woonstijl

Welke woonstijl past bij jou?

Je eigen woonstijl bepalen kan nog knap lastig zijn. Wat vind je mooi? Wat juist niet? Waar voel je je prettig bij? Creëer van je woning een plek waar je je helemaal thuis kan voelen en laat je persoonlijkheid spreken met je interieur. Er zijn veel verschillende interieurstijlen waar je uit kunt kiezen. Binnenhuisarchitect en interieurstylist Karin van Zegeren zet er een aantal voor je op een rij:

Industrieel interieur

Een van de meest populaire woonstijlen is de industriële stijl. Industriële meubels zijn meubels van metaal en soms (mango) hout. Dit zorgt voor een ruige en stoere uitstraling. De industriële woonstijl is erg makkelijk te combineren met andere woonstijlen.

woonstijl industrieel

Bohemian interieur

Bohemien is een vrijgevochten levensstijl. Deze woonstijl typeert zich door felle en aparte kleuren, zoals oranje en turquoise, gecombineerd met unieke objecten (kunst) of eyecatchers. Tevens zie je veel groen (planten) terug in deze woonstijl. De industriële stijl is makkelijk te combineren met deze stijl.  

woonstijl bohemian

Botanisch interieur

Een botanisch interieur heeft een rustige uitstraling met groen als basis. Niet alleen planten, maar ook schilderijen, behang, kussens en woonaccessoires met botanische of groene en bruine prints geven het huis de botanische uitstraling. Dat een kamerplant zuurstof in je huis zuivert, is handig meegenomen. De botanische woonstijl kun je eindeloos combineren, ook met elke ander woonstijl. 

woonstijl botanisch

Landelijk interieur

Een landelijk interieur straalt soberheid uit. Deze woonstijl bestaat voornamelijk uit (oude) houten accenten en meubels in sobere kleuren zoals zwart, grijs of houtkleur. Deze stijl is erg makkelijk te combineren met andere woonstijlen. De landelijke woonstijl heeft van zichzelf namelijk neutrale kleuren, dus kun je dit opfleuren met de bohemian of botanische interieurstijl. 

woonstijl landelijk interieur

Modern interieur

Een modern interieur straalt rust uit door het gebruik van strakke materialen en lijnen. Het wordt gekenmerkt door open ruimtes, inbouwkasten, designmeubelen of meubels op maat, gladde vloeren en het gebruik van neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart. Deze woonstijl is het moeilijkst te combineren met de andere woonstijlen.

woonstijl modern interieur

Scandinavisch interieur

De Scandinavische woonstijl blijft onverminderd populair in onze Hollandse interieurs. Een Scandinavisch interieur staat voor minimalistisch, veel licht en daarmee veel wit, maar ook eenvoudige ontwerpen en veel licht hout. Dit wordt gecombineerd met strakke lijnen in o.a. meubels, zoals meubels op slanke pootjes. Tevens zie je in een Scandinavisch inrichting veel natuurlijke materialen bv rotan en (licht) hout. Met deze woonstijl kun je jouw huis groter laten lijken. Je bereikt een meer Scandinavische stijl met minder spullen. Scandinavisch design = less is more.

woonstijl scandinavisch interieur

Retro interieur

Kenmerkelijk van de retro stijl zijn de ronde vormen, grafisch prints en warme kleuren. Bij deze look horen duurzame en tijdloze materialen. Onder ‘retro’ verstaan we nieuwe producten in een oud jasje, meestal geïnspireerd op de jaren ’60 en ’70. Kleuren en patronen spelen een belangrijke rol in het retro interieur. Kleuren die we veel zien zijn oranje, rood, groen, (oker)geel en bruin. Een combinatie van meerdere kleuren is kenmerkend voor deze stijl. Het gebruik van gekke, drukke patronen voor bijvoorbeeld het behang en/of vloerkleden is ook typisch iets voor het retro interieur. 

woonstijl retro interieur

Romantische woonstijl

Het romantische interieur lijkt veel op het landelijke interieur, maar het verschil zit hem in het gebruik van zachte stoffen, ronde vormen en metalen contrasten. In de basis is de stijl vooral vrij neutraal. Met lichte kleuren (pasteltinten), aaibare materialen en hier en daar een glimmend detail is romantiek uiterst geschikt om in elk huis een warm welkom te creëren. Met zwart en ruw hout krijgt de lieflijke stijl een stoer randje. 

woonstijl romantisch interieur

Eclectisch interieur

Eclectisch interieur is een interieurstijl met meerdere combinaties van stijlen. Meestal als je iemand vraagt welke stijl hij/zij in huis heeft, is het antwoord vaak meerdere woonstijlen ineen. En voor die stijl is dus een naam: eclectisch. 

Zoveel stijlen, zoveel mogelijkheden….. Als je meerdere stijlen mooi vindt kun je deze natuurlijk combineren, maar neem dan wel 1 stijl als basis.

Kom je er niet uit? Je mag mij altijd om advies vragen.

Karin van Zegeren
Karin van Zegeren
Karin van Zegeren uit Dwingeloo is binnenhuisarchitect, interieurstylist, verkoopstylist, interieurfotografe en 3D-tekenaar. Met haar eigen bedrijf KvZ Interieur Ontwerp & Advies maakt ze interieurontwerpen en geeft ze adviezen voor inrichting en styling van woningen of bedrijfspanden. Haar ontwerpen zijn uniek, origineel en persoonlijk, maar vooral praktisch en functioneel. Voor InWesterveld online geeft ze maandelijks advies voor jouw interieur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd