Zelfzorg - Blog Marit

Zelfzorg – Blog Marit

We zitten inmiddels alweer een maand in een strengere lockdown en de besmettingen blijven komen. Ondertussen is er de extra dreiging van een nieuwe variant die nog besmettelijker lijkt te zijn en zal de lockdown verlengd worden. We kunnen bijna nergens anders over praten en corona beheerst ons leven.

Wat doet dit eigenlijk met je? Hoe ga jij hiermee om? En je gezin en anderen in je omgeving? Hoeveel veerkracht heb jij nog in je? En lukt het nog om je batterij op te laden?

Ik hamer veel en vaak op zelfzorg; tijd nemen om te zorgen voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. In een huis met kinderen in thuisonderwijs of juist alleen, minimaal sociaal contact, onzekerheid over werk en gezondheid en een vage grens tussen werk en privé is dit extra moeilijk.

Wanneer we niet goed voor onszelf zorgen, ontzeggen we onszelf tijd en de mogelijkheid om te herstellen. Dit heeft tot gevolg dat er geen reserve wordt opgebouwd en we roofbouw op onszelf gaan plegen. Vaak merken we dit pas wanneer er een tegenslag of verlies komt, waar we niet meer mee om kunnen gaan. Het verlies van een dierbare, ontslag, financiële zorgen, het verbreken van je relatie, ziekte… Het kan de grond onder je voeten wegslaan en je leeg achterlaten.

Mijn vraag is nu: waar kan jij echt van genieten? Wat heb jij nodig om op te laden? Het kunnen kleine dingen zijn, zoals uitgebreid douchen, je nagels lakken, creatief bezig zijn, een wandeling maken in de natuur of een mooi boek lezen. Misschien heb je hier helemaal de energie niet voor en kost het je moeite om dit te gaan doen. Lukt het je niet om jezelf tot zelfzorg te zetten, bedenk dan dat om hulp vragen ook een vorm van zelfzorg is. Vraag een buurvrouw even op de kinderen te passen terwijl jij geniet van een heerlijke douche, bel een vriend of vriendin om je verhaal te vertellen, vraag of er iemand mee wil wandelen als stok achter de deur; creëer voor jezelf de omstandigheden die jij nodig hebt.

Ik daag je graag uit om voor jezelf te zorgen. Plan je zelfzorg in, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Vraag om hulp als het niet lukt, bied hulp aan als je ziet dat het een ander niet lukt. Je bent het waard!

Marit van der Wulp
Marit van der Wulp
Marit van der Wulp is rouw- en verliesbegeleider. Vanuit haar eigen praktijk Spring Begeleiding begeleidt zij mensen die hulp zoeken bij het verweven van verlieservaringen en rouw. Naast individuele begeleiding organiseert zij lotgenotengroepen, geeft zij trainingen bij bedrijven en organisaties en is zij stervensbegeleider. Ze werkt graag in en met de natuur, is gek op haar man en twee honden en werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens recht heeft op zijn/haar eigen ruimte en aandacht.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd