Rheebruggen Wandeltip van Jolanda

Rheebruggen – Wandelen met Jolanda

Wandelen is populairder dan ooit en in De Nationale Parken kan het erg druk zijn. Wil je een rustige, maar stevige wandeling? Jolanda neemt je mee op een bestaande wandeling door Landgoed Rheebruggen op de grens van Westerveld en gemeente De Wolden. Langs akkertjes met houtwallen, langs monumentale boerderijen, langs bospaden en brede zandpaden. Genieten!

Start- en eindpunt: Informatiebord Landgoed Rheebruggen aan de Anserweg (in de haakse bocht)
Afstand: 3,5 kilometer (bewegwijzerd met paaltjes met paarse koppen)

Op weg naar het startpunt langs de Drentse Hoofdvaart

Als je naar het startpunt op de Anserweg rijdt, rijd je een stukje langs de Drentse Hoofdvaart. Deze vaart werd gegraven in 1780 en werd tot het eind van de 20e eeuw veel gebruikt voor het vervoeren van turf uit de veengebieden. Ook werd er vee en voedsel vervoerd. Dat is nu niet meer het geval. Er varen de laatste jaren vooral plezierjachten. Ook met de auto is het overigens plezierig om een stukje langs deze vaart met haar mooie oude bruggen te rijden. Om bij het startpunt van de wandeling te komen steek je bij de Tweede Uffelterbrug naar de overkant.

Tip
Op het kruispunt bij de Tweede Uffelterbrug zie je een beeld staan van de oude brugwachter Jan Schenkel. Hij kijkt uit over de Drentse Vaart. Het klompje aan de stok werd gebruikt om de tol te innen.

Als je aan de overkant van de Drentse Hoofdvaart verder naar het startpunt rijdt, steek je over de Oude Vaart. Deze vaart werd in eerste instantie gebruikt voor het vervoer van rogge en later van turf. Het  probleem was dat er niet altijd voldoende water in de vaart stond. Om die reden is de Drentse Hoofdvaart gegraven. De Oude Vaart heeft nu vooral een landbouwfunctie en kronkelt prachtig door de weilanden.

Langs het Borgbarchien

Steek bij het startpunt vanaf het informatiebord het brede zandpad in en volg de palen met de paarse koppen. Ga bij de T-splitsing rechtsaf het natuurreservaat in. Aan de linkerkant van deze T-splitsing zie je ook een paarse kop, maar dat is de paal die bij de terugweg hoort.

Steek aan het eind van het pad op de klinkerweg linksaf.

In de bocht kun je aan je rechterhand de heuvel ‘Borgbarchien’ zien liggen. Het lijkt weliswaar niet meer dan een heuvel met een paar bomen erop, maar toch heeft deze plaats een bijzondere geschiedenis. In de Middeleeuwen was dit een kasteelheuvel, ofwel een Motte. Op de heuvel heeft waarschijnlijk een houten woontoren gestaan.

Legende van Rheebruggen

Over deze burcht is een legende bekend van ‘De beuze jaeger’. Lange tijd is gedacht dat het een oud volksverhaal was, maar in de 20e eeuw werd duidelijk dat het verhaal eigenlijk een vertaling/ bewerking is van een oud Frans gedicht. Het verhaal is kortgezegd als volgt:

“De vijand had de burcht Rheebruggen in brand gestoken. De burchtheer en zijn vrouw kwamen om en hun drie kinderen zwierven rond. Ze klopten aan bij een jager en vroegen om onderdak en voedsel, maar de kinderen werden door deze “beuze jeager” in stukken gehakt en in een pekelvat gestopt. Toen Sint Nicolaas na zeven jaar langs kwam, haalde hij de kinderen er gezond en wel weer uit. De jongste van de kinderen zou de burcht weer hebben opgebouwd.”

Tip:
Lees het gedicht over de ‘Beuze jeager’ op deze website over Ansen.

De Scheidgruppe

Midden door het Landgoed loopt een klein waterstroompje, de Scheidgruppe. Je kunt het stroompje zien in de bocht waar je ook het Borgbarchien kan zien liggen. Het loopt achter de motte langs en stroomt aan de overkant van de klinkerweg verder achter de boerderij op de hoek langs. Vroeger was deze Scheidgruppe de grens tussen Havelte en Ruinen. De huidige grens tussen de gemeente Westerveld en de gemeente De Wolden ligt iets verderop.

Huis Rheebruggen

Waar de weg naar rechts afbuigt loop je rechtdoor het zandpad op. Als je hier even naar rechts kijkt zie je aan het eind van de weg de plaats waar het oude ‘Huis Rheebruggen’ heeft gestaan. Het huis was lange tijd in adellijk bezit van de familie van den Clooster. Naast opbrengsten uit de landbouw waren er inkomsten uit houtverkoop en het heffen van tol. Het huis werd in 1835 gesloopt. Er zijn nog wat zandstenen versierselen van het oude huis te zien in de voorgevel van de nieuwe boerderij.

Meijersplaats

Je loopt langs de Meijersplaats. Deze oude hallenhuisboerderij is momenteel een vakantiewoning. Vroeger was deze boerderij van de ‘meier’, ofwel van de pachter. De pachter kwam hier te wonen toen een nazaat van de familie van Clooster zelf op het landgoed ging wonen. Er was toen dus een nieuwe ‘plaats’ voor de ‘meier’ nodig!

Bij knooppunt 77 sla je linksaf richting knooppunt 87. Negeer de afslag naar rechts.

Laat je niet in de war brengen door het paarse paaltje die je in de verte ziet. Hier kom je later vanzelf.

Negeer de afslag naar links en loop door in de richting van de houten hekken die je even verderop ziet. Bij de schrikkeldraad-afrastering sla je linksaf. Je loopt langs de bosrand. In dit gebied leven veel diersoorten, die passen bij kleinschalige cultuurlandschappen, zoals bijvoorbeeld kerkuilen en vleermuizen.

Terug naar het startpunt

Bij knooppunt 87 sla je linksaf richting knooppunt 75. Je loopt langs een slootje.

Sla bij het eerste pad linksaf. Bij knooppunt 75 sla je linksaf richting knooppunt 83. Volg bij de driesprong de pijl met de bocht mee naar rechts.

Bij deze afslag naar links kun je weer een paars kopje zien. Hier moet je dus niet naar toe, behalve dan als je zin hebt om nog een rondje Rheebruggen te lopen! 

Tip
Deze paarse paaltjes-route is uitgezet door Het Drents Landschap. Op het internet kun je een PDF downloaden over deze wandeling waar je nog veel meer informatie over het Landgoed Rheebruggen kunt lezen. Je ziet er ook een afbeelding van het oude huis Rheebruggen.

Jolanda de Vries
Jolanda de Vries
Jolanda de Vries woont samen met haar man en hun jongste zoon in Vledder. De oudste is een paar jaar geleden uitgevlogen naar een studentenhuis in Groningen. Jolanda groeide op in Westerveld, indertijd nog gemeente Vledder. Tijdens haar studie is ze in Zwolle gaan wonen. Hoewel ze jarenlang genoten van het leven in een stad, merkten ze dat ze op hun vrije dagen vaak naar Drenthe trokken. Voor familiebezoek, maar ook voor de rust en de natuur. Ze misten de charme van het leven in een dorpsgemeenschap. Ze verhuisden terug naar Westerveld, waar ze inmiddels al weer ruim 15 jaar met veel plezier wonen. In haar vrije tijd wandelt Jolanda graag door de mooie bossen en heidevelden van Drenthe. Haar wandeltips deelt ze graag met de bezoekers van InWesterveld online.

Deel dit artikel

NIEUW

MAANDELIJKS EEN ONLINE MAGAZINE

Ontvang maandelijks ons eMagazine in je mailbox met de nieuwste items uit eigen regio.

error: Deze inhoud is beschermd