Blog Karen Jodium

Jodium – Blog Karen

Jodium is noodzakelijk voor een goed werkende schildklier en voldoende energie. De gezondheidsproblemen door een tekort aan jodiuminname onder de bevolking werd rond 1925 ‘opgelost’ door jodium verplicht op de ingrediëntenlijst van brood te zetten middels zogenaamd ‘broodzout’. Bakkerszout bevat tegenwoordig minder jodium dan het broodzout van vroeger. Toevoegen van bakkerszout is zelfs niet meer verplicht. Tezamen met een afname van de hoeveelheid brood die wordt gegeten ligt een tekort aan jodium weer op de loer.

Dat er minder brood wordt gegeten kan ik wel toejuichen, maar een gebrek aan jodium en verminderde schildklierfunctie is wel degelijk problematisch voor de gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is 150 mcg voor volwassenen en is gericht op voorkoming van struma (krop) en cretinisme (groeiachterstand, ontwikkelingsachterstand). Natuurlijke bronnen van jodium vind je in voeding die uit de zee komt zoals vis en zeewieren, zeegroenten (zeekraal, zeesla, wakamé) en bruinalg (kelp). Maar daarvan eten we gemiddeld genomen te weinig om aan de jodiumbehoefte te voldoen. Zeg nou zelf, hoe vaak eet jij een velletje zeewier?

Waaraan herken je een mogelijk jodiumtekort en een trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) met gevolg?
– koude handen en voeten
– breekbare nagels en haren
– opgezette keel
– hese stem
– vermoeidheid
– gewichtstoename
– groeiachterstand, ontwikkelingsstoornis
– opgeblazen gezicht
– obstipatie
– rode puntjes (bloedpuntjes) op de romp
– verminderde vruchtbaarheid

Een aantal vormen van kanker wordt gerelateerd aan jodiumtekort waaronder (schildklier-, prostaat-, eierstok- en borst-)

Waaraan herken je een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)
– gejaagd gevoel, hartkloppingen
– verhoogde eetlust
– gewichtsverlies
– warmte, overmatig zweten
– diarree, versnelde spijsvertering
– afwijkende menstruatiecyclus

Voor een goed werkende schildklier is het belangrijk dat jodium in balans is met selenium. Paranoten zijn rijk aan selenium. Zo’n vijf paranoten per dag voorziet al in de dagelijkse seleniumbehoefte.

Zelfstandig jodium gaan suppleren is niet risicoloos en ik adviseer je dan ook om dit altijd in overleg met een therapeut te doen. Het kan een ernstig averechts effect hebben zoals het triggeren/verergeren van de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte).

Wil je weten hoe het zit met jouw jodium-status en schildklierfunctie en eventuele antistoffen? Dit kun je laten onderzoeken middels bloed- en urinetesten. 

Karen Alferink
Karen Alferink voert als orthomoleculair voedingscoach praktijk in Vledder. Een holistische kijk gepaard met een praktische vertaling naar het alledaagse leven gericht op duurzame verandering in de leefstijl typeert haar stijl. Als sportieve moeder van twee jonge kinderen en liefhebber van koken geeft het haar enorm veel voldoening om anderen te helpen hun klachten te verminderen en het lichaam weer te herstellen, verbeteren of het behoud van gezondheid te ondersteunen. Wil je graag meer weten over Karen, kijk dan eens op de website www.voedingscoachvledder.nl of volg haar op facebook @voedingscoachvledder.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd