbinden met je lichaam zul je merken dat daar van alles te ervaren is. In mijn praktijk ontmoet ik vaak vrouwen die komen met de hulpvraag om zich weer meer met haar lichaam te verbinden. Wanneer zij weer gaan voelen komt er van alles boven; onverwerkt verdriet om een verloren dierbare, een inzicht over de lastige relatie met haar moeder, emoties die de intimiteit met een partner blokkeren en ga zo maar door. Vaak zijn het dingen waarvan zij zich nog niet bewust was, maar door te gaan voelen en de energie weer in beweging te brengen mag dit ruimte krijgen.

Begin dit jaar heb ik zelf een erg mooi helend ritueel ter ere van mijn baarmoeder mogen ondergaan; de ‘rite of the womb’. Hier ervoer ik dat er een overtuiging in mijn baarmoeder lag opgeslagen die mij ervan weerhield om met vreugde te creëren in mijn leven. Ik ‘vond’ namelijk onbewust dat, wanneer ik niet hard gewerkt en geleden had voor een resultaat, het ook niet echt een prestatie was. Wat een zwaarte! En wat een opluchting toen ik dat heb mogen loslaten. Nu voel ik dat ik mag creëren vanuit vreugde en passie, dat het leuk mag zijn en zelfs makkelijk mag gaan.

Het verbinden met je lichaam en met wat daar leeft zou je kunnen vergelijken met het groeien van een boom. Hoe dieper je wortels gaan, hoe meer bronnen je kunt aanboren in je zelf om met grote stormen in je leven om te gaan. Hoe meer je je bewust bent van zowel donker als licht in jezelf, hoe completer je ervaring van je leven wordt.

Aan de slag gaan met het verbinden met je lichaam kan op verschillende manieren. Wat je letterlijk eigenlijk doet is in je lichaam gaan voelen. We kunnen heel goed voelen met onze handen; wanneer we onze hand op onze buik leggen voelen we met onze hand onze buik. Maar probeer dit eens om te draaien en probeer met je buik je hand te voelen. Ga er met je aandacht en je intentie heen en breng zo meer bewustzijn in je buik. Dit kun je doen met alle delen van je lichaam waar je je van afgescheiden voelt.

Wat je ook kunt doen is een bodyscan, dan ga je al je lichaamsdelen langs om ze bewust te voelen, je grote teen links, je tweede teen links, je derde teen links etc. Er zijn veel ingesproken bodyscans online te vinden.

Als vrouw kun je je bewust met je baarmoeder verbinden door je handen op je baarmoeder gebied te leggen en met je aandacht en intentie naar haar toe te gaan. Dit is een oefening, het hoeft niet perfect. En als je het met de juiste intentie doet doe je het altijd goed. Wees je bij al deze oefeningen bewust van je gedachten en emoties die eventueel bovenkomen. En komen er grote dingen boven waarin je je zelf niet veilig voelt om ze aan te gaan, overweeg dan hulp te zoeken van een professional die je kan begeleiden en dragen in dat proces.

Het lichaam is een veranderlijk geheel, constant aan evolutie onderworpen. Door bewust te worden van wat er leeft in ons lichaam en de innerlijke processen aan te gaan helpen we onszelf om een steeds authentiekere versie te worden van wie we Zijn. Dat is soms hard werken maar in mijn ogen is dat het zeker waard.

Hanna Bremer
Hanna Bremer
Hanna Bremer is eigenaresse van Anna Sophia – Praktijk voor massagetherapie. In haar praktijkruimte in Frederiksoord behandelt ze vrouwen met uiteenlopende klachten op gebied van vruchtbaarheid en de vrouwelijke cyclus. Ook wanneer er behoefte is aan meer verbinding met vrouwelijke kwaliteiten zoals verzachten, voelen in je lichaam, creativiteit en intuïtie kun je bij Hanna terecht. Op haar website www.annasophia.care vind je alle informatie over wat Praktijk Anna Sophia te bieden heeft. Ze is ook te vinden op instagram: @praktijkannasophia.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd