rouwvakantie blog marit

Rouwvakantie – Blog Marit

Het is volop vakantietijd. Er is leven in het dorp, de terrassen zitten vol en er is bijna geen stukje fietspad waar niemand op de fiets aan het genieten is van de prachtige natuur die we hier hebben. Ook zonder zelf vakantie te hebben ervaar ik een vakantiegevoel, een van de voordelen van het wonen in een toeristische omgeving.

Vakantie geeft tijd en ruimte om je hoofd leeg te maken, even niet met werk of andere beslommeringen bezig te zijn en lekker zelf te bepalen hoe je dag eruitziet. Een ander uitzicht; aan de andere kant van de wereld of op fietsafstand van huis of zelfs in eigen achtertuin, het maakt niet uit. Hele dagen in de zon liggen lezen, eindeloze hikes door de bergen, culturele bezienswaardigheden bezoeken of badmintonnen en zwemmen op de camping, iedereen heeft zijn eigen invulling van de ideale vakantie.

Vakantie kan een ontsnapping zijn aan de dagelijkse sleur, maar ook juist een confronterende periode. Misschien is het de eerste vakantie alleen na een scheiding, ga je na het overlijden van je partner naar die plek die zo vol herinneringen zit of is het de laatste vakantie door ziekte. Ook hierin is het heel persoonlijk hoe je hier invulling aan geeft. Er is geen vaste handleiding of stappenplan wat ‘goed’ voor je is. Het kan onverwachte momenten veroorzaken, misschien verdrietig, misschien mooi en helend.

Rouw neemt geen vakantie, dat is niet een paar weken weg. Wat zou het lekker zijn om even pauze te kunnen nemen van alles, even te zijn zoals het was. Helaas is dat niet mogelijk, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Maar het geven van tijd en ruimte kan er wel voor zorgen dat de rouw verandert. Het kan heel erg aanwezig zijn of misschien juist meer op de achtergrond, oude herinneringen ophalen en nieuwe herinneringen maken. Wat er ook gebeurt, er is beweging en dat is goed.

Binnen de rouwbegeleiding wordt vaak de vergelijking gemaakt met het roeien met 2 peddels. De ene peddel staat symbool voor het verlies, de ander voor het herstel. Maak je gebruik van 1 peddel zal je in rondjes blijven gaan en niet voor- of achteruit komen. Om verder te komen heb je beide peddels nodig, om verder te kunnen in je rouwproces is het van belang aandacht te geven aan zowel het verlies als aan het herstel. Aandacht voor dat wat was en aandacht voor wat zal zijn.

Terwijl ik geniet van het vakantiegevoel van anderen, hoop ik dat iedereen op zijn of haar eigen manier invulling kan en mag geven aan de vakantie. Met of zonder rouw, vol eerste en laatste keren, nieuwe ontdekkingen en avonturen en met oude en nieuwe herinneringen. Met de blik op de horizon, maar durf zo af en toe ook om te kijken. Ik wens je een mooie zomer. 

Marit van der Wulp
Marit van der Wulp
Marit van der Wulp is rouw- en verliesbegeleider. Vanuit haar eigen praktijk Spring Begeleiding begeleidt zij mensen die hulp zoeken bij het verweven van verlieservaringen en rouw. Naast individuele begeleiding organiseert zij lotgenotengroepen, geeft zij trainingen bij bedrijven en organisaties en is zij stervensbegeleider. Ze werkt graag in en met de natuur, is gek op haar man en twee honden en werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens recht heeft op zijn/haar eigen ruimte en aandacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd