Dierenleven in je tuin

Dierenleven in je tuin

Je tuin níet winterklaar maken

Maak jij je tuin nog keurig winterklaar? Met opgeruimde borders de winter in? Niet meer doen! De afgevallen bladeren vormen in de border een mooie mulchlaag die de planten tegen kou beschermt en bovendien de bodem van voedingsstoffen voorziet. Daarbij is het een mooie plek voor kikkers en ander dierenleven om te overwinteren.

Egelhuisje voor een lange winterslaap

Egels houden een winterslaap. Ze leven tijdens hun winterslaap van de vetreserves die ze in de maanden daarvoor hebben opgebouwd. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en de jongen wachten daar meestal mee tot eind december. Help de egels een handje en plaats een egelhuis in je tuin. Grote kans dat een egelfamilie er haar intrek in neemt. Plaats het egelhuis op een rustige plek buiten bereik en zicht van (huis)dieren en kinderen. De beste plek is een begroeide tuin of bij struiken of een hoop takken met bladeren.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Nuttig voor de vogels en leuk voor jou om naar te kijken: vogelhuisjes en voederhuisjes. Door bij te voeren laten vogels zich veel vaker zien en zorgen ze in de winter voor levendigheid in je tuin. De Vogelbescherming adviseert te voeren met speciale vogelvoeren voor tuinvogels. Strooi voer op voedertafels en op de grond. Je kunt ook fruit neerleggen, vetproducten voor tuinvogels ophangen en ongebrande (en ongezouten) pinda’s in pindasilo’s ophangen. Broodkruimels vinden de vogels ook lekker, maar niet teveel, want brood is zout.

Vogelbad

Vogels gaan graag in bad. Ze doen dat om hun veren in een goede conditie te houden. Het is leuk voor ons om te zien hoe ze spatten en spetteren in het water. Zet in je tuin een speciaal vogelbad neer. Dat is te gebruiken als vogelbad, maar ook als vogeldrinkbak.

Hang een pot pindakaas op in je tuin. Vogels zijn er dol op!

Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en een prachtig schouwspel om te zien. Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Vogelpindakaas bevat ongebrande pinda’s en er is geen zout aan toegevoegd.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd