Luisa tijdens de opening van Casa Maya

Dwingelse zamelt geld in voor vrienden op La Palma

Voormalig eigenaresse van Tapasrestaurant Casa Maya aan de Dieversluis in Dwingeloo Elly Bishop-Koopman is een crowdfundingsactie gestart om getroffen families op het Canarische Eiland La Palma een financieel steuntje in de rug te geven na de verwoestende vulkaanuitbarsting. De Dwingelse heeft nauwe banden met families op het eiland waarvan ze ook de recepten en de inspiratie kreeg om het tapasrestaurant in Dieverbrug te openen. Via het crowdfundingsplatform Gofund.me kun je je steun betuigen door een donatie te doen.

Op het Canarische Eiland La Palma barstte op 19 september een vulkaan uit, na een slapend bestaan van vijftig jaar. Een gloeiende lavastroom en asregen richten sindsdien veel schade aan aan gebouwen, infrastructuur en bananenplantages. Vele families raken huis en haard kwijt en zijn nog steeds in spanning van wat de vulkaan nog meer gaat aanrichten. Ver van ons bed bekijken wij het nieuws en gaan we door met onze dagelijkse gang van zaken. Maar enkelen van ons raakt de natuurramp iets meer.

Vulkaanuitbarsting La Palma
Vulkaanuitbarsting La Palma

La Palma in haar hart

Elly Bishop-Koopman uit Dwingeloo woonde in haar jeugd korte tijd op La Palma. Zoals meer sterrenkundigen van het radioastronomisch instituut ASTRON was haar vader er gestationeerd voor onderzoek. Sindsdien heeft ze het eiland en haar inwoners in haar hart gesloten en komt ze er regelmatig voor vakanties. Ze kocht er een appartement en een stuk grond om zich er ‘later’ te kunnen vestigen.

Canarische keuken in Dwingeloo

Elly’s leven is vervlochten met La Palma. Met haar jeugdvriendin Luisa houdt ze nauw contact en via haar en haar moeder leert ze de heerlijke Canarische keuken kennen. Voor vrienden kookt ze de heerlijkste Spaanse tapasgerechten en start later een cateringbedrijf vanuit huis. In het voorjaar van 2015 opent Elly in bijzijn van haar Palmese vriendin Luisa haar tapasrestaurant Casa Maya aan de Dieversluis in Dieverbrug. Met de familierecepten van Luisa en de Canarische producten die rechtstreeks van La Palma worden gehaald, wordt het restaurant een groot succes. Vanwege privéomstandigheden doet Elly het restaurant in 2018 over aan Lisa Hulskamp die nog steeds enkele familierecepten van Luisa gebruikt in het tapasrestaurant.

Elly Bishop en Luisa uit La Palma tijdens de opening van Casa Maya in 2015 foto Alanda de Boer
Elly Bishop en Luisa tijdens de opening van Casa Maya in 2015 foto Alanda de Boer

Natuurramp La Palma

Elly is diep geraakt door de natuurramp die zich op haar favoriete eiland voltrekt. Haar vriendin Luisa en haar gezin raakten hun complete huis kwijt. Ook familieleden van Luisa en duizenden anderen zagen hun eigendommen verdwijnen in de enorme lavastroom. En hoewel er tot dusver niemand ernstig gewond is, is het leed groot.

Het leven staat stil

‘Luisa en haar gezin konden tijdelijk in ons appartement verblijven, maar ook die staat nu in een gebied waar het niet meer veilig is. Wij zijn het afgelopen weekend naar La Palma gegaan om om Luisa te bezoeken en enkele waardevolle spullen veilig te stellen, vlak voor het luchtruim gesloten werd vanwege de enorme asregen. Onze aangekochte grond is inmiddels al bedolven onder een 15 meter dikke laag lava.’

‘Voor ons valt een toekomstdroom in duigen, maar dat is niets in vergelijking met wat Luisa en haar familie moeten doorstaan. Ze wonen nu bij een opa en hebben nog dagelijks last van aardbevingen, de immer voortdurende asregen, het gevaar van lavabommen en de voortdurende angst voor wat er gaat komen. Het hele leven staat er stil, scholen zijn gesloten en ze hebben nauwelijks inkomsten omdat ze niet kunnen werken. Luisa’s man is huisschilder, de dochter is juf en hebben beide geen werk meer, Luisa werkt nu voor de gemeente waarvoor ze de straten schoonhoudt van as.’

Crowdfundingsactie

Elly en haar vriendinnen Janick Westerweel uit Appelscha en Ida Otten van IJssalon Smaak uit Diever hebben een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor Luisa en haar familie. ‘De levensstijl is daar anders dan hier in Nederland. Ze leven daar van de zon en de liefde en hebben geen dikke spaarrekening. De Palmeros zijn een trots volk. Te trots om hulp aan te nemen. Maar deze natuurramp heeft zoveel vernietigd en we weten nog niet eens wat er nog gaat komen. We moeten iets doen.’

Financieel steuntje in de rug

Elly hoopt via haar netwerk in Nederland een mooi bedrag in te zamelen voor Luisa en haar familie. ‘Als iedereen die ooit eens te gast is geweest bij Casa Maya een donatie doet als dank voor de heerlijke gerechten naar Luisa’s recepten, dan komen we al een heel eind,’ verklaart Elly. Het geld dat we inzamelen komt terecht bij Luisa en haar familie, daar zal ik persoonlijk zorg voor dragen. Met dit financieel steuntje in de rug geven we ze hoop om, zodra het weer kan, het leven weer op te kunnen bouwen.’ Via crowdfundingsplatform gofund.me/bf6e2b3d kun je met je donatie je steun betuigen aan Luisa en haar familie.

GoFundMe

Restaurant Casa Maya

Casa Maya

Ook Lisa Hulskamp, de huidige eigenaresse van Casa Maya, is begaan met het lot van Luisa die zij persoonlijk op La Palma ontmoette. Casa Maya zal 5% van de novemberomzet doneren aan families op la Palma. Kom massaal eten of borrelen bij Casa Maya om een mooi bedrag bij elkaar te verzamelen! Casa Maya is in november iedere vrijdag en zaterdag geopend vanaf 16.00 uur, ook voor een drankje (aan de bar). Reserveren is gewenst via telefoonnummer 0521 700261.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd