De wolster

Duurzame kledingtips

Als je duurzaam of duurzamer door het leven wil gaan, kun je ook denken aan het kopen van duurzame kleding. Duurzame kleding wordt geproduceerd met aandacht voor de planeet, dier en mens. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met het gebruik van materialen die minder impact hebben, maar ook met goede werkomstandigheden en eerlijke mensenrechten.

Keurmerk duurzame kleding
Ben je op zoek naar een label of een keurmerk voor duurzame kleding? GOTS is er zo een. GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’. Het is een keurmerk waarmee je verzekerd bent van stoffen die zowel milieuvriendelijk als maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn. Het is een onafhankelijk keurmerk voor biologisch geteelde stoffen. Het GOTS-keurmerk wordt wereldwijd gebruikt voor kleding en textiel.

Er zijn verschillende merken die hier goed mee op weg zijn. Annemieke Huser van De Wolster in Havelte zette ze voor je op een rij in deze duurzame kledingtips.

Tip 1 Biokatoen

Tranquillo is een mooi, hip, vrolijk en toegankelijk merk. GOTS gecertificeerd. Zij vertellen uitgebreid op hun site hoe ze werken, dit is wat ze o.a. over hun biokatoen vertellen: ‘Voor onze mode gebruiken we voornamelijk biologisch katoen. Voor de productie van biologisch katoen is veel minder water nodig dan voor conventioneel katoen en kunnen we al met de grondstof middelen besparen. Bovendien groeit biologisch katoen zonder het gebruik van giftige pesticiden, herbiciden, synthetische meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden. Hierdoor heeft de productie veel minder impact op het milieu en zijn onze biologische stijlen huidvriendelijker. Dat voelt heerlijk aan op je huid!’

Tip 2 Geen overproductie

De kledingmerken Naturalmente en Dunque produceren alleen wat de winkels bestellen. Zo hebben ze geen overproductie en is er dus weinig tot geen afval van kleding die niet verkocht wordt. 

Tip 3 Biologische wol

Wol is een zeer duurzaam product. Niet alleen omdat het van natuurlijk materiaal is gemaakt, maar ook omdat je wol in principe niet hoeft te wassen. Het is niet gek om je wol en half jaar niet te wassen. Maar het is wel belangrijk om je wol te luchten! Het beste zorg je voor je wol als je het na het dragen 24 uur laat rusten. Je kunt je hemd, shirt of longsleeve dan in de badkamer, of een nachtje buiten hangen om te luchten. De lanoline versterkt dit zelfreinigende proces. Dit wordt, als je wol een klein beetje vochtig wordt, een beetje ‘zepig’.

Wanneer je wol wel wast, trekt dan na het wassen je shirt vooral in de lengte in vorm. Doe je dit niet, dan kan hij, door het wassen, krimpen. Trek je shirt dus in de lengte weer in vorm, dan zal hij lekker lang blijven. Handig, want dan kun je hem in je broek dragen. Blijft je rug lekker warm.

Engel Natur heeft prachtig wollen en wolzijde ondergoed voor het hele gezin. De wol is biologisch en gecertificeerd met het ivn best certificaat. Dit is eigenlijk het allerbeste wat je in biologische wol kunt vinden. Het is een Duits familiebedrijf en de kleding wordt in Duitsland geproduceerd.

Doe jezelf een plezier en koop een wolzijde nierwarmer. Heerlijk voor als je last hebt van je rug of stijve spieren. Ook voor tijdens je menstruatie of na de bevalling kan een nierwarmer een zachte, omhullende steun geven. Hij is unisex, dus geschikt voor dames en heren. Je kunt ‘m onzichtbaar onder je kleding dragen, want hij heeft geen zijnaden.

Tip 4 Comfortabel en tijdloos

Matona is een prachtig, nieuw merk bij de Wolster. Matona is opgericht met het doel om duurzame en eerlijke kleding te maken voor kinderen. Kleren die stijlvol en modern zijn en tegelijkertijd comfortabel en tijdloos. Op deze manier kun je de kleding lang blijven dragen. Matona is een klein familiebedrijfje uit Oostenrijk, begonnen aan de keukentafel. Nu produceren ze in Portugal in kleine GOTS-gecertificeerde fabrieken hun kleding voor het hele gezin. Van zachte, natuurlijke materialen, katoen, linnen, wol. 

Alle genoemde kledingmerken zijn te koop bij de kledingwinkel van Annemieke: De Wolster in Havelte

Annemieke Hulser – De Wolster
Van Helomaweg 8, Havelte
Tel. 06 12574637
www.facebook.com/dewolster
www.instagram.com/de.wolster

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd