Gewoon zo! energie besparen

Hoe ga jij energie besparen?

In samenwerking met Gewoon zo! Drenthe, een initiatief van de provincie Drenthe

Huizen, ze zijn er in alle soorten en maten. En of je nou eigenaar bent van een woonboerderij of een appartement huurt, je wilt zo min mogelijk kosten kwijt zijn aan de energierekening. Natuurlijk zijn grote maatregelen zoals isoleren daarbij belangrijk. Maar wist je dat je ook met kleine, goedkope maatregelen al een groot verschil kunt maken? Hoe? Gewoon zo!

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Drenten al met duurzaamheid bezig is. Dit zijn Drenten die begaan zijn met het klimaat en ook geloven dat energie besparen zin heeft. Een van deze Drenten is Seyanda. Ze is moeder van drie en weet als geen ander hoe woonlasten kunnen oplopen. De energierekening was een grote kostenpost voor haar gezin en daar wilde ze verandering inbrengen. Daarom letten ze nu op hun warm watergebruik door minder lang te douchen, trekken eerst een warm vest aan voordat ze de verwarming aan zetten en hebben ze zonnepanelen op het dak liggen. 

Gewoon zo! energie besparen

Maar, ik weet niet waar ik moet beginnen

Maar Seyanda wist niet meteen waar ze moest beginnen met besparen. Haar tip: ‘Maak samen een plan en kijk wat wel en niet haalbaar is voor een jong gezin’. Misschien denk je bij een duurzame woning gelijk aan warmtepompen en zonnepanelen, maar je kunt ook klein beginnen. Begin eens met maatregelen die zorgen dat je geen warmte verliest. Want wat je aan warmte niet verliest, hoef je ook niet bij te stoken. 

Energie besparen? Gewoon zo!

Gewoon zo! Drenthe heeft allerlei tips voor je op een rijtje gezet en laat stap voor stap zien hoe je deze ‘kleine maatregelen’ kunt nemen. Want een boel kleine maatregelen kunnen toch echt grote besparing opleveren. Zo kun je bij een hoekwoning of 2-onder-1-kap met alleen al tochtstrips zo’n 70 m3 gas per jaar besparen, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van ongeveer € 70. 

energie besparen tochtband

Aha, dus energie besparen doe je gewoon zo!

Energie besparen hoeft dus helemaal niet groots en ingewikkeld te zijn. En zelfs met twee linkerhanden kan jij zelf maatregelen nemen. Seyanda’s tip: ‘Kijk elke dag wat er niet nodig is qua energie en zet dat apparaat uit of korter aan. Zo kun je jezelf motiveren, elke dag weer’. En dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Toch een fijn extra zakcentje waar je iets anders leuks mee kan doen! Check hieronder wat jij per jaar (extra) kan verdienen met energiebesparing.

Gebruik een spaardouchekop én douche maximaal 5 minuten+- € 200 
Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen +- € 50 
Was op 30 of 40 graden én met volle trommel+- € 15 
Plak radiatorfolie achter je radiatoren +- € 30 
Dicht alle naden en kieren in huis met bv. tochtbanden +- € 70

Wil jij meer weten over energiebesparing? Kijk dan op gewoonzodrenthe.nl. Of heb je zelf een gouden tip om energie te besparen? Deel deze met andere Drenten door hem in te zenden op gewoonzodrenthe.nl/slimme-tips!

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd