Dierenvriendjespad Diever

Dierenvriendjespad Diever

Dieverse dierenvriendjes openen kinderogen

Door: Maaike Veerkamp

Daar staat hij dan. De man met de rugzak: Koen. Vier jaar oud en de dapperste van het stel. Samen met zijn broertjes Marius (6) en Jan (8) en moeder Rianne van Veldhuizen gaat hij op jagerspad door het Drents-Friese Wold. Ook neef Mat (8) uit Wapse sluit aan. Dit team van experts neemt het vernieuwde Dierenvriendjespad in Diever onder de loep. Zij vormen een heus testteam. ’Een droom komt uit’, roept één van de jongens.

Koens tas is gevuld met een kleurenwijzer, een insectenpotje met loep en een heleboel opdrachten. De opdrachten zijn ingedeeld in vier thema’s. Elk thema heeft een eigen kleur en een eigen mapje. In de groene map staat de plantenwereld centraal. Bij de rode vragen leren ze iets over dieren. Enzovoorts.

Zonaanbidders

Binnen tien seconden stelt Marius voor om de kleurenwijzer om te dopen tot ‘slijptol’. ‘Jaaaaa’. Iedereen gaat akkoord. Mat geeft een stevige draai aan de tol en de kleur is: blauw. Ze gaan ‘kokerkijken’. Met de handen maken ze een kokertje en houden dat voor de ogen. Ieder zoekt het mooiste plekje op. Honderduit vertellen ze vervolgens wat zij het mooiste plekje vinden.

Jan wijst naar een (stuif)duin dat zichtbaar is tussen de bomen. ’Want daar schijnt de zon en is het lekker warm.’ De jongens zijn dol op warmte. Zij weten zelfs niet beter. Want Jan, Marius en Koen wonen met hun ouders in Singapore. Zij zijn nu op vakantie bij hun grootouders in Diever. Ze kijken hun ogen uit en rennen alvast naar het volgende paaltje. Weer een zwiep aan het wiel en er volgt een nieuwe opdracht.

Zo bouwen ze onderweg vogelnestjes. Ze balanceren als eendjes, die slapen, op één poot. Er worden snorharen voor het konijn gemaakt van graspollen en ze meten met de handen de dikte van een boomstam.

Opgeruimd staat netjes

Maar dan vertelt ‘konijn’ dat mensen steeds vaker rotzooi achterlaten in het bos. Alle dierenvriendjes hebben daar last van. Zo struikelde slak zo pas nog over een blikje. En kikker sprong in een plastic tas, zodat hij niet meer wist waar hij was. ‘Kunnen jullie iets vinden dat niet in de natuur thuishoort?’ Dat hoef je deze mannen niet twee keer te vragen. Voortvarend ruimen zij alle troep onderweg op. Van chipszak tot bierblik of plastic fles. Niets blijft achter. Nou ja, bijna niets.

Dierenvriendjespad Diever

Wil jij nu ook een vogelnest bouwen, kwaken als een eend of springen als een kikker? Huur dan samen met jouw ouders deze rugzak vol opdrachten en tips. Je vindt de tas bij het Tourist Info Punt (TIP) aan de Bosweg 2a in Diever. Wie weet zien kikker en konijn jou dan binnenkort wel door het bos stuiteren.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd