het belang van aarde(n) 2Blog

Het belang van aarde(n) – Blog Hanna

De aarde is een altijd aanwezig aspect in ons dagelijks leven. Tenzij we astronaut zijn, zullen we maar weinig tijd ver van de aarde verwijderd doorbrengen. Toch staan we niet altijd stil bij onze verbinding met de aarde, wat zij voor ons betekent en wat het voor effect heeft wanneer we de verbinding met haar verdiepen.

Onszelf bewuster verbinden met de aarde kan bijvoorbeeld als gevolg hebben dat we ons fysiek, mentaal en emotioneel beter in balans en gezonder voelen en dat we ons bewuster worden van de energie die stroomt tussen ons en de aarde. En wanneer we beseffen dat de aarde niet een statische brok steen gevuld met magma is, maar een levend ecosysteem waarvan wij deel uitmaken, zullen we ons wellicht meer liefdevol en met meer empathie verhouden ten opzichte van haar. Zo kunnen we een andere verstandshouding krijgen ten opzichte van de grondstoffen en voedingsbronnen waar zij ons van voorziet.

Van de vijf elementen; aarde, water, vuur, lucht en ruimte is aarde het meest dichte element. Het is het element van stabiliteit, van een oer-achtig gevoel van veiligheid, van rust, wijsheid en (zelf)vertrouwen. In de stoffelijke wereld, de zichtbare en tastbare wereld, zou je ons fysieke lichaam kunnen beschouwen als het ‘aardse deel’ van ons lichaam, van ons wezen hier op aarde in dit leven. Door aandacht te besteden aan onze verbinding met de aarde, onze ‘aarding’, verdiepen we de ervaring van het aarde-element in onszelf. We ervaren dat we veilig zijn, dat er voor ons gezorgd wordt en hebben meer vertrouwen in een goede afloop van gebeurtenissen. Dit is dan voelbaar in ons lichaam, als rust, ontspanning en een letterlijk gevoel van stabiliteit.

Fysieke aarding ontstaat wanneer we ons lichaam fysiek verbinden met de aarde. Wanneer we bijvoorbeeld op blote voeten over de aarde lopen, is de uitwisseling van positief- en negatief geladen deeltjes mogelijk tussen ons lichaam en de aarde en wordt er een (ladings)verschil opgeheven. En daar waar een verschil opgeheven wordt kan eenheid worden ervaren.

blote voeten op aarde

Ons fysieke lichaam is slechts een deel van ons, we bestaan ook uit onder andere een energielichaam waar onze chakra’s onderdeel van zijn. Een chakra is een energiecentrum, een ‘schijf’ of ‘wiel’ waarin een transformatie van energie op een bepaald bewustzijnsniveau plaatsvindt. Je neemt een gebeurtenis (energie) van buitenaf op en in een chakra wordt de energie omgezet naar hoe jij deze gebeurtenis ervaart. Zou je mij opensnijden dan zie je ze niet zitten, maar voor de geoefende waarnemer is een chakra en haar energie zeker voelbaar en kennis van de chakra’s helpt ons om bewuster in het leven te staan.

Blokkades in een chakra resulteren erin dat de energie daar niet vrij kan stromen en we de schaduwkanten van het bij dat chakra behorende bewustzijnsniveau ervaren. Er zijn zeven grote chakra’s verdeeld over de wervelkolom. Het eerste chakra wordt gerelateerd aan het element aarde en bevindt zich in het bekken ter hoogte van de staartwervels, wervels die letterlijk in een puntje naar de aarde gericht zijn. Het eerste chakra is het chakra van veiligheid, van eerste levensbehoeftes zoals voedsel en water, het chakra van overleven. De schaduwkanten van dit chakra manifesteren zich onder andere in een gevoel van onveiligheid, van ‘niet genoeg hebben’ en in wantrouwen.

Vanuit het eerste chakra kunnen we onze energetische verbinding met de aarde verdiepen door de volgende visualisatie oefening:

  • Zorg dat je gemakkelijk rechtop zit in een positie die je een tijdje vol kunt houden. Bij voorkeur op de grond of op een kussen met je voeten ingetrokken voor je bekken of in kleermakerszit. Maar rechtop op een stoel is ook prima.
  • Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je adem en voel hoe de adem je lichaam in en uit stroomt. Adem een paar keer dieper in en uit en maak je dan op een inademing lang van je staartwervels naar je kruin, uitademend ontspan je je schouders en armen omlaag terwijl je vanuit je wervelkolom lang blijft.
  • Ga met je aandacht langs je wervelkolom omlaag tot je bij je staartwervels uitkomt. Je staartwervels wijzen in een puntje richting de aarde als een omlaag gerichte driehoek. Breng je aandacht naar deze driehoek en adem hier een aantal keer in en uit zodat je daar meer aanwezig wordt.
  • Stel je nu voor, zie of voel, dat vanuit deze driehoek bij elke uitademing wortels de aarde in groeien. Wanneer je inademt blijf je bij de wortels met je aandacht en uitademend groeien de wortels verder de aarde in, steeds dieper.
  • Wanneer je voelt dat je bij het centrum van de aarde aangekomen bent keer je de richting om. Inademend stel je je voor, zie of voel, hoe de energie van de aarde door je wortels mee omhoog komt en je bekken in stroomt. Het kan zijn dat je een kleur ziet of een bepaald gevoel ervaart. Alles is goed en een weerspiegeling van het aarde-element in jou. Zie of voel hoe de aarde-energie je hele bekken vult.
  • Wanneer je voelt dat het genoeg is laat je de aandacht in je bekken los en voel je de oefening na. Adem dan weer dieper in en uit. Wrijf je handen tegen elkaar en wrijf je gezicht, je armen en de rest van je lichaam tot en met je voeten. Open langzaam je ogen weer.

Als vrouw hebben we nog een extra verbinding met het aarde-element. Namelijk, wanneer we ons bewust afstemmen en verbinden met de energie van onze baarmoeder zullen we merken dat zij aanvoelt als ‘aards’. Ze heeft de dichtste energie van alle vrouwelijke organen in ons bekken en ligt daarnaast gepositioneerd in het midden tussen alle andere geslachtsorganen, alsof zij ze met haar zwaartekracht aan haar bindt. Verbinding met onze baarmoeder geeft ons toegang tot de eigen-wijsheid die daar aanwezig is. Wanneer de verbinding groeit zullen we merken dat als er een probleem of vraagstuk is, afstemming op onze baarmoeder vaak een antwoord geeft dat klinkt met een stem van stabiliteit, vertrouwen en zekerheid. Je voelt dat het klopt.

Daarnaast is de aarde natuurlijk de moeder van de creatie en de levensenergie, kijk maar naar al het leven dat zij voortbrengt en in stand houdt. Wanneer een vrouw zwanger is en daarna bevalt, zou je kunnen stellen dat zij als moeder de aarde is van waaruit haar kindje voorkomt. Haar fysieke lichaam en de aardse energie van creatie van haar baarmoeder hebben hem immers voortgebracht. Als je dat voor ogen houdt is het gevoelsmatig ook heel logisch dat kinderen op jonge leeftijd voornamelijk hun moeder nodig hebben voor voeding, dragen, stabiliteit en veiligheid.

Hanna Bremer
Hanna Bremer
Hanna Bremer is eigenaresse van Anna Sophia – Praktijk voor massagetherapie. In haar praktijkruimte in Frederiksoord behandelt ze vrouwen met uiteenlopende klachten op gebied van vruchtbaarheid en de vrouwelijke cyclus. Ook wanneer er behoefte is aan meer verbinding met vrouwelijke kwaliteiten zoals verzachten, voelen in je lichaam, creativiteit en intuïtie kun je bij Hanna terecht. Op haar website www.annasophia.care vind je alle informatie over wat Praktijk Anna Sophia te bieden heeft. Ze is ook te vinden op instagram: @praktijkannasophia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd