Uitdagend spelmateriaal Blog Rilana

Uitdagend spelmateriaal – Blog Rilana

Thuiswerken en je kinderen ondertussen om je heen die ook nog aan het werk moeten voor school. Respect voor alle thuiswerkende ouders die in deze positie zitten! Aangezien ik een onderwijsachtergrond heb, creatief coach ben en op woensdag vrij heb, heb ik sinds een paar weken kinderen in huis die ik begeleid bij hun huiswerk, een rustige plek geef en waar ik geweldige gesprekken mee voer. Twee hoogbegaafde kinderen die stuiteren om geprikkeld en uitgedaagd te worden! Wat is het genieten en waardevol dat ik dit mag doen en dankbare ouders zichtbaar ontlast!

Landje veroveren

Ze vragen nu om het Zinvol Tekenspel (rekenen) ‘Landje veroveren’. Er staat veel uitdagend spelmateriaal klaar en spullen waar ze hun fantasie en creativiteit kwijt kunnen. Kinderen kunnen heel veel met huis-, tuin- en keukenmaterialen. Ik heb eens een inspirerende module gevolgd ‘Begrijpen met je handen’ in Amsterdam van Sabine Plamper en Titia Sprey. Ze hebben op Facebook een interessante pagina over het begeleiden van kinderen bij creatieve processen. 

Uitdagend materiaal

Uitdagend spelmateriaal kan heel simpel. Het gaat om de eenvoud en altijd om het proces en niet om het resultaat. Dat geeft kinderen vertrouwen om te experimenteren, zonder verwachting. Het proces is ontdekken, uitzoeken en ervaringen opdoen.

 • 1: Knopen, steentjes, dennenappels of schelpen en een dubbele spiegel. Laat ze maar experimenteren en ontdekken. Experimenteren met rekenen, vermenigvuldigen.
 • 2: Heel groot vel papier op de deur en wasco, potloden of verf erbij. Laat ze maar sporen maken, krassen, kleuren mengen en grote bewegingen maken.
 • 3: Scheerschuim en maïzena of bloem op een dienblad. Doe er later wat watten bij en hoppa, sneeuw. Of maïzena met water kan ook.
 • 4: Zelf klei maken. Nodig: kopje bloem, ¼ kopje zout, 1 eetlepel baking soda, 1 eetlepel zonnebloemolie of kokosolie, ½ kopje warm water en evt scheutje voedingskleurstof of glitters
 • 5: Recycle plastic materialen en stof of natuurlijke materialen en laat ze iets bouwen en creeeren.
 • 6: Ga zwerfstenen schilderen, vernish spray erover en ga op avontuur in het bos en verspreidt je stenen.
 • 7: Houten (boomstam)schijf met spijkers en een bak elastiekjes of wol. Grotere kinderen kunnen hier de tafels op oefenen zie foto. Laat ze maar zelf experimenteren.
 • 8: Zinvol Tekenspel: Landje veroveren. Nodig: ruitjes papier, potloden en twee dobbelstenen. Je gooit met twee dobbelstenen bv 5 en 4. Teken 5 vakjes omhoog en 4 opzij, 5 naar beneden en 4 weer omhoog. Kleur het in en tel de vakjes. Maak een plus som of keer som. Schrijf het erin of er apart bij. Nu is de ander. Zo ga je door, tot je klaar bent of geen zin meer hebt. Tel alles bij elkaar op en kijk wie het meeste land verovert heeft.
 • 9: Piepschuim en (kleine) schroeven met een schroevendraaier.
 • 10: Vogelvoer maken: bak met vogelzaad, wc rol en pot pindakaas. Rol insmeren met pindakaas, door het zaad rollen en buiten ophangen. Kleine kinderen kunnen zich erg lang vermaken met alleen het zaad en misschien een lepel en een bakje.
 • 11: Schaduw spel: hang een groot wit laken op en zet er een lamp achter. Laat je kinderen dansen, figuren maken en spelen met schaduwen!

Ik wens iedereen  veel succes en plezier en laat het als ouder allemaal maar een beetje los, dat geeft rust en ontspanning. Kinderen leren wel in de praktijk.  Als jij ze de ruimte geeft om zelf te ontdekken en te onderzoeken heeft dat heel veel meerwaarde!

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen en jongeren door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd