Bloementips van Ben

Bolchrysant is najaarstopper – Bloementips van Ben

De zomer loopt op zijn eind, je ziet het aan alles. De Buddleja (vlinderstruik) is uitgebloeid, de zomerbloeiers in de terrasbakken verliezen hun charmes en als je de bomen goed bekijkt, dan zie je dat de eerste gele bladeren al weer verschijnen. Ook zijn de dagen alweer een stuk korter.

Ik merk het ook aan mijn werk voor de bloemenwinkel dat de zomer bijna voorbij is. De aanvoer van de zomerbloemen op de veilingen is aanzienlijk minder dan paar weken terug. De akkers van de kwekers zijn nagenoeg leeg.

Prijsschommelingen

In deze periode krijgen wij in de winkels de vraag waar de prijsschommelingen vandaan komen. Om een voorbeeld te noemen: De Helianthus (zonnebloem) wordt in deze periode aangevoerd door de kwekers uit de regio hier in het noorden. De Helianthus wordt verbouwd op het land, dus niet in een kas. Weersinvloeden hebben grote invloed op de aanvoer op de veiling: regent het een aantal dagen, dan wordt er minder aangevoerd, minder zon is minder groei en bloei. Echter de vraag blijft hetzelfde, dus moet je meer geven om het product te kopen. Wacht je af, dan vis je achter het net en heb je helemaal niks. Momenteel worden de laatste Helianthussen aangevoerd en over een paar weken is ook deze bloem weer een poosje weg uit het bloemenassortiment van de Nederlandse bloemenwinkels.

Najaarstopper: Bolchrysant

Een topper uit deze periode is de zogenaamde bolchrysant (Chrysanthemum). Deze mooie struik bloeit tot ver in november en houdt van een lichte standplaats. Veel water geven is een must als je alle knopjes wilt laten bloeien. In onze bloemenwinkels in Havelte, Dwingeloo en Ruinerwold zijn de bolchrysanten volop aanwezig.

Ben-Huisman-op-de-veiling-Bolchrysant
Bolchrysanten op de veiling

Geur en kleur

Planten die momenteel ook je terras opvrolijken zijn: Hebe tricolor, Hebe veronica, Erica (Dopheide) in veel soorten, Calluna (Heide) in veel soorten, siergrassen zoals de grijze Festuca glauca, bloeiende Penisetum en natuurlijk het mooie plantje Bergthee (Gautheraria Procumbens). Deze plant heeft mooie rode besjes en donker rood/groen blad, een echte herfst/winterplant. Dus niet getreurd dat de zomer bijna voorbij is: de herfst heeft geur en kleur genoeg. Geniet ervan!

Vers van de veiling:

Bloementips-Ben-Veiling-penisetum-gras
Penisetum (Lampenpoetsersgras)
Bloementips-Ben-veiling-festuca-glauca-Intense-Blue
Festuca glauca (Blauwgras, Zwenkgras of Schapengras)

Bloementips-Ben-Veliing-Caluna-heide
Calluna (Heide)

Ben Huisman
Op 17-jarige leeftijd begon Ben Huisman een bloemenhoek in de hobbywinkel van zijn ouders in Dwingeloo. In 1995 opende Ben zijn eerste bloemenwinkel in Havelte: De Bloemerij. Later kwamen daar de winkels in Ruinerwold en Dwingeloo bij. Voor InWesterveld Magazine online schrijft Ben iedere maand over bloemen en planten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd